Delicia HT-37-D (+ video)

DELICIA HT - 37-D (1986…?)


Nástroje řady HT nahradily ve druhé polovině osmdesátých let řadu Delicia Mini a stejně jako jejich předchůdce je bylo možno nalézt ve školách, družinách a zájmových kroužcích jako učební pomůcku, tedy alespoň dva menší z nich. I přes relativně vysokou cenu byly zřejmě kupovány domů, patrně jako jediná možnost vlastnictví polyfonního EHN, díky nedostupnosti čehokoliv jiného (Vermony byly asi drahé, polské Unitry ani nástroje ze SSSR se nedovážely a nekřesťansky drahé a řídce se vyskytující keyboardy, varhany a syntetizéry "západní" provenience si jistě nemohl jen tak někdo dovolit).
Všechny modely této řady se vyznačují překližkovou skříní s plechovým čelním panelem, použitím obvodu MHB208 jako tónového generátoru a nepříliš spolehlivých konektorů uvnitř a ve výsledku velmi surovým zvukem. Jako koncový stupeň používají všechny nástroje řady HT notoricky známý integrovaný obvod MBA 810.

Nejmenší z řady, HT-37 D má klaviaturu harmonikového rozměru, což vzhledem k rozsahu 37 kláves, celkovému pojetí a velikosti nástroje (nebo také napůl hračky) lze pochopit. Klaviatura má gumové kontakty a je namontována do dřevěného rámu. Vlevo od klaviatury naleznete 14 tlačítek pro akordický doprovod, která umožňují volbu mezi akordy dur, moll a septimou.
Zvukové možnosti jsou patrné z obrázku níže. "Zvuková banka" nástroje umožňuje výběr z:
Varhany 1 a 2, Bass, Violoncello, Flétna, Klarinet, Trumpeta a Housle. Zvuky jsou pěkně surové, posuďte z ukázek. Předvolených osm rejstříků také odpovídá povaze nástroje, jak bylo již uvedeno.
Akordický doprovod umožňuje podmalovat hru "plochou" nebo staccatem. Mně osobně se na těch knoflíkách moc dobře nehraje, ale asi je to věc zvyku.

"Efekty" má nástroj tři: Velmi zdařilé vibráto, Perkuse přiřazující k tónům generátor obálky, který je ale bohužel jenom jeden, takže při stisknuté klávese zní i všechny držené tony znovu. Přičteme-li k tomu i fakt, že obálku nelze nijak modifikovat (a přitom je uvnitř nástroje trimr, kterým lze prodlužovat doznění obálky), je jasné, že použití této funkce je velice omezené. Stejně je tomu i s funkcí Sustain, tedy doznění po spuštění klávesy, jediný generátor umožňuje jen doznění současně puštěných kláves, každá další stisknutá klávesa ruší doznění předešlých tónů.

Dále lze ovládat celkovou hlasitost a hlasitost akordického doprovodu (obojí se děje tahovými potenciometry s čepičkami dobře známými z čb televizorů Tesla). Na čelním panelu je ještě síťový isostat, LED indikující zapnutí nástroje a oválný reproduktor, přes který se hrdě vyjímá nápis Tesla.
Na zadní stěně nástroje nalezneme trimr dolaďování, výstup pro sluchátka a linkový výstup (oba v provedení DIN pětikolík).
Nástroj jistě není zrovna High-Tech, ale kdo si mohl v těchto letech vybírat?
Stál včetně koženkového futrálu 3450,- Kč, za kteroužto cenu dnes pořídíte bazarovou samohrajku a to nemluvím o výši tehdejšího průměrného platu.

Elektronika minivarhan HT 37-D (Autor Z. Hošek)

V příspěvku je popsáno technické vybavení těchto malých varhan vyráběných kdysi v
podniku Delicia Hořovice. To co tento nástroj umí je popsáno v jiném příspěvku a zde bude
tedy popsána elektronika nástroje. Poprvé je zde u nás v továrně vyráběném hudebním nástroji použitý speciální integrovaný obvod pro polyfonní nástroj generující tři stopové výšky a akordické doprovody. Použitý obvod byl vyráběný firmou SGS Ates jako M208 a následně i v Tesle pod označením MHB208. I dnes se dá ještě koupit ve výprodejích za přijatelnou cenu. Příslušný katalogový list lze stáhnout na webu a tak princip nebudu rozebírat. Rozhodující elektronika varhan je umístěna na jedné hlavní desce. Obsahuje již zmíněný obvod MHB208 a veškerou další elektroniku. Stopové výšky 4´,8´,16´ jsou zesilovány ve slučovacích zesilovačích s IO MA1458 a dále upraveny ve filtrech tvořenými
tranzistory s RC články. Výstupy z filtrů jsou zavedeny do spínače rejstříků s obvodem MAB08F umožňující přepínat osm vstupních signálů. Tento obvod je ovládán kodérem adresMH1KK1,kdy na vstupu jsou připojeny mžiková tlačítka. Lze tak přepínat rejstříky jako Organ I,II,Bass, Cello, Flute, Clarinet, Trumpet, Violin. Signál dále postupuje do amplitudového modulátoru, tvořeného tranzistorem KF552. Obvod je spouštěný signály z MHB208 a pomocí tlačítek lze imitovat efekty jako perkuse a dozvuk. Signál dále pokračuje přes regulátor hlasitosti na výkonový zesilovač tvořený obvodem MBA810. Na výstupu je reproduktor 4 Ohm, 4W. Elektronika dále obsahuje řídící oscilátor tvořený obvodem MHB4049, kdy jedna polovina pracuje jako generátor 1MHz pro obvod MHB208 s možností přeladění vnějším potenciometrem v rozsahu několika centů. Druhá polovina pracuje jako vibráto, kdy je signál zaváděn do řídícího oscilátoru. Rychlost je pevně nastavena a vibráto lze je vypnout nebo zapnout. Na desce je dále umístěn klasický usměrňovač tvořený obvodem 7812. Uvnitř skříně je umístěn i síťový transformátor 10V/1A se síťovým vypínačem. Tlačítka rejstříků a akordů jsou umístěna na dalších deskách připevněných k panelu. Propojení je provedeno vícežilovými kabely přes konektory. Poslední deska je umístěna pod klávesnicí a obsahuje diodovou matici umožňující výběr tónů. Na desce jsou vyleptané plošky spínané vodivými spínači ve vratných gumových pouzdrech, na které působí tlak z klávesy. Klávesy jsou harmonikové velikosti umístěné do dřevěného rámu. Při hře na tento nástroj nejsou produkovány rušivé kliksy, neboť obvod má systém na jejich potlačení. Přepínání rejstříků je elektronické, efektová výbava velmi jednoduchá, perkuse pouze bloková po opětovném puštění všech kláves. U vibráta mohla být na panel vyvedena regulace rychlosti, rovněž tak čas doznění mohl být regulován.

Závěrem lze říci že elektronika byla dále použitá ve varhanách HT49 Yvetta, kde byly pro indikaci právě spuštěných rejstříků využity diody LED. Obvod MHB208 byl dále použit ve varhanách HT61-BD, kde byla ale elektronika zcela přepracovaná. Lze říci že tyto varhany ve své době splnily svůj účel a umožnily hru na klávesový nástroj zejména mladší generaci. Dnes je řešení této elektroniky jistě překonané a tak je tento článek jen malou připomínkou řešení podobných nástrojů na které by se zřejmě časem asi zapomnělo.


Technické údaje (vybrané):

Rozsah: 3 oktávy, 37 kláves f - f3, hlasové řady 4´,8´16´
12 tlačítek pro akordy C - H, 2 tlačítka MOLL, SEPTIM
Ladění: a1 - 440 Hz měnitelné +- 60 centů
Zesilovač 5W/4 Ohm, repro ARE 4804
Výstupní konektor s regulovatelným signálem max. 300 mV
Výstupní konektor pro sluchátka 16 Ohm s vypínáním repro
Napájení 220V/50 Hz max příkon 10 W
Rozměry: 635 x 252 x105 mm
Hmotnost: 5 kg
Osazení polovodiči: 8 x IO, 10 x tranzistor, 60 x dioda
Další parametry v návodu na obsluhu

Pro czechkeys Zdeněk Hošek
20.5.2011










Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství

Tablehooters