Basový pedál Z. Hoška

Basový pedál pro elektronické varhany


Popisovaný pedál ve spojení s elektronickými varhanami umožňuje generování tónů nejnižších oktáv ve varhanické terminologii stopových výšek 16´ a 32´. Jeho rozsah je zhruba jeden a půl oktávy. Pedál neobsahuje žádnou elektroniku a pracuje pouze na základě ovládání tónových generátorů v el. varhanách. Generátory mohou být řešeny různým způsobem a sklopkami na ovládacím panelu lze volit různé stopové výšky ve zmíněném rozsahu, event. volit dále tón přímý, basový nebo perkusní. Propojení je řešeno vícežilovým kabelem - pro každý tón jeden, kdy se při hraní kaskádově přepínají jednotlivé kabely na oscilátory. Řešení ovládání může být různé a inspiraci lze nalézt ve specializované literatuře.
Vlastní pedál obsahuje dřevěné klávesy v příslušném odstupu, zdvih je zhruba 50 mm. Dorazy obsahují filcové tlumení. Klávesy se vracejí do původní polohy pomocí ocelových pružin. Pod klávesami je umístěn spínací systém z kontaktních svazků, propojený vodiči na sběrnici. Z té je svazek vyveden pružnými vodiči do propojovacího konektoru. Celek je vestavěn do dřevěného rámu s ocelovým krycím plechem.
Doplnění varhan o tento pedál je umožněna produkce hlubokých basových tónů, která je zajímavá zejména pro hru chrámové hudby, ale i taneční hudby pro jednoduché vedení basové linky. Dnes by se spínací systém řešil zřejmě jiným způsobem a to např. jazýčkovým kontaktem spínaným magnetem apod. Rovněž klávesy by zřejmě doznaly jiný tvar včetně skříně. Konstrukce je dnes ukázkou jak řešili amatéři tato zařízení v době minulé a může být inspiraci pro další konstruktéry varhan, i když kdo by dnes takováto zařízení v záplavě dostupných stavěl. Pedál byl použit k amatérským elektronickým varhanám jejichž konstrukce bude dále popsána.

Technické údaje:

Rozsah: 1,5 oktávy
Rozměry: cca 800 x 600 x 150 mm
Hmotnost: cca 10 kg
Výrobce: amatérský výrobek
Konstrukce: Zdeněk Hošek
Dokumentace: vlastní
Rok výroby: 1981
Dokumentačně zpracováno: 10.2.2009





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství