Echolana Tesla AZK 895

Dozvukové páskové zařízení Tesla AZK 895 ( EHOLANA )


Přístroj byl vyráběný v Tesle Přelouč zhruba v letech 1965 pod označením Echolana a následně
v letech 1967 a dalších jako Echolana 2. Fotografie pro tento článek připravil původní majitel přístroje pan Jan Picha a díky jeho péči o tento přístroj do dnešní doby, můžeme se i dnes seznámit s touto technikou. Jak je patrné z fotografií, byl přístroj hojně využíván, což je vidět z mnoha šrámů na skříni, které by však jistě šly napravit důslednou renovací přístroje a novým lakem. Tento přístroj byl vlastně prvním skutečným dozvukovým zařízením vyráběným pro tyto účely v naších končinách, pomineme li různé úpravy magnetofonů. Dále lze jen podotknout, že i dnes jsou tyto přístroje vyhledávány na různých aukcích, ať do různých sbírek nebo i pro vlastní použití jako dozvukové zařízení. Rozdíl v mechanickém řešení mezi oběma přístroji spočívá v drobných úpravách páskové dráhy přičemž rozměry přístroje jsou stejné. Další rozdíly jsou v elektrickém zapojení, kdy první Echolana je osazena kompletně germaniovými tranzistory a v provedení 2 jsou použity i dva křemíkové tranzistory.Jinak zapojení obou verzí je s drobnými změnami podobné a obsahuje vstupní zesilovač, záznamový zesilovač a snímací zesilovač osazené tranzistory 105NU70. V provedení 2 je snímací zesilovač a vstupní zesilovač osazen tranzistory KC 509, oscilátor pro mazací hlavu a předmagnetizaci pak tranzistorem 4NU72. Elektronika je umístěná na dvou deskách a je možná i částečná regulace výšek pomocí vnitřního trimru. Přístroj obsahuje klasický transformátor na 220V a usměrňovací část. Motor je jako samostatná jednotka. Snímací hlavy jsou čtyři, čímž je zachována variabilita zpožděného zvuku a lze docílit i plynulého doznívání. Dále jedna nahrávací a mazací. Princip zařízení je klasický, kdy se signál nahrává na magnetofonový pásek šířky 6,25 mm a snímá různě připojenými snímacími hlavami, které se přepínají tlačítkovými spínači. Signál je mazán a cyklus se opakuje. Kompletně je vše popsáno v servisním manuálu přístroje. Přístroj obsahuje na zadní stěně několik vstupních a výstupních konektorů pro signál a ovládání pedálu v provedení DIN. Na přední stěně jsou tři potenciometry a to pro regulaci záznamu, ozvěny a hallu, dále čtyři přepínače snímacích hlav, kontrolka napájení a mechanický vypínač oddálení přítlačné kladky. Vše je umístěno v plechové lakované skříni s odklápěcími dvířky v horní části.
Co řici závěrem. Přístroj je robustní konstrukce, klasického zapojení. Bohužel neměl jsem možnost vyzkoušet ho zařazením do reprodukčního řetězce a tím třeba zjistit případný šum či kolísání rychlosti
pásku. Vypadá to ale že hliníkové kladky jsou dobře provedeny, hlavy mají odklopné stínící kryty a motor je dostatečně výkonný. Může samozřejmě dojít k otlačení přítlačné kladky, ale to je nutné eliminovat důsledným oddalováním kladky pomocí knoflíku na přední stěně po vypnutí přístroje. Bohužel ani přepínače již nebudou splňovat dnešní parametry, žárovka jako kontrolka jistě není ideální, samostatné trafo zvyšuje hmotnost apod. Zvýšený šum by bylo asi možné snížit výměnou tranzistorů za nízkošumové po případné úpravě pracovních parametrů, ale kdo by se tím asi dnes zabýval. Následně byly tyto Echolany nahraženy přístroji z Tesly Vráble AOS191 a dále digitálními přístroji. A proto budou dnes i v budoucnu spíše ozdobou sbírky se starými zvukovými přístroji a budou tak dokumentovat bývalý stav výroby elektronických přístrojů v naší zemi.

Technické údaje:

Funkční vlastnosti: páskové dozvukové zařízení
Napájení: 220 V/120 V - 50 Hz
Příkon: cca 15 W
Citlivost - Mikrofon I: 0,8/2 kOhm
- Mikrofon II: 3 - 5 mV/600 Ohm
- Kytara: 40 - 150 mV/100 kOhm
Výstupní napětí: 300 mV/ 0,5 MOhm
Vstup, výstup, pedal: 5x konektor 5-kolík DIN
Délka smyčky: 47 cm
Rychlost posuvu pásku: 39 cm/sec
Vhodný mgf pásek: PES 45 D
Životnost smyčky: cca 50 hod
Interval ozvěn: 55 - 220 msec
Délka dozvuku: plynule nastavitelná
Frekvenční charakteristika: přes pásku 50 Hz - 10 kHz v pásmu +- 6 dB
Mazací kmitočet: cca 60 kHz
Odstup cizích napětí: -40 dB
Zkreslení přímého kanálu: pod 1 %
Zkreslení přes pásek: pod 5 %
Kolísání rychlosti: menší než 1 %
Osazení polovodiči: 5x105NU70, 1x107NU70, 1x4NU72, 2xKY701 ( provedení 2 - místo 2x 105NU70 je 2x KC509 )
Magnetofonová hlava snímací: 4x ANP908
Magnetofonová hlava nahrávací: 1x ANP909
Magnetofonová hlava mazací: 1x ANP907
Rozměry: 305 x 225 x 115 mm
Příslušenství: ovládací pedál
Hmotnost: cca 7 kg
Návod na obsluhu, schema, servisní dokumentace: dostupné
Výrobce: Tesla Přelouč n.p. Československo
Typ: AZK 895 - RO2
Výroba: od roku 1965
Pro czechkeys Zdeněk Hošek
1.5.2011










Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství