Multifunkční varhany Z. Hoška

Multifunkční varhany Z. Hoška

Neúnavný konstruktér a "bastlíř" Zdeněk Hošek mi poslal popis další ze svých mnoha konstrukcí. Zdeňku, děkuji moc, máš nejen můj obdiv!!!

Multifunkční elektronické varhany s doprovodem


Konstrukce nástroje ukazuje směr, kterým šli konstruktéři ve vývoji elektronických nástrojů. V konstrukci je využitý speciální integrovaný obvod firmy Holtek HT3494, který obsahuje všechny obvody potřebné pro stavbu. Obvod generuje výběrem jednotlivé tóny, které jsou příslušně upravovány, generuje rytmy bicích nástrojů, generuje doprovodné basové a chord tóny spouštěné od kláves. Jednotlivé tóny a rytmy jsou indikovány displejem LED, obvod umožňuje i záznam tónů a jejich programování, transpozici tónů a má i další funkce.

Srdcem nástroje je obvod firmy Holtek HT3494 pracující na frekvenci 3,5 MHz. Výběr tónů a rytmů je prováděn diodovou maticí pod jednotlivými klávesami, na výstupu je integrovaný zesilovač s výstupem na vnitřní nebo externí zesilovač. Ovládání je provedeno pomocí mikrospínačů, v tomto případě jsou použity tlačítka z telefonních přístrojů. Indikaci obstarává dvojitá číslicovka LED.
Napájecí obvody jsou na samostatné desce, transformátor je umístěn uvnitř nástroje. Klávesnice je klasické velikosti, zde v rozsahu 4 oktávy. Spínací systém je proveden na desce s plošným spojem, sběrnice jsou z postříbřeného drátu, spínací dráty jsou pružné, což zaručuje dobrý pocit při hraní. Vše je umístěno na deskách s plošnými spoji a vestavěno do skříně potažené koženkou. Bohužel se doposud nepodařilo dokončit přední panel nástroje s popisem, což představuje vyřezat v hliníkovém panelu otvory pro tlačítka a provézt popisy funkcí.

Obvod HT3494 není ani dnes problém sehnat a to poměrně levně. Existují i další varianty tohoto obvodu nebo jen obvody pro samostatné bicí nástroje. Katalogové listy lze získat snadno na webu včetně návodů na konstrukce. Konstrukce byly popsány i v naší radioamaterské literatuře. Přesto asi mnoho konstrukcí s těmito obvody nevzniklo, neboť stěžejní je provedení mechanických dílů a získání klávesnice se spínacím systémem což je pro mnoho konstruktérů velice ožehavý problém. Při hře na tento nástroj se potvrdila přímá úměra ceny s kvalitou. Zvukově se nástroj pohybuje na úrovni jednoduchých samohrajek, pravděpodobně je to dáno mícháním max. 2 stopových výšek a jejich dalším přednastaveným filtrováním. Na tomto principu byl proveden i obvod SAA190, který měl ovšem oba výstupy samostatné a tóny bylo možné externě upravovat. S tímto obvodem autor postavil jednoduchý syntetizér, který se osvědčil zejména z hlediska stability ladění. Ale zpět k tomuto nástroji. Zajímavé jsou variace jednotlivých bicích nástrojů a zejména funkcí doprovodu, které jsou na dobré úrovni. Postupně byly vyvíjeny samozřejmě daleko dokonalejší obvody pro konstrukci klávesových nástrojů. Jejich využití v amatérských je však dnes sporné, neboť jsou obtížně dostupné a není ani důvod tyto konstrukce stavět, neboť na trhu je záplava levných nástrojů různého provedení. Tato konstrukce ukazuje využití jednoúčelového obvodu v konstrukci hudebních nástrojů, dnes už bohužel ale jen pro skalní příznivce této techniky.
Nástroj byl postaven kolem roku 1998 a krátce používán pro domácí hraní. Dnes je to spíše nedokončený muzeální kousek. Autor plánoval vestavět jednoduchý delay na bázi obvodu PT2399 a chorus s obvodem MN3207. Zvuk nástroje by se zatraktivnil, bohužel k tomu již nedošlo. Dalším podobným obvodem je HT3495 pro konstrukci piana se 49 klávesami, či jednoduché obvody např. HT3146 apod. pro 15 kláves. Další obvody najdou zájemci v katalogu firmy Holtek. Věřím že zveřejněním této konstrukce se najdou i další konstruktéři elektronických hudebních nástrojů, kteří nabídnou svoje konstrukce. Autor nabízí úpravu fotografií či jednoduchých popisů ke zveřejnění.

Technické údaje:

Rozměry: 800 x 300 x 130 mm
Napájení: 230 V
Ozvučení: vnitřní reproduktor
Výstupy: na externí zesilovač
Klávesový rozsah: 49 kláves klasické velikosti, rozsah C2 - C6
Osazení polovodiči: 2 ks IO, 2 ks tranzistor,62 ks dioda, LED display
Nástroje: 100 registrů piano,organ,flute,trumpet,saxophone,brass,violin,harp,,mandolin,marimba,xylophon,pad,syntpiano,syntorgan,string,space,pianoorgan,další kombinace nástrojů
Efekty: předpokládán efekt chorus, delay - nezabudován
Ovládací prvky na panelu: dle foto - vibrato, sustain, transpozice, fill in, start-stop, tempo, chord, finger, receiver, program, play, předvolby, demo, volume a další prvky dle katal. listu
Rytmy: 100 rytmů, rumba, pop, disco, polka, bosanova, march, beat, country, rock and roll, swing, latin, waltz, slow waltz
Perkuse: ručně - bass drum, snare drum, hit hat, cymbal
Demo song: 10 melodií
Další možnosti: nastavení tempa, paměť na 26 not, auto bass chord, transpozice, vibrato, sustain, fill in efekt, chord single nebo multi keys, chord synchro, display LED, indikace chord
Další možnosti: dle katalogového listu Holtek HT3494
Hmotnost: cca 10 kg
Provedení: viz foto

Využití dnes: Přístroj se nepoužívá, je uložen v soukromém muzeu autora.
Výrobce: amatérský výrobek
Konstrukce: Zdeněk Hošek
Vyrobeno: r. 1998
Dokument vypracován: 02.01.2010









Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství