Resonet 506

Resonet 6 (1949)


Po ukončení vývoje čtyřoktávového piána, hračky s malými klávesami, bylo pánům Kořánovi a Vlčkovi jasné, že dospělý nástroj přeci jen potřebuje větší rozsah a standardní velikost kláves. Roku 1949 proto postavili první kus většího nástroje s šesti oktávami pianových kláves. Ještě toho roku byl prodán první kus tohoto nástroje, jehož fotografie je zde:


Podle pamětníka, majitele firmy Resonet pana Kořána bylo do znárodnění podniku vyrobeno asi deset kusů tohoto nástroje, přičemž jeden měla žena Rudolfa Kortése, jedno např. sloužilo v orchestru Karla Vlacha.
Bližší technický popis zaslaný panem Jiřím Janků:
Resonet 506 váží 43 kg a má rozměry 50x115 v základně a 16 cm na výšku. Tento sériový model měl levý nožní pedál, který umožňoval řízení hlasitosti. Blatenská továrna RESONET uvedla pro hudebníky do prodeje tuto na svoji dobu převratnou novinku začátkem roku 1951 za prodejní cena 13 000,- Kčs. Princip piana Resonet 506 spočívá v elektromagnetickém snímání tónu, vyvolaném úderem na strunu. Resonet 506 měl možnost zapojení ke gramo-radiu nebo k zesilovači pomocí šňůry a obyčejných banánků. K regulaci tónu případně k jeho modulaci se používalo knoflíků na rozhlasovém přijímači.
Osud výroby elektrických pian po znárodnění mi bohužel není znám, firma Resonet vyráběla dále elektrofonické kontrabasy, kytary, havajské kytary, ale to už je jiná historie. Tento článek čerpá z materiálů, které mi poslal pan Jiří Janků z Hradce Králové. Více naleznete v sekci Historie, kde je v nezměněné podobě zveřejněno vše, co jsem obdržel. Jedná se o část knihy, kterou pan Janků připravuje. Panu Jiřímu Janků tímto mnohokrát děkuji za podporu a pomoc!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství