Páskové echo Zdeňka Hoška

Páskové dozvukové zařízení


Do kategorie efektových zařízení patří kromě pružinových dozvuků a zařízení pracujících na principu zpoždění signálu ve zpožďovacích linkách i toto zařízení jehož princip spočívá v záznamu signálu na magnetofonový pás. K tomuto účelu se používaly i klasické magnetofony s oddělenou záznamovou a snímací hlavou, které při různých rychlostech pásku umožňovaly imitaci zpoždění signálu. Pro věrné efektování zvuku bylo ale vyráběné speciální zařízení, které si popíšeme.

Konstrukce tohoto přístroje pochází z 80.tých let min. století, kdy se tato zařízení ve značné míře používala k efektování zvuku. Při jeho konstrukci byly využity principy magnetofonové techniky a to záznam zvuku na magnetofonový pásek a opětovné přehrávání signálu v časovém odstupu několika snímacími hlavami. 
S pomocí tohoto zařízení lze vytvářet různé dozvukové efekty jako dozvuk, reverb, echo apod. Tím že výstup obsahuje několik snímacích hlav, které lze různě kombinovat pomocí přepínačů, lze zajistit různou délku dozvuku, která může být až několik sec s možností doznívání..
Snahou konstruktéra bylo v té době vyrobit amatérsky zařízení podobné tehdy továrně vyráběným přístrojům Echolana z dnes již neexistující Tesly Přelouč. Mechanická konstrukce je postavena na principu magnetofonu. Jako pohonná jednotka je použit jednofázový motor z magnetofonu. Broušený hřídel slouží jako přímý pohon pásku s pomocí gumové přítlačné kladky. Pásková dráha je tvořena
vodícími kladkami a dále jednou záznamovou hlavou, pěti snímacími hlavami a jednou mazací hlavou. Při konstrukci byl netradičně použit pásek z magnetofonových kazet typu CC 60 šířky 6,3 mm. Konstrukce s hlavami z kazetového magnetofonu byla použita z důvodu tehdy velice levných hlav z výprodeje. Později bylo ale při provozu zařízení zjištěno že pásky z kazet se rychleji opotřebovávají. Z tohoto důvodu také tovární zařízení z pozdější doby používají speciální kazetu ve které je větší množství pásku. Pásky využívané v továrních zařízení mívají obvykle i větší tloušťku a tím i delší životnost. Důležitý byl zejména spoj pásku, který pokud byl špatně provedený, projevoval se lupanci při přejezdu přes snímací hlavy. Ideální bylo stříhat a lepit pásek ve speciálním zařízení na spojování pásků. Přítlačná kladka je klasická gumová z magnetofonu přitlačovaná pomocí pružin a oddalovaná excentrickým mechanismem. Pásek je napínán pomocí kladky a pružiny. Vše je uložené na plechovém chassis a vestavěné do dřevěné skříně potažené koženkou. Mechanické provedení je bohužel dáno amatérskými podmínkami při výrobě a dnes by bylo asi pečlivější. 
Elektronika je poměrně jednoduchá. Obsahuje klasické obvody magnetofonu. Vstupní signál je zesílen, postupuje dále na záznamový zesilovač a do záznamové hlavy. K tomuto signálu je přimíchán vf předmagnetizační kmitočet, který zlepšuje záznamové charakteristiky. Zpožděný signál je snímán několika snímacími hlavami, které lze různě kombinovat pomocí přepínačů. Signál dále postupuje na snímací zesilovač a na výstupní zesilovač. Je zde zavedena i zpětná vazba výstupního signálu na vstup a tím lze docilovat postupného doznívání signálu až do úplného vymizení. Dále zařízení obsahuje mazací oscilátor jehož výstup je napojen na mazací hlavu a trvale maže nahraný signál po přehrání záznamovými hlavami.
Pro napájení obvodů je využité jedno z vinutí na elektromotoru, jehož střídavé napětí je dále usměrněno.
Zařízení bylo využíváno ve smyčce mixážního pultu a bylo levnou náhražkou továrního přístroje při amatérském hraní a to při zpěvu, hře na varhany a kytaru Několik fotografií dokumentuje mechanické a elektrické provedení přístroje.
Jak už bylo napsáno, továrně byla vyráběna na tomto principu zařízení typu Echolana a Echolana 2. Později to bylo zařízení typu AOS 191, ve kterém byly použity i integrované obvody. Ve světě to bylo mnoho podobných zařízení, která lze dnes nalézt na webu. I dnes jsou tato zařízení vyhledávána a používána, i když jsou spíše nahrazena zařízeními na bázi zpožďovacích linek, které neobsahují mechanické komponenty. Dnes by asi nebyl problém podobné zařízení vyrobit, ale proč se vracet do historie, když jsou k dispozici modernější technologie, proto jen krátká připomínka toho co i amatéři dokázali kdysi zhotovit.

Technické údaje:

Rozměry: cca 280 x 200 x 80 mm
Hmotnost: cca 5 kg
Osazení polovodiči: 7 ks tranzistor, 4 ks dioda
Magnetofonové hlavy: z kazetového magnetofonu - šířka 6,3 mm - půlstopé
Záznamová hlava: 1 ks
Snímací hlava: 5 ks
Mazací hlava: 1 ks
Hnací jednotka: jednofázový motor 220 V
Pásek: smyčka délky cca 500 mm z kazety CC 60 (CC30) např. BASF,Maxell apod.
Konektory: vstupní a výstupní
Napájení: 220 V
Vyrobeno: v r. 1978
Výrobce: Zdeněk Hošek - amatérský výrobek
Dokumentačně zpracováno: červen 2009





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství