Yamaha PSR-3000

Yamaha PSR-3000 (2005 - 2008)


Po velmi dlouhé době se mi v pracovně objevila samohrajka Yamaha. Po zapnutí a prvních pár tónech jsem měl Deja-vu a myslel si, že hraju opět na někdejší PSR-540. Po čase ale uznávám, že vývoj šel kupředu, tři generace nástrojů a dvě třídy nahoru jsou u Yamahy PSR znát na množství funkcí i kvalitě zvuku. Yamaha PSR-3000 je následovníkem PSR-2100 a roku 2008 byla na trhu nahrazena PSR-S900.

Zvuky a funkce:

Nástroj je u nás dobře známý, v Muzikusu vyšla velice obsáhlá a výstižná recenze od Pavla Škorpíka, jejíž závěry potvrzuji a podepisuji. Vyzkoušel jsem dokonce i hraní na tento nástroj v živé kapele a opravdu, pro tento způsob použití se tento nástroj příliš nehodí. Jeho zvuky, které zní perfektně, najednou ztrácí sílu se procpat tím ostatním. PSR-3000 je zkrátka nástroj určený pro produkci v one-man-band.
Můj subjektivní pocit ze zvuků je ten, že simulace akustických zvuků a zvuků elektrofonických nástrojů jsou v podstatě dokonalé, samozřejmě v mezích daných hraním na klaviatuře a nemnoha real-time ovladačích. Zvláštní kapitolu tvoří tzv. Organ Flutes, tedy virtuální hammondky, kdy lze pomocí virtuálních ovladačů editovat nejen jednotlivé stopy, ale i nastavení vibráta, leslie, perkusí atd. jako na skutečných Hammondkách. Zvuk je trochu méně konkrétní, než u originálu, ale na samohrajku je to hodně slušná funkce, m.j. také proto, že lze použít tyto zvuky při splitu pro každou polovinu klaviatury zvlášť a v podstatě tak mít dvoumanuál. Elektronické zvuky jsou typické pro samohrajky Yamaha, nedočkáte se textur a rozvíjejících se ploch jako u (některých) syntetizérů. PSR-3000 používá vícevrstvé samply akustických nástrojů a zářným příkladem této technologie jsou zejména kytarové a basové zvuky tzv. Mega Voice, kdy kromě základního zvuku je v multisamplu také slap, rezonance struny o pražec, glissando atd. Na tyto zvuky ale není možné hrát z klaviatury, pro midi skladby je nutné použít konverzi a Mega Voices jsou obsaženy v doprovodech nástroje. Na rozdíl od mnoha jiných, tato samohrajka umožňuje úpravu zvuků obálkou, filtrem s rezonancí, který lze řídit i MIDI ovladači nebo třeba LFO. Ke zvuku je přiřazeno nastavení jednoho z vložených efektů, jehož nastavení lze rovněž editovat.
Efektová jednotka umožňuje použití dvou systémových efektů (reverb + chorus) a až čtyř vložených efektů najednou. Efekty jsou programovatelné a nástroj umožňuje uložení až deseti uživatelských nastavení pro každý z nich. Osobně nemám proti efektům jedinou výtku.
Doprovody jsou velmi živé a inspirující, pokud by nestačily, na internetu jsou tuny konvertovaných doprovodů snad ze všech samohrajek Yamaha a mnoha jiných. Doprovody obsahují 3 předehry, 4 variace, 4 přechody, 1 Break a 3 dohry, samozřejmě je možná změna orchestrace a navíc mohou jako součást doprovodu fungovat i multipady, na nichž může být naprogramována například simulace hry na akustickou kytaru. Doprovody lze libovolně programovat a ukládat v neomezeném množství do interní paměti, na vloženou SM kartu, nebo na USB disk.
Sekvencer umožňuje záznam hry s doprovody, záznam 16 stop nezávisle v reálném čase, nebo nahrávání stop step-by-step. Hotové skladby lze rovněž ukládat v neomezeném množství do interní paměti, na vloženou SM kartu, nebo na USB disk. Přehrávat lze skladby ve všech možných formátech (GM, XG atd.), nástroj také umí zobrazovat notaci, akordy a texty skladeb nejen na displeji, ale také na monitoru pomocí video interface.
Yamaha PSR-3000 má vestavěný vokální harmonizér, který je opět editovatelný a jeho výstup může být kromě obou systémových efektových jednotek připojen také k jedné z vložených. Přes mikrofonní vstup lze také připojit např. elektrickou kytaru a nástroj použít jako efektovou jednotku. Vyzkoušeno a je to slušné.
Mimo to lze k nástroji připojit další modul nebo jiný nástroj pomocí audiovstupů a poslouchat jej přes vestavěné reproduktory.
Výčet funkcí by byl nekonečný a pro bližší informace bude nejlepší nalézt si informace od výrobce, nebo si stáhnout manuál. Posoudit kvalitu zvuků, doprovodů a také si poslechnout demoskladby můžete zde, nebo na videoukázkách uvedených níže.

Ovládání:

První, co mě praštilo do očí, byl veliký barevný displej s funkčními tlačítky kolem. Není zrovna jemný a také není zrovna kontrastní při pohledu ze všech úhlů. Já jej beru jako úlitbu módě a barvičky se mi líbí. FW nástroje se podobá operačním systémům počítače a navigace mezi jednotlivými menu nástroje je hračka. Nechápu moderní trend nevybavovat nástroje numerickou klávesnicí pro přímé vyvolání zvuků, nastavování parametrů atd. Toto jsem už kritizoval u Rolandu Juno G a ani tento nástroj toho neušetřím.

Co je na nástroji méně potěšitelné, je klaviatura. Pro Yamahu typicky užší klávesy a molitanovým dohmatem, citlivost pouze úhozová, bohužel nikoliv tlaková. Za ty peníze by klaviatura měla vypadat úplně jinak.
Z real-time ovladačů nabízí nástroj kolečko Pitch-bend, modulační kolečko a připojení dvou pedálů. Jejich funkce lze samozřejmě přiřazovat. V módu Organ Flutes lze tlačítky ovládat virtuální táhla varhan, což je trochu legrační, protože táhel je devět a tlačítek jen osm párů. Pro ovládání dvou nejnižších registrů je nutno přepínat funkci ovladače.
Konektivita nástroje spočívá kromě již zmíněných pedálů také v audio vstupu, výstupu (2 X - jeden regulovaný, druhý se stálou úrovní), vstupu pro mikrofon, USB To Host, USB To Device, MIDI IN/OUT, výstupu pro sluchátka a videovýstupu. Nástroj má slot pro Smart Media kartu.

Zkušenosti z provozu:

Nástroj používám pro vytvoření doprovodů při cvičení složitějších skladeb, které pak hrajeme s kapelou a také pro vlastní potěšení. Možná jednou vytáhne do boje v roli flašinetu, pokud budeme donuceni hrát některé akce ve dvou lidech. Nástroj šlape jako hodinky a doufám, že mu to vydrží :o).

Přednosti nástroje:

Skvělé zvuky akustických nástrojů, možnost práce se zvukem, SPOUSTA funkcí, spolehlivost. 128 hlasů polyfonie. Vestavěné reproduktory mají překvapivě mohutný zvuk (ale při vyšší hlasitosti ovlivňují nízké tóny promodulování vysokých).

Nedostatky nástroje:

Klaviatura je hrozná. SM karta má omezenou kapacitu na 128 MB. Pro sekvencer ale bohatě stačí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství