ASYZ

ASYZ (1971)


V 70. letech vznikl v Oddělení zvukové techniky Filmového studia Barrandov modulární systém ASYZ (Analyzátor a syntezátor zvuku), jehož vývoj začal již koncem 60. let. Nástroj byl několik let doplňován o další moduly, konečná verze byla označována jako ASYZ 2. K hlavním tvůrcům patřili konstruktéři Antonín Kavka a Bohumil Matoušek, k nimž se na počátku 70. let připojil zvukař a konstruktér Pavel Pitrák, který následně jako zvukový mistr s nástrojem pracoval.
Syntetizér neměl klaviaturu a používal se k vytváření zvukových efektů nebo zpracování externího signálu.. Jako ručně ovládaný zdroj zvukového signálu sloužil upravený záznějový generátor Brüel & Kjaer, produkující sinusové kmity v rozsahu 20 Hz - 20 kHz. Pro ruční řízení byl také upraven třetinooktávový filtr téže firmy, u něhož se samostatnými potenciometry nastavovala úroveň v každém pásmu a jednotlivá pásma bylo možno spínat tlačítky, která se používala pro "hru" v reálném čase. Automatické řízení nástroje zajišťoval sekvencer se třemi stopami a šestnácti kroky, jejichž délku bylo možné nastavit. Mezi moduly byly VCO, generátor šumu, filtry basů a výšek, parametrické filtry, kruhové a fázové modulátory, slučovací zesilovače, VCA, generátory ADSR, LFO, generátory náhodného signálu, sledovače obálky a pomocné obvody. Úrovně vybraných signálů se řídily malým šestikanálovým mixážním pultem. Parametry signálů bylo možné sledovat pomocí vestavěného osciloskopu, indikátoru vybuzení, voltmetru a čítače pro měření frekvence. K propojení modulů sloužily zdířky a kabely používané v analogových počítačích MEDA. Zdířky na vstupech a výstupech zvukových a řídících signálů byly pro přehlednost barevně odlišené.
Ve druhé polovině 90. let byla doplněna šestioktávová klaviatura (f-f) se samostatným stojanem a syntetizér mohl sloužit k běžnému hraní. Za několik let se však přestal používat. Nyní jej má ve svých sbírkách společnost Cinepost.
Text je citován z knihy Elektrofony II s laskavým svolením autora p. Milana Guštara, kterému bych také rád poděkoval za fotografii.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství