Zesilovač TW-120

Koncový zesilovač 2x60W - TW 120


Zesilovač je jedním z článků reprodukčního řetězce, bez něhož bychom si zde popisované klávesové nástroje příliš neužili. Popíši zde proto již klasický koncový stereo zesilovač bez korekčního stupně označený typově jako Transiwat TW 120. Zesilovač jsem v té době postavil a byl s úspěchem používán v malé pop-rockové skupině. Konstrukce pochází z 80.tých let minulého století a to již z roku 1975, kdy podnik "Elektroakustika" prodával stavebnice nebo hotové výrobky zejména pro členy "Hifi klubu" v prodejně firmy v Praze a to ulici Ve Smečkách. Zde m.j. bylo možné zakoupit mnoho dalších výrobků souvisejících s "Hifi" technikou ať to byly gramofony, přenosky, reprodukční soustavy, výhybky ale i např. vstupní díly pro VKV přijímače. Dále se kupovaly i stavebnice nebo samostatné díly, ze kterých bylo možné přístroje postavit. Pamatuji stavebnice polystyrénových reprobeden, gramofonu ale i různé zesilovače zejména TW40, který jsem též postavil a další. Tento zesilovač jsem dokončil v roce 1980.
Zesilovač TW120 byl postaven na základě stavebního návodu vydaného již v roce 1975 a který je dnes stále dostupný. V návodu je uváděný jako "Universální koncový hi-fi zesilovač TW120 Junior 2x60W". Je zde popsaná kompletní stavba zesilovače a možnosti jeho použití v různých zapojeních např. jako stereo či mono zapojení 1x120W. V již zmíněné prodejně byl tehdy zakoupený pouze síťový transformátor (Sek-47V/4A) navržený a vyrobený speciálně pro tuto konstrukci. Další mechanické díly byly vyrobeny z hliníkového plechu, deska s plošným spojem je též domácí výroby. Ostatní součástky jsou z tehdy dostupné produkce TESLY. V osazení koncových tranzistorů je použita kombinace křemíkových a germaniových tranzistorů s ohledem na horší dostupnost křemíkových tranzistorů "pnp" pro amatéry v té době. Z důvodu vyššího napájecího napětí byla použita kombinace tranzistorů 7NU74 + KD503 po drobné úpravě v zapojení. Běžně byly ale hotové konstrukce zesilovače osazovány komplementární dvojicí tranzistorů KD617+KD607. Tranzistory jsou umístěny na hladiči, který přenáší teplo do celého krytu. I s náhradním osazením fungoval zesilovač bez problému. Konstrukce zesilovače je jednoduchá, dnes již překonaná a osvědčila se. Dnes tento zesilovač již nepoužívám a nebyl zapnutý možná 20 let. Co čas provedl s elektrolyty těžko domýšlet a proto bude nutná při opětovném zapojení nezbytná opatrnost - prověření a naformátování elektrolytů. Jak je již u mých konstrukcí obvyklé, ani zde jsem bohužel nedokončil povrchovou úpravu tj. nastříkání černou barvou, která by zajistila lepší vyzáření tepla do prostoru a dále chybějící popisy. Jak byl proveden zesilovač z výroby, lze nalézt na webu. I dnes by byla stavba asi podobná, použila by se pouze indikace LED diodou, osadily by se jiné konektory na vstupu a výstupu. Koncové tranzistory z TESLY by šlo ještě i dnes sehnat. Pro domácí hraní by takto zhotovený zesilovač jistě postačoval, dnes jsou ale k dispozici modernější konstrukce s dostupnějšími tranzistory a o větších výkonech, které jsou bezesporu vhodnější pro větší sály a PA systémy i nutné.
Jak jsem již zmínil, zesilovač je spolehlivý a byl používán na výstupu mixážního zesilovače zde na webu též popisovaného. Na výstupu byly používány amatérsky vyrobené reprosoustavy o výkonu cca 100W. Později byl tento koncový stupeň nahrazený výkonnějším a modernějším, ale to je již jiná kapitola. Co dodat-nostalgie? Podívejte se pro inspiraci na několik obrázků hotového zesilovače.

Technické údaje:
Výkon: 2x 60 W sin/4 Ω, 1x 120 W/8 Ω
Napájení: 220 V/50 Hz
Vstupní citlivost: 2x 1V/100 kΩ
Vstupy: 1x stereo
Výstupy: 2x repro
Ovládání: 1x síťový vypínač, kontrolka zapnutí
Rozměry: 280 x 204 x 82 mm
Hmotnost: cca 4,6 kg
Dokumentace: Návod na obsluhu a servisní manuál dostupné na webu
Pro czechkeys
Zdeněk Hošek
25.11.2015





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství