Jolana Combo 1

Jolana Combo 1 (1966)


Jak je patrno z prospektu níže, elektronické klávesové nástroje byly vyráběny i pod značkou Jolana, známou spíše díky elektrofonickým kytarám. Není ale příliš divu, všichni výrobci hudebních nástrojů byli sdruženi pod národním podnikem ČS hudební nástroje, přesuny výroby a použití různých značek na různých nástrojích nebyly nijak neobvyklé.

Varhany Jolana Combo jsou umístěny v dřevěné skříni se šroubovacími nohami, klaviatura má rozsah 49 tónů (c-c) a k nástroji bylo možno také připojit pedál s rozsahem 13 tónů (c-c).
Pro manuál byly k dispozici tři stopové výšky (16', 8' a 4'), pro pedál dvě (16' a 8'). Tóny nejvyšší oktávy generuje 12 LC oscilátorů, tóny nožších oktáv vytvářejí děliče frekvence. Pomocí spínačů lze ovládat tremolo označené jako vibrato, "mandolínové tremolo", perkusi a pružinový dozvuk. Otočné potenciometry řídí hlasitost pedálu, basy a výšky manuálu a intenzitu dozvuku. Varhany Combo 1 váží 23 kg. (Technický popis byl převzat z knihy Elektrofony II s laskavým svolením autora Milana Guštara).

Za zaslání prospektu děkuji panu Vladimíru Žákovi, který je webmasterem stránek o ČS. elektrofonických kytarách Jolana (viz odkazy).
Za zaslání fotografií děkuji p. Milanu Guštarovi, autoru knih Elektrofony I a II (viz Seznam literalury a Odkazy).





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství