Elektronický bubeník Z. Hoška

Elektronický bubeník


K hudebnímu projevu patří jistě i vytváření rytmického doprovodu a to buď přímým hraním na bicí soupravu nebo vytváření zvuku jednotlivých nástrojů elektronickou cestou. Tento elektronický doprovodný nástroj imitující základní bicí nástroje vznikl zhruba v roce 1981 a to přepracováním konstrukce publikované v jednom amatérském časopisu té doby. Vývoj od té doby samozřejmě značně pokročil a od klasických obvodů s diskrétními prvky jsme se dostali až k plné integraci a zmenšování jednotlivých konstrukcí s využitím zákaznických obvodů.

Popišme si stručně tuto konstrukci. Nástroj generuje základní bicí nástroje a to - 2x bonga, 2x dřeva, činely, metličky, bubínek a buben. Tyto nástroje lze ručně spouštět tlačítky na panelu přístroje nebo elektronicky generátorem tvořeným dvěma tranzistory s možností ovládání tempa. Tento generátor ovládá děliče kmitočtu tvořené 2x IO 7474. Výběr jednotlivých rytmů je ovládán přepínačem na těchto děličkách a na výstupu lze takto získat celou řadu různých kombinací spouštěcích signálů ovládajících vlastní generátory nástrojů. V tomto případě máme k dispozici rytmy uvedené níže. Jednotlivé generátory jsou spouštěny impulzy taktovacího generátoru a jsou tvořeny generátory šumu, pasívními RC prvky, aktivním filtrem s tranzistorem a obvodem s nastavitelným dozněním. Konstrukce generátorů je uzpůsobena jednotlivým nástrojům a naladění je provedeno jednotlivými prvky RC. Nástroje jsou rozděleny do dvou skupin dle výškové polohy a je možné je zavézt na stereo zesilovač. Celé zařízení je postaveno na dvou deskách s plošným spojem, které jsou umístěny do skříně. Je zde též napájecí zdroj s usměrňovačem. Tempo je indikováno kontrolkou na panelu přístroje. Přístroj bylo možné spouštět ovládacím signálem od nožní šlapky nebo impulzem od basového pedálu varhan nebo harmoniky. Konstrukčně je zařízení samozřejmě daleko složitější, zejména konstrukce jednotlivých generátorů nástrojů, neboť v tomto případě jde o věrnost jednotlivých bicích nástrojů tak aby se zvuk přiblížil skutečným. Jde tedy zejména o výšku ladění, šumové složky a doznění jednotlivých generátorů. Ke stavbě přístroje jen malý postřeh na který si autor vzpomíná. V té době nebyly aktivní prvky tj. např. IO a tranzistory příliš levné. Pamatuji si že např. IO 7474 stál v tzv. I.jakosti 120,-Kč, proto se tyto součástky kupovaly jako druhojakostní v prodejně v Myslíkově ulici v Praze. Zde byly za polovinu ceny. Pamatuji si že se mi podařilo otočit napájecí napětí na IO a tyto nenávratně odešly. Cena konstrukce se tedy prodražila o nákup nových což nebylo zrovna příjemné. Podobná konstrukce byla publikovaná např. v knize Elektronické hudební nástroje. Příkladem tovární konstrukce podobného zařízení může být elektronický bubeník ve varhanách Delicia - Vega, kde jsou jednotlivé rytmy uloženy v paměti PROM 74188 nebo bubeník z varhan Delicia HT 61BD. Těmito konstrukcemi se autor též zabýval a lze říci že fungují k plné spokojenosti dodnes. Podobné zařízení vyráběla v cizině firma Vermona z NDR.

Zájemci o tuto problematiku najdou další náměty v radioamatérských časopisech té doby nebo v knihách zabývajících se touto problematikou. Původně se toto zařízení využívalo při hraní v domácí kapele při kombinaci s dalšími nástroji kytarou a varhanami. Osvědčilo se při hraní polky, waltzu či zejména popové a rockové hudby. Dnes se toto zařízení nevyužívá a bicí jednotky jsou implementovány přímo do klávesových nástrojů nástrojů. Zajímavou alternativou jsou dnes virtuální bicí jednotky ve formě vst instrumentů v počítači, kterých dnes existuje nepřeberné množství, přesto tyto konstrukce zůstanou zajímavou alternativou k dnešní technice, neboť umožnily nahlédnout do trochu jiné oblasti tvorby zvuku. Konstrukci dokumentuje několik přiložených fotografií.

Technické údaje:

Rozměry: 320 x 180 x 60 mm
Napájení: 220 V
Výstupy: na zesilovač - dvě skupiny nástrojů ( A-vysoké tóny, B-basové tóny)
Kmitočtový rozsah: 20 Hz - 5 kHz
Osazení polovodiči: 2 ks IO, 22 ks tranzistor, diody
Nástroje: bongo (160Hz), dřevo(1kHz),dřevo(2kHz), činel(5kHz), bubínek(525Hz), buben(65Hz),
metličky
Efekty: ne
Ovládací prvky: dle foto
Rytmy: automaticky - metronom, passo doble, rockn roll,blues, swing, foxtrot, twist, cha-cha, polka, waltz
: ručně - ovládání tlačítky nebo od kláves varhan s pomocnými kontakty, spouštění nožním pedálem s mžikovým kontaktem
Hmotnost: cca 3 kg
Provedení: viz foto

Využití dnes: Přístroj se nepoužívá, je uložen v soukromém muzeu autora.
Výrobce: amatérský výrobek
Konstrukce: Zdeněk Hošek
Vyrobeno: r. 1981
Dokument vypracován: 15.11.2009







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství