Petrof Pastorale Z70

Petrof Pastorale Z70


Tento kousek bohužel ve sbírce nemám a proto přenechám popis osobě povolanější, panu Dr. Peteru Zvarovi, který je majitelem popsaného a vyobrazeného exempláře, Děkuji za pomoc a spolupráci!

ELEKTROFONICKÉ VARHANY PASTORALE Z70

Jedná se o unikátní nástroj, který byl vyráběn ve hradecké firmě PETROF. Jedná se o klasický princip Hammondových varhan s fonickými koly a překrásným zvukem.
Varhany mají 2 manuály (2 * 9 rejstříků + volné kombinace, rozsah je 2*5 oktáv, efekty: vibrato hall, chorus) a pedál (3 rejstříky, vějířovitý, plný 32-pedál). Hmotnost nástroje je 204 kg.
Podrobnější technický popis:
Jsou to elektromechanické varhany (nebo tzv. elektrofonické) s rotačními fonickými koly, které vyrábějí rotací před magnetickým snímačem sinusový tón. Je to přesně princip originálních Hammondových varhan s elektronkovou úpravou zvuku, no prostě nádhera. Navíc mechanickou dokonalostí převodů je nástroj v přirozeném, a ne v temperovaném ladění, což dává maximální autenticitu kostelních varhan i s mírným rozladěním. Každá tónina zní nějak jinak, osobitě a navíc je to historický unikát, dle konstruktérů z Petrofu bylo vyrobeno asi 60 ks. Ještě k drawbarům - táhlům - každá stopa z 16, 8, 5-1/3, 4, 2, 2-2/3, 1-1/3, 1 má 8 poloh pro každý manuál, což činí pro každý manuál asi 2 milióny zvukových variací volných kombinací, okrem pedálu, který má "jenom" 16, 5-1/3, což je kvinta, a oktávu 8, Bydlím v paneláku a tento nástroj mám v dětském pokoji. Tyto varhany se naštěstí dají používat s přiměřenou dynamikou a hlasitostí, nebo mám snad tak tolerantní sousedy? Je to můj splněný sen, mám chrámové varhany doma, cenově jsou tak za jedno oježděné auto. Taky ale něco spotřebují, myslím elektrický proud, a navíc generátor vyžaduje pravidelné mazání (no prostě jako staré auto, chce to fandu...). Ale snad jsme fanatici do varhan! Manželka prohlásila, že to hraje lépe než YAMAHA (pozn. PSR 2000), což je špička digitálních varhan u YAMAHY, která má skutečně chrámový zvuk.







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství