Regulátor hlasitosti k elektronickým varhanám Z. Hoška

Regulátor hlasitosti pro elektronické varhany


Toto zařízení je jistě nedílnou součástí každých elektronických varhan, neboť umožňuje zajistit hráči dynamiku zvuku při hraní. Regulátory hlasitosti lze řešit různým způsobem. Jednak zařazením jednoduchého potenciometru do cesty signálu a přes příslušný převod zajistit přímý pohyb na kruhový. Nevýhodou potenciometrů je, že se po určité době vydřou a objeví se chrastění. Dalším možným řešením je zařazení fotoodporu do cesty signálu.
Fotoodpor je soustavně osvětlován žárovkou. V cestě světelného toku je zařazena pohyblivá přepážka, která může mít různý tvar a jejím otvíráním a zavíráním se snižuje či zvyšuje odpor ve fotočlánku a tím se dosahuje regulace hlasitosti. Variantou tohoto řešení je, že fotoodpor či jiný ovládací článek působí na regulační prvek ve varhanách ( může to být např. proudově řízený operační zesilovač CA 3080 v cestě signálu ) a tím lze docílit regulace hlasitosti bez rušivých vlivů potenciometru. Tento princip byl použit i u této konstrukce, kdy žárovka 6V/50 mA osvětluje fotoodpor typu TESLA WK… Přepážka je pevně spojená s pedálem a zajišťuje přerušování toku světla podle sešlápnutí. Zpětný návrat obstarávají dvě pružiny. Dále jsou v pedálu namontovány tlačítka umožňující ovládat některé efekty ve varhanách, jako např. glissando, havaj efekt, spouštět aut. bubeníka apod. Signál je do pedálu zaveden pomocí stíněných kabelů přes konektor. Celá konstrukce je robustní vzhledem k tomu že někdy se na pedálu
stojí celou vahou.
Zařízení je dnes opět pouhou ukázkou toho jak řešili amatéři podobné konstrukce, které nebyly běžně dostupné. Pedál byl používán k elektronickým varhanám jejichž popis bude uveden a při hraní se velice osvědčil. Snad bude tato konstrukce inspirací pro jiné konstruktéry hudebních nástrojů.

Technické údaje:

Rozměry: 270 x 140 x 120 mm
Hmotnost: cca 3 kg
Osazení polovodiči: 1 x fotoodpor
Ostatní součástky: žárovka 6V/50 mA, mžiková tlačítka, nožový konektor
Ovládání: regulace hlasitosti plynulým stiskem pedálu
Výrobce: amatérský výrobek
Konstrukce: Zdeněk Hošek
Dokumentace: vlastní
Rok výroby: 1980
Dokumentačně zpracováno: 1.3.2009





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství