Delicia Vega (+ video)

Delicia Vega (konec 70. let)


Jestliže všechny ostatní Delicie beru s určitým nadhledem kvůli době a okolnostem vzniku, nebo jejich určení, pak tento nástroj nikoliv. Kromě toho, že je zatím z mé sbírky největší, je také nejlépe vybaven a samozřejmě nejlépe hraje. Nástroj sám představoval ve své době nemalý majetek, údajně stál kolem 50 000 korun, za což se dala pořídit nová škodovka stopětka nebo taky chalupa. Takový počin, jako koupě Delicie Vega, žádal opravdového nadšence. Původní majitel mého nástroje jím skutečně byl.

Návod k použití tvrdí, že nástroj je určen k trvalému umístění v domácnostech (!), hudebních školách a obřadních síních a že jeho dispozice jej určuje především k provozování taneční a populární hudby. V praxi to mohlo znamenat, že jste ke svatebnímu obřadu přitančili v rytmu některého z tehdy módních šlágrů.
Delicia Vega sestává z hracího stolu se dvěma manuály a ovládacími prvky, který je přišroubován dvěma nožičkami a příčníkem k pedálnici a oddělené reproskříně Delicia Music 50.

Všechny díly jsou vyrobeny z laťovky a potaženy černou koženkou. Šrouby opět pocházejí ze sedadel Škody 1000 MB. Čelní panel je šedivě lakován a kromě jména Vega se na něm hrdě vyjímají nápisy Delicia a Tesla. Na spodní straně krytu klaviatur je plexisklový stojan na noty.
V konstrukci nástroje je hojně použito integrovaných obvodů a jen letmý pohled do nitra stroje napovídá, že vyznat se v tom vyžaduje speciální vzdělání, nebo alespoň geniální intuici.

Subtilní vzhled nástroje a ucha na bocích hracího stolu a reprobedny navozují dojem snadné přenosnosti, ale to je jen zdání, které klame. Pravidelné stěhování tohoto nástroje bych přál jen zavilému nepříteli.

Klaviatury mají po 49 klávesách (2 X 4 oktávy, C-C). Již nejsou tak tiché, jak tomu bylo u Delicie Fénix a taky mají poměrně tvrdé pružiny, snad aby varhaníkovi připomínaly mechanickou trakturu klasických varhan. Pod každou klávesou je jeden kovový drátkový kontakt, s výjimkou prvních dvou oktáv dolního manuálu, kde jsou kontakty dva, přičemž spodní spíná zvuky pedálu, je-li zapnutá spojka DM-Pedál.

Horní manuál nabízí pět flétnových registrů (sinusovky 16'; 8'; 4'; 2 2/3' a 2'), které se spínají béžovou klapkou a směšují obligátními tahovými potenciometry. Šedivou klapkou se zapíná sekce "sólo" zvuků, zahrnující mandolínu (cyklicky se opakující drnčivý zvuk, jehož frekvenci lze doladit na zadním panelu nástroje), wau-wau (opsáno do písmene), tedy kvákadlo (na výběr jsou dvě variace průběhu), nebo taky registr s proladitelným filtrem, trombon (16'), klarinet (16'), cello (16'), kinur (8'), violin (8') a string (4'). U sólových registrů bohužel nelze ovládat hlasitost a spínají se klapkami nad horní klaviaturou. Zde je také možno navolit "měkký" náběh a dozvuk, jakýsi pokus o reverb prodloužením obálky zvuku, který je zde u horního manuálu seřiditelný.
Dále lze použít dva poslední sólové a dva píšťalové registry jako perkuse s nastavitelnou dobou dozvuku.

Dolní manuál nabízí tři flétnové registry (sinusovky 8'; 4' a 2'), opět spínané béžovou klapkou a směšované tahovými potenciometry, sólové zvuky horn (8'), diapason (8'), fagot (8'), oktáva (4') a violin (4'), které se individuálně spínají klapkami.

Všechny registry u obou manuálů jsou plně polyfonní. Tahovým potenciometrem lze nastavit vzájemný poměr hlasitosti mezi manuály.
Pedálů má nástroj 17 (C-E), nabízí se zde 8' a 16'+8' registry a tzv. Baskytara, což znamená ostřejší náběh a delší dozvuk. Vše spínáno klapkami nad horní klaviaturou. Pedál je monofonní, kontakty opět drátkové a rády se lámou. Má vlastní tahový potenciometr hlasitosti.
Nástroj má krásné vibráto s proladitelnou frekvencí a intenzitou, "synchro phaser" pro horní manuál (nabíhá se stiskem klávesy) phaser řízený oscilátorem vibráta přiřaditelný ke každému manuálu zvlášť, u nějž lze regulovat frekvenci i intenzitu a lze také sepnout současně s vibrátem. Dále je možno náběh efektu oddálit klapkou Delay.

Nástroj také nabízí efekt "Havaj" (opět opsáno do písmene), který funguje tak, že šlapku hlasitosti vytočíte doleva a vrátíte zpátky a nástroj předvede glissando asi o jeden tón dolu a zase zpět.
Další vychytávkou je automatický bubeník s krásně analogovým zvukem. Nabízí výběr z 18 rytmů, každý se dvěma variantami, synchro start a navíc lze některou ze složek rytmu vypnout a hrát manuálně na dolní klaviatuře (hi-hat a bubínek) nebo pedálu (kopák a činel). Nastavit lze tempo, hlasitost, basy a výšky.

Celková hlasitost nástroje se nastavuje jednak na hracím stole a jednak šlapkou na pedálnici.
Dolaďování se děje otočným potenciometrem na hracím stole.
V nástroji je zabudován zesilovač 1 X 50W sin. při 8Ohm. nebo 1 X 100 W při 4Ohm. Reprobedna je připojena nožovým konektorem odspodu a dá se vypnout páčkovým přepínačem na zadním panelu nástroje, kde se také nachází další konektor pro druhou 8Ohm. reprosoustavu v případě, že bude použita zároveň s původní anebo pro 4Ohm. při použití sólo.
Na zadním panelu kromě již jmenovaného naleznete také konektor pro magnetofon (+ trimr pro seřízení citlivosti) a externí zesilovač (DIN pětikolík) a konektor pro sluchátka.
Nástroj celkem věrně imituje hammondky i combo varhany ze šedesátých a sedmdesátých let, díky phaseru a kvákadlu umí vytvářet zcela nové zvuky a obstojí i jako nouzová simulace kostelních varhan. Škoda, že sólové registry nemají své potenciometry hlasitosti a místo nezdařeného dozvuku že nebyl nástroj vybaven pružinovým reverbem.
Ale co by socialistický člověk za svůj roční výdělek nechtěl, že jo...









Popsaný nástroj je v transportním provedení, ale kromě toho se také vyráběl v dřevěné skříni, jak je vidět na obrázku níže. Za jeho zaslání děkuji Dr. Peteru Zvarovi (na snímku při hře na Delicii Vega).


A další, tentokrát dobové fotky Delicie Vega jsem dostal od p. Zdeňka Hoška. Díky za ně!




A tady jedna ukázka, jak to hraje:


Technické údaje:

Typové označeníDELICIA VEGA
VýrobceČSHN Hradec Králové, závod Harmonika Hořovice
PolyfoniePlná (49 hlasů + 49 hlasů) a monofonní pedál + bicí automat
Počet kláves49 horní manuál a 49 dolní manuál (oba C - C), 17 basových pedálů
Počet zvukových registrů5 sinusových + 8 sólo horní manuál, 3 sinusové + 5 sólo dolní manuál, 2 pedál
EfektyVibrato s laditelnou hloubkou a frekvencí, synhro phaser, cyklický phaser
PoznámkaOzvučení 1 X 50 watt při 8 Ohm. Nebo 1 X 100 Watt při 4 Ohm.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství