Korg X5

Korg X5 (1994 až 2000?)


Firmu Korg jistě netřeba představovat a i model X5 je dostatečně znám. Já jsem se k nástroji dostal náhodou bartelovým obchodem teprve nedávno. Na Korgy jsem měl vždycky smůlu, buď jsem nevyhrál dražbu, nebo byl někdo rychlejší, nebo (např. když jsem kupoval nový nástroj) zvítězila jiná volba. A tak až dosud mým jediným Korgem byl Poly 800.
Korg X5 je derivátem z Workstation X3 (která je zase derivátem O1W). Jeho modulový brácha se jmenuje O5W, o rok později k této řadě přibyl X5D (dvounásobná polyfonie, 2MB vzorků navíc) a jeho modulová verze X5DR. Korg X5 představoval nejlevnější plně programovatelný synthesizer od Korgu. K tomu bude také přihlédnuto níže.

Kvalita zvuku, funkcí
Jednoduchá struktura nástroje, spartánský design, filtr bez resonance, jen základní set multisamplů a další nejsoucí vymoženosti a samozřejmě i to, že mám, nebo jsem měl řadu složitějších, novějších nástrojů, způsobily, že jsem od nástroje nečekal vůbec nic. Zvuky uložené v nástroji mě v tom také utvrdily. Opravdu milé překvapení nastalo po Factory Resetu a programování vlastních zvuků - ono to opravdu umí hrát!
Struktura nástroje je obligátní od M1 po Triton (a asi i dále): Zvuk (Program) se může skládat z jednoho nebo dvou multisamplů, každý má svůj filtr (účinný, ale zde bez resonance), tři obálky, LFO a jednoduchou matici ovladačů. Za zvuky jsou dvě identické efektové jednotky, které mohou být řazeny sériově i paralelně. Zde musím podotknout, že jsou i na dnešní poměry dost slušné. Parametry efektových jednotek se ukládají společně se zvuky.
Další možností je použití režimu Combi, který se může skládat až z osmi Programů, avšak plné využití této možnosti bude na X5 diskutabilní kvůli malé polyfonii (32 hlasů max.). Pro každý zvuk lze nastavit několik parametrů, jako hlasitost nebo umístění v panoramě. Dále se do Combi režimů ukládají nastavení efektových jednotek. Tady už mohou být dvě jednotky málo.
Třetí možností je režim Multi, který je určen pro přehrávání skladeb z externího sekvenceru na 16 stopách. X5 nabízí jen jediou sadu.
A jak to tedy hraje? Korg je znám pro vynikající práci programátorů na různých texturách a plochách. Ty mu jdou výborně (byť v omezeném výběru), dále super Hammondky, smyčce, dechy a excelentní el. piana. Zvláštní pozornost bych věnoval možnosti vytvoření skvělé simulace akordeonu. Díky efektové jednotce lze vytvořit slušné el. kytary. Akustické piano dle očekávání nic extra, stejně jako ac. kytary. Problémem jsou ty typy lead synth, kde je potřeba resonanční filtr. Nástroj má sice cosi, co se jako resonance tváří (tzv. Color), ale bohužel, zvuk to ovlivňuje jen trochu a hlavně ho "zeštíhluje". I tak lze na nástroji vytvořit řadu zvuků, které se dají v pohodě použít ještě dnes, 16 let od jeho uvedení na trh.

Ovládání

Jak jsem již zmínil, design nástroje je minimalistický. Už jen rozměry a váhou 4,5 kila působí nástroj hračkovým dojmem. Klaviatura plastiková, ale aspoň se klávesy vrací pomocí pružin. Kolečka (2 ks.) malá, displej 2 X 16 znaků moc malý, pár tlačítek a dva tahové potenciometry. Žádný aftertouch ani jiné sofistikované ovladače se pochopitelně nekonají. I tak se díky přehlednosti FW s nástrojem pracuje dobře. Myslím, že ho odzkouším i před publikem v roli třetích kláves (nechce se mi tahat Yamahau EX-7, která s kufrem váží 25 kilo :o))
X5 má kromě GM sady jen 100 RAM paměťových míst pro Programy a dalších 100 pro Combi. Uložením nového zvuku se maže některý z továrních. Pokud si nedáte pozor, zlikviduje to i Combi program, ve kterém se smazaný zvuk nacházel. Uživatelská paměť navíc by rozhodně neškodila.

Spolehlivost, design, cena

Nástroj je starší a používaný. Jediným neduhem byla nefunkční tlačítka, kterým jsem domluvil Kontaktolem.
Design je, jak již zmíněno, spartánský, ale plně účelný. Cena minimální a myslím, že za nástroj, který lze ještě dnes nasadit k produkci až směšná.

Klady:

Malý, lehký, nešumí, plně programovatelný a velmi slušně hrající nástroj. Dobré efektové jednotky

Zápory:

Filtr bez resonance, nemá aftertouch, bez možnosti expanze, malý displej, chybí uživatelská paměť. Ale co by člověk od toho za ty peníze nechtěl :o)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství

Tablehooters