Delicia Fenix

Delicia Fenix (1972 - ?)


Varhany Delicia Fenix jsou dodnes občas k mání na nejrůznějších inzertních portálech a jistě existuje řada pamětníků, kteří na ně hráli v nejrůznějších kapelách v první polovině sedmdesátých let.
Nástroj splňuje všechna kritéria pro zařazení do kategorie Combo Organ, tedy přenosné varhany. Povrch je potažen červenou a černou koženkou a vrchní plechový kryt je nastříkán na červeno, stejně jak tomu bylo u spousty jiných klávesových nástrojů té doby. Skříň je zhotovena z bytelné laťovky, rámečky pro umístění jednotlivých komponentů jsou dřevěné. Kovové nožičky jsou našroubované v paticích, které jsou do skříně uchyceny dvěma šrouby (jejich hlavy pochází ze sedaček ze Škody 1000 MB), což umožňuje naklonění nástroje kolem podélné osy. Klaviatura se zakrývá plechovým krytem s naprosto neuvěřitelným systémem zavírání.

Součástí varhan je pedál pro zesilování, jehož těleso je opět zhotoveno ze dřeva a potaženo koženkou. Uvnitř se skrývá potenciometr 10 kOhm s pastorkem a hřeben z pertinaxu. K varhanám a zesilovači se pedál připojuje kabely s tříkolíkovými konektory.

Klaviatury má nástroj dvě, obě o rozsahu 3 oktávy, tiché a příjemně vyvážené. Pod klávesou jsou umístěny vždy dva kontakty, jeden pro 4' registry a jeden pro 8' registry. Základem tónového generátoru je 12 tranzistorových oscilátorů (na čtyřech deskách po třech), frekvenční děliče a filtry.

Pro horní manuál jsou k dispozici tyto registry (v závorce je odhad adekvátní stopové délky): Tibia (8'), Brass (8'), Oboe (8'), Kinur (8'), Piccolo (4') a String (4').

Pro dolní manuál: Bass (8'), Horn (8'), Flute (4') a Melodia (4').

Pro oba manuály společné je vibrato s laditelnou hloubkou a frekvencí.
Nástroj je napájen třížilovým kabelem s remoskovitou koncovkou. Síťový spínač je páčkový, funkce je indikována červenou kontrolkou nad spínačem. Ta je také to jediné, co na nástroji svítí.
Fenix občas používám přes lampové kombo, takže hraní na něm navozuje atmosféru 70. let. Jeho pořizovací cena byla 9060,- Kčs, jó, to byly časy...

Rád bych na tomto místě také doplnil zajímavost. Fotografie zde popsaného kusu vyšly v knize Elektrofony II p. Milana Guštara a tentýž nástroj si také zahrál v televizním seriálu Vyprávěj.

Detailní fotografie:

Registry horního manuálu

Registry dolního manuálu

Fenix zevnitř

Kontakty pod klávesami

Tónový generátor (3 tóny)

Výrobní štítek s cenou

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství