Digitální dozvukové zařízení Tesla AYZ 070 ( TDR 16 MIDI)

Digitální dozvukové zařízení Tesla AYZ 070 ( TDR 16 MIDI)


Vývoj se v Tesle Vráble nezastavil a pro hudebníky bylo vyvinuto kolem roku 1990 toto digitální dozvukové zařízení, v návodu na obsluhu nazvané jako digitální reverberátor. Přístroj je logickým pokračováním přístroje AOS 095, zde na vyšší technické úrovni za použití mikroprocesoru a rychlého 12-ti bitového D/A převodníku. Majitelem přístroje je p. Hradiský, který je současně i autorem uveřejněných fotografií. Za jejich zhotovení a poskytnutí mu patří dík. Není mi bohužel známo kolik těchto zařízení bylo vyrobeno, ale mnoho jich zřejmě nebude, neboť nabízeny k prodeji téměř nejsou a na webu informace nenalezneme. Tento článek tedy nabízí informace o dalším zajímavém výrobku TESLY. Poučné by byly jistě i postřehy konstruktéra těchto zařízení z bývalého výrobního podniku a snad se tedy někdo někdy ozve a poskytně další informace. Co se týče zvukových vlastností přístroje, tak ty jsou podle vyjádření majitele na velmi dobré úrovni, s minimálním šumem ve výsledném signálu a to pouze při regulátorech vytočených na maximum v cestě zpožděného signálu. Zpožděný signál je pak na maximu trochu kovový, ale toto není na závadu neboť takto se přístroj prakticky nevyužívá a šum je vždy nějak maskován jiným signálem. Ostatně o slušných parametrech vypovídají i charakteristiky v technických údajích.

Zařízení vytváří efekt typu HALL popř. DELAY a ECHO s možností výběru 16-ti efektových programů při zpoždění od 0,3 do 5,1 sec pro efekt HALL a od 112 do 326 msec pro efekt ECHO.
Výběr je prováděn pomocí tlačítek, což umožňuje rychlou volbu příslušného zpoždění. Čísla programů jsou indikována na displeji LED. Ovládácí prvky tj. potenciometry a tlačítka jsou umístěny na předním panelu, kde jsou i vstupní i výstupní konektory typu jack. Jsou zde i indikační diody LED a síťový vypínač. Další konektory jsou na zadním panelu. Přístroj je možné ovládat i MIDI signály z externích zdrojů.

Princip činnosti je zhruba následující. Vstupní signál prochází přes vstupní zesilovač (MAB356), kde potenciometrem INPUT lze upravit požadovanou úroveň. Proti přebuzení obvodů je zde dále obvod typu limiter s indikací. Signál pokračuje na na dolnopropustní filtry, kde se upravuje pro zpracování v číslicové části. Analogový signál je převáděný v převodníku AD na číslicový, kde je dle výběru příslušně zpožďovaný v pamětech typu RAM (MHB4116-15 ks). Následně je převedený zpět na analogový v převodníku D/A (MDAC566). V přístroji je použitá dále celá řada obvodů TTL a CMOS např. MHB1504,74157,D195,74174PC,4029,4013,4049 a dalších. Signál je možné zablokovat funkcí BYPASS. Originální signál se dále směšuje se zpožděným pomocí potenciometru OUTPUT LEVEL. Odtud je zesilován ve výstupním zesilovači (B084). Jednou z částí přístroje je mikropočítač TESLA (MHB8748), který dekóduje stlačená tlačítka a zabezpečuje změnu dozvukového programu, ovládá funkci BYPASS, řídí zobrazování čísla programu, ovládá indikaci MIDI a zabezpečuje příjem a dekódování signálů MIDI. Napájení obstarává toroidní transformátor s příslušnými stabilizátory napětí. Princip i ovládání přístroje, včetně připojení k dalším zařízením je dobře popsáno v servisním manuálu, kde je i schema zapojení pro případné opravy. Princip činnosti je též patrný z přiloženého blokového schematu. Celé zařízení je samostatný celek s možností zabudování do 19" stavebnicového systému. Jeho využití může být rozmanité a je zejména vhodné při propojení s mixážním pultem. Další možnosti jsou popsány v návodu na obsluhu a pro znalce této techniky je ovládání poměrně intuitivní. Několik fotografií dokumentuje provedení přístroje, uvádím i blokové schema zapojení a pohledy na přístroj z návodu na obsluhu.

Co říci závěrem? Přístroj mohl být v té době přínosem pro hudebníky. Bohužel došlo k postupnému útlumu výroby v TESLE Vráble a zastavení vývoje nových zařízení. Svoji roli zde též sehrál dovoz moderních přístrojů ze zahraničí s vyššími užitnými vlastnostmi a asi i vysoké náklady na výrobu. Z dnešního pohledu jsou tato zařízení stále vyhledávána, možná do sbírek této techniky, mnohdy slouží v aparaturách hudebních skupin do dnes, jak mě přesvědčil i majitel tohoto přístroje.
Sám bych toto zařízení přivítal, pokud by ovšem bylo někdy dostupné.

Technické údaje:

Funkční vlastnosti: digitální programovatelné dozvukové zařízení s midi
Efekty: Hall, Delay, Echo.
Celkové zpoždění signálu: Hall 0,3 - 5,1 sec, Echo 112 - 326 msec
Modulace efektů: Ne
Napájení: 220 V/50 Hz +- 10%
Příkon: cca 40 W
Vstupní napětí: High: nom. 5 mV, max. 150 mV/47 kOhm
Low: nom. 100 mV, max 1 V/220 kOhm
Výstupní napětí: Mix.: nom. 1V/500 Ohm, max. 3 V
Effect: nom. 1V/500 Ohm ma 3 V
Počet programů: 16
Korektor:+- 6 dB při f-2,5 kHz
Vstup, výstup: 6x konekt. 5-kolík DIN vzadu, 1x konekt. jack 6,3 vzadu, 2x konekt. jack 6,3 vpředu
Frekvenční charakteristika: přímý signál 20 Hz - 20 kHz v pásmu 2 dB
zpožděný signál 20 Hz - 3,6 kHz v pásmu 4 dB
Odstup cizích napětí: Original: -84 dB
Effect: -75 dB
Zkreslení: přímý signál: 0,1 % v pásmu 63 Hz -8 kHz
Zpožděný signál: 0,5 % při 1 kHz
MIDI: IN,THRU, kanál 1 - 16
Osazení polovodiči: IO, tranzistory, diody
Ovládací prvky: viz foto
Provedení: viz foto
Rozměry: 482,5 x 51 x 322 mm ( š x v x h ) systém 19"
Hmotnost: cca 3,5 kg
Výrobce: Tesla Vráble n.p., Československo
Typ: AYZ 070 (TDR 16 MIDI)
Výroba: kolem roku 1990

Pro czechkeys Zdeněk Hošek

18.6.2012









Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství