Klaviphon (+ zvukové ukázky)

Klaviphon (1960 - ?)


Klaviphon je elektrofonický klávesový nástroj u kterého vzniká zvuk trsáním na kovové jazýčky. Vyráběl jej národní podnik Harmonika Hořovice někdy na konci padesátých let. Údajně jej používala skupina Plastic People of Universe a také na něj hrával předák skupiny Brutus Sáša Pleska, avšak jeho nástroj byl rozkousán psem.
Od října 2008 vlastním jeden kousek, mechanicky zatím v nijak skvělém stavu, chybí některá dusítka, tři jazýčky, kůže na trsátcích je prošoupaná a nástroj pláče po seřízení, ale na to se určitě dostane. Některé detaily a celkový pohled na červený nástroj představují právě tento můj kus. Po nezbytném oprášení jsem jej opatřil výstupem na 6,3 Jack, protože doma nemám žádné banánky, kterými byl výstup řešen původně. Odpojit jsem také musel potenciometr hlasitosti původně ovládaný pákou, mechanismus je neúplný a přispívá velmi k bručení nástroje. Po zapojení přímo do zesilovače nástroj (tedy ty tóny, které fungují, jak mají) zní trochu jako Wurlitzer piano. Mnohem zajímavější je prohnat Klaviphon přes multiefekt. Po zprovoznění se pokusím vytvořit video se zvukovými ukázkami.

Popis a černobílé fotografie pocházejí z knihy Elektronické hudební nástroje autorů R. Svobody a Z. Vítámváse. Za jejich naskenování a zaslání děkuji panu Milanu Havlovi.
Barevné fotografie (některé detaily, modrý nástroj) jsem obdržel od sběratele elektrofonických kytar Jaromíra Jíry, kterému taktéž děkuji za pomoc.

















Videa s ukázkami vytvořil Petr Stojan, přeji příjemný poslech!




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství