Delicia HT-49 Yvetta (+ video)

DELICIA YVETTA HT - 49 (1986…?)


Prostředním nástrojem z řady HT postavených kolem obvodu MHB208 je Delicia Yvetta HT-49. Stejně jako HT-37 Dklaviaturu harmonikové velikosti a stejné konstrukce, avšak o rozsahu 49 kláves. Pokud jde ale o její funkčnost, musím přiznat, že její chod je tichý a kultivovaný.
Zvukové možnosti jsou totožné s nástrojem Delicia HT-37 D, chybí ale tlačítka akordů. Jak je patrné z obrázku níže, "zvuková banka" nástroje tedy zahrnuje výběr z: Varhany 1 a 2, Bass, Violoncello, Flétna, Klarinet, Trumpeta a Housle. Zvuky jsou tvořeny směšováním tří stopových výšek obdélníkového signálu a statickými filtry. Myslím si, že kdyby byl nástroj místo těchto osmi předvoleb vybaven mixáží jednotlivých složek zvuku, představovalo by to kvalitativní skok o dvě třídy. Zvolený zvuk na rozdíl od menší HT-37 D indikuje LED v tlačítku.

"Efekty" má nástroj tři, stejně jako HT-37 D: Vibráto, Perkuse k přiřazující k tónům generátor obálky, který je ale bohužel jenom jeden, takže při stisknuté klávese zní i všechny držené tony znovu. Přičteme-li k tomu i fakt, že obálku nelze nijak modifikovat (a přitom je uvnitř nástroje trimr, kterým lze prodlužovat její doznění), je jasné, že použití této funkce je velice omezené. Stejně je tomu i s funkcí Sustain, tedy doznění po spuštění klávesy, jediný generátor umožňuje jen doznění současně puštěných kláves, každá další stisknutá klávesa ruší doznění předešlých tónů.
Dále lze ovládat už pouze hlasitost (tahovým potenciometrem s čepičkou dobře známou z čb televizorů Tesla) a na čelním panelu je ještě typický kolébkový vypínač, LED indikující zapnutí nástroje a oválný reproduktor.

Na zadní stěně nástroje nalezneme trimr dolaďování, výstup pro sluchátka a linkový výstup (oba v provedení DIN pětikolík).
Jak bylo již zmíněno, nástroji by kromě dospělé klaviatury jistě prospěla, mixáž složek zvuku místo předvoleb a vytažení alespoň ovládání rychlosti a hloubky vibráta na čelní panel.
Celou tuto nádheru bylo možno pořídit za 3960 ,- Kčs včetně koženkového futrálu, dnes bychom řekli soft-bagu.

Pro detailní technické údaje prosím přejděte na popis menší verze HT-37 D.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství