Efekt Chorus & Flanger Zdeňka Hoška

Chorus/Flanger - efektové zařízení


Zařízení bylo postaveno koncem 80. let. Konstrukce je zřejmá z přiložených fotografií. Celkem věrně imituje různé efekty typu chorus a flanger a to jako různé krabičky od výrobců jako Ibanez, DOD atd., hojně k nám později dovážených. Schema zařízení je dnes dostupné v různých variantách na webu a zručný amatér ho celkem bez problému postaví. Problém je v tom, zda se k tomu kdo odhodlá v dnešní záplavě dostupných zařízení.
Zařízení umožňuje připojení varhan a kytary. Průchodem signálu dochází ke zpoždění signálu zhruba v rozmezí od 0,512 ms do 51,2 ms což je dáno nastavením ovládacích prvků. Signál lze i periodicky rozmítat a nastavit hloubku modulace. Na vstupu lze nastavit citlivost a výstupní zpožděný signál lze mixovat se vstupním. Přístroj imituje i nástroje typu string. Srdcem zařízení je integrovaný obvod typu TDA1022 vyráběný kdysi firmou Philips, dnes sehnatelný pouze v Německu a posléze nahrazovaný spíše obvody typu MN. Přímým ekvivalentem může být např. obvod MN3004. Obvod TDA1022 je vyrobený technologií MOS a obsahuje 512 buněk . Tato sestava označená jako BBD line ( Bucket brigade delay line ), u nás nazývána jako "kýblová brigáda", umožňuje postup signálu obvodem přes paměťové kondenzátory a tím dle nastavení taktovací frekvence v rozmezí 5-500 kHz zpoždění vstupního signálu. Kmitočtový rozsah zařízení není valný a je zhruba do 5 kHz. Před obvodem a za ním jsou v cestě signálu zařazeny pásmové propusti ke snížení šumu zařízení, později k tomuto účelu využíván spíše obvod typu NE571 - kompresor, expandér. Obvod TDA 1022 byl v 70.tých a 80.tých letech využíván v mnoha efektových zařízeních a klávesových nástrojích k vytvoření efektů typu string, chorus, flanger apod. Příkladem může být např. klávesový nástroj Vermona Piano Strings, nebo efektové zařízení Dynacord CLS-222 k vytvoření efektu typu leslie.Je škoda že tento obvod nebyl využit ve varhanách firmy Delicia, neboť tím by zvuk těchto nástrojů jistě získal na atraktivnosti. Doba tomu ale bohužel nepřála.
Zařízení bylo postaveno dle dostupné dokumentace, kterou v té době nebylo jednoduché sehnat, zejména obvod TDA 1022 se před rokem 1990 vozil ze záp. Německa nebo z Maďarska. Zařízení je postaveno na desce z plošného spoje a vestaveno do hliníkového šasi. Bylo používáno při hře na varhany Delicia Vega, kdy zvuk smyčcových registrů a při použití dozvuku dostal reálnější barvu. Dnes se jeví trochu problematické umístění trafa na plošném spoji v blízkosti signálových obvodů, což může zanášet brum do zvuku. Dále by bylo vhodnější volit elektronické přepínání při zapnutí a vypnutí efektu pro odstranění napěťových špiček. Vhodné by bylo též nahradit integrované obvody typu MA1458 nízkošumovými. Dnes je toto zařízení ale spíše muzeální kousek, ve své době bylo ale pro hru na klávesové nástroje nesporným přínosem.

Technické údaje:

Efekty typu: chorus, flanger, leslie, možnost nastavení rychlosti rozmítání, nastavení doby zpoždění
Zpoždění zvuku: 0,512 - 51,2 ms
Takt. Frekvence: 5 - 500 kHz
Nap. Napětí: 220 V
Vstup a výstup: konektor jack 6,3 mm
Ovládací prvky: Vstupní citlivost, Výstup - mix přímého a zpožděného signálu, nastavení zpoždění, nastavení zpětné vazby pro efekt flanger, nastavení hloubky a rychlosti modulace,
síťový vypínač, přepínač efektu - vypnuto, zapnuto, kontrolky LED sítě a efektu
Aktivní prvky: 4x tranzistor, 5x Integrovaný obvod
Rozměry: 200 x 40 x 140 mm
Hmotnost: cca 0,8 kg
Provedení: viz foto

Dnes je zařízení využíváno spíše nostalgicky při připomínce zajímavých efektů, které nastavení umožňuje.

Výrobce: amatérský výrobek
Konstrukce: Zdeněk Hošek
Vyrobeno: r.1990

Dokument vypracován: 30.12.2008



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství