Vermona ET6-1 a ET6-2

Tranzistorové varhany ET 6-1, ET 6-2

Vermona ET 6-1, novější provedení

Pan Hošek mě po čase opět potěšil perfektně zpracovaným článkem na téma naší muzikantské historie, tentokrát o varhanách východoněmecké produkce značky Vermona. Protože jsem oba zmíněné typy vlastnil, rád jej zařazuji mezi ostatní články na téma Nástroje zahraniční výroby. Zdeňkovi Hoškovi mnohokrát děkuji za příspěvek!

Popisem těchto varhan si připomeneme hodně vzdálenou historii výroby tranzistorových varhan vyráběných v německém Klingenthalu. Továrna produkuje klávesové nástroje zhruba od roku 1965 a varhany ET 6 se do výroby dostaly zhruba v roce 1972-3. S postupem doby byly inovovány do dalších typů např. pod názvem Formation apod. Továrna produkuje výrobky hudební elektroniky i dnes, i když to již nejsou klasické klávesové varhany. Další informace ke kdysi vyráběným nástrojům lze nalézt na webu. My se však dnes podíváme pouze na typ ET 6.Je zřejmé, že tento nástroj nemůže dnes v záplavě moderních nástrojů splňovat náročná kritéria na kvalitu zvuku. Moc se toho z klasických oscilátorů s obdélníkovým průběhem získat nedá a následné pasivní filtry pouze zvuk v určitých pásmech zvýrazňují nebo zatlumí. Přesto se na tyto nástroje v 70. letech hrálo, neboť hudebníci toho na výběr mnoho neměli. Zde si neodpustím poznámku že kdyby Hořovický podnik na výrobu hudebních nástrojů dal do výroby jednomanuálové varhany na bázi varhan Vega asi by měl u hudebníků úspěch. Bohužel se tak nestalo asi i v rámci specializace na výrobu různých výrobků v té době. A tak nezbylo než se orientovat právě na varhany Vermona.
Co se týká provedení tak je samozřejmě poplatná době. Minimální množství plastů, skříň z dřevotřískových desek potažených tapetou. Vlastní elektroniku tvoří 12 LC oscilátorů s velmi dobrou stabilitou spočívající v použití styroflexových kondenzátorů a stabilních stíněných cívek s možností doladění kmitočtu. Děličky jsou tvořeny tranzistorovými obvody jejichž výstup pokračuje do spínacího systému, který je tvořený podélnými sběrnicemi s drátem ze slitin stříbra. Je zde použito šest sběrnic. Spínací kontakty tvoří pružné dráty z podobné slitiny stříbra. Dnes po téměř 40. ti létech jsou bohužel sběrnice a kontakty již značně zkorodované - místy zčernalé, což se projevuje ve výpadcích signálu při hraní a různým chrastěním. Vyčištění klasickými spreji moc nepomáhá a tak by asi pomohla generální oprava spínacího systému a to po jeho rozebrání. To bohužel není jednoduché a s ohledem na nevyužívání nástroje k tomu již asi nedojde. Signál ze sběrnic pokračuje do rejstříkových obvodů, kde je filtrován, upravován případně efektován. Je zde i filtrace pomocí tzv. flétnových filtrů. Z efektů jsou to dále percussion, waw-waw a hall. Dále je to efekt vibráto jehož výstup ovládá LC oscilátory. Malá připomínka k použitému pružinovému dozvuku. Ten je skutečně kvalitní, neboť je použitá dvoupružinová jednotka od firmy Accutronics, která dodá zvuku dojem prostoru bez rušivých vlivů. Napájení obstarává klasický zdroj s filtrací. Přístup k elektronice a spínacímu systému je dobrý po odklopení panelu a vyklopení klávesnice směrem nahoru.
Pokud budete na tento nástroj hrát, tak klávesnice je měkká i s ohledem na to že spíná šest pružných drátů. Ovládání registrů a efektů je též bezproblémové s ohledem na speciální systém ovládacích knoflíků. Sklopky se též lehce překlápějí. Zvuk nástroje je tranzistorový, je slyšet bzučivý zvuk oscilátorů a děliček, tak tomu ale u těchto nástrojů je.
Je zřejmé že těchto nástrojů již mnoho mezi hudebníky nebude a že o ně budou mít pravděpodobně zájem jen různí sběratelé této techniky. S tím se ale nedá nic dělat, doba pokročila. V dalších verzích nástrojů Vermona již byly použity v děličkách integrované obvody, později i kompletní generátory kmitočtu, fázovací jednotky apod. Obvody pro tyto jednotky však v bývalé NDR vyráběny nebyly a musely být dováženy. Přesto se to ale vyplatilo, neboť došlo k úspoře součastek a minuaturizaci. V příloze je několik fotografií nástroje, který čeká na svoji renovaci. Je zde i varianta dvoumanuálového provedení - fotografii svého bývalého kousku vložil autor stránek :o). Možná dnešním varhaníkům tento nástroj nic neříká, starším alespoň připomene dobu kdy na tento nástroj třeba zrovna hráli. Takže přátelé, žádné samply, žádné MIDI nebo USB, displeje či přepínání rejstříků tlačítky, prostě stará klasika.

Vermona ET 6-2 R, novější provedení

Technické údaje:
Napájení: 220 V
Výstupy: na externí zesilovač
Klávesový rozsah: ET 6-1, 1 manuál 61 kláves ( split 24+37 kláves - barevně odlišené )
ET 6-2, 2 manuály 49 kláves, Bass pedal 17 nožních kláves
Osazení: polovodiče tranzistory, diody
Rejstříky: 2´-Piccolo, 2 2/3´-Quint, 4´-Salicional, String, 8´-Clarinet, Engl. horn, Nasal, 16´-Bass, Bass clarinet
Flétnové filtry:1 3/5´, 2´, 2 2/3´,4´, 8´, 16´
Efekty: vibráto, perkuse, hall, waw-waw ovládán pákou
Ovládací prvky na panelu: dle foto
Hmotnost: cca 25 kg ET 6-1
Výrobce: VEB Klingenthaler Harmonikawerke Klingenthal, DDR
Typ: ET 6-1, ET 6-2
Vyrobeno: 1972 - 1973
Pro czechkeys Zdeněk Hošek
2.6.2013

Vermona ET 6-1, starší provedení















Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství