Elektronická kytara YAMAHA EZ-AG


YAMAHA EZ-AG


Dalším z důvodů, proč jsem zřídil rubriku "Ostatní" je i tento nástroj. Zakoupen byl kvůli možnosti použití jako MIDI ovladač, jak to dopadlo, se dočtete níže. Nejsem kytarista a tak jsem netrpěl předsudkem, že taková věc je k ničemu. Nechal jsem nástroj dvěma kytaristům vyzkoušet a oba byli překvapení, že se na to v podstatě nechá hrát. Oba však ve vzácné shodě tvrdili, že domů by to nechtěli :o).
Yamaha vyráběla dva typy elektronických kytar coby učební pomůcky pro začínající kytaristy a to EZ-AG, popsaný v tomto článku (a také na stránkách Muzikusu zde), simulující chování akustické kytary a dále EZ-EG, s dřevěným tělem a pákou na ohýbání tónu, simulující chování elektrické kytary. Kromě vzhledu se nástroje liší zmíněnou přítomností páky a tím, že "elektrické" kytaře svítí "struny" na více pražcích.
Na první pohled kytarka působí dojmem hračky a v podstatě ani ničím jiným není. Na krku jsou místo strun tlačítka v každém poli mezi pražci, tři shora širší a níže tři užší. Prvních šest polí má tlačítka podsvícená červenými LEDkami kvůli zobrazení akordů při výuce nováčka. Nad "otvorem", který je vyplněn reproduktorem, je šest kovových "strun", opět o dvou různých tloušťkách. Prospělo by jim, kdyby byly tvrdší a tvrdost nelze bohužel nijak seřídit. Důležitá je kovová plocha na kobylce, kterou se utlumuje veškerý zvuk, jako když se položí ruka na struny. Aby to fungovalo, je třeba držet krk tak, aby se dlaň dotýkala kovové plochy vespod. Dále je na krku 12 tlačítek a LED display o třech sedmisegmentech. Zespoda je vypínač, zásuvka pro napájecí adaptér, MIDI IN a OUT pětikolíky, 6,3 mm jack pro sluchátka a to je vše.
Po spuštění se na podsvětlených strunách začne zobrazovat nápis Yamaha nejprve orientovaný vůči publiku a poté vzhůru nohama, aby si i majitel mohl přečíst, kdo mu tento mistrovský kus vyrobil. Poté se nástroj ustálí na zvuku č. 1 (akustická kytara) a hlasitosti 80 ze 127. První brnknutí do strun a hele, ono to zní skoro jako kytara! Tedy je možno začít hrát. Když nalámete prsty do polohy některého akordu a zmáčknete tlačítka, nástroj se ozve jako kdybyste hráli tzv. tappingem. Bohužel to nejde vypnout a není to dynamické a navíc to vysílá MIDI Note ON. Dále už je možno hrát jako na kytaru, jen je potřeba dát dobrý pozor na krk, který je měkký a kroutí se jako had.
Kromě zvuku šestistrunné AC kytary to umí i dvanáctistrunnou, tyto dva zvuky, banjo a dvě basy jsou nejpoužitelnější ze všeho, co nástroj dovede. Simulace nylonových strun nic moc, stejně jako elektrifikované kytary (možná ještě taková ta kulatá jazzová by ušla) a úplně nepoužitelné jsou dvě simulace zkreslených kytar. Dále to umí několik typů bas počínaje kontrabasem a konče pár syntetickými zvuky. Dále zmíněné banjo a také zvuk piána. Nechápu, co tím výrobce sledoval, ale když se podíváte na Youtube, tak poznáte jako já, že kytaristi jsou z této možnosti úplně urvaní. Zvuků, které lze ovládat strunami je celkem 20. Nástroj ale obsahuje kompletní GM sadu včetně bicích kvůli tomu, že z cvičebních důvodů do něj lze nacpat pár MIDI skladeb a hrát s nimi. Zvuky jsou ve kvalitě známé z nejlacinějších keyboardů značky.
Nástroj lze transponovat, takže nechápu, proč má tzv. virtuální kápodastr (jeho umístění je signalizováno podsvícením tlačítek na příslušném poli).
A nyní k funkci MIDI. Nástroj (a to mě dost překvapilo) vysílá signál z každé struny zvlášť na šesti kanálech. Navíc nevysílá MIDI OFF při dotyku o kovovou plošku na kobylce. Tím je vyřízeno přímé propojení s klávesami za účelem např. tvorby patternu, neboť by se musel nahrávat na šesti kanálech najednou, že... Existuje na to nějaká krabička, ale zdála se mi příliš drahá na to, jak málo to potřebuji. Zajímavé je, že EZ-AG fungovala bez problému propojením přes laciný USB/MIDI konvertor s programem Sonar LE.
Co teď s tím? Pokud se chce nahrát nějaký jednoduchý podklad, je to docela postačující a rozhodně méně rizikové, než snímání normální kytary. Další možností je prohnat to přes nějaký rozumný multiefekt, schválně, co z toho vypadne. Vlastním Digitech RP-6 a spojení těchto dvou hraček mě opět přivodilo dobrou náladu. Po správném nastavení to dostalo slušné kytarové zvuky a to jak akustické, tak elektrické počínaje Cobbeinovským chorusem a konče těžce jedovatou kytarou hodnou heavy metalu. Akorát kytarista by s tím plastovým nesmyslem vypadal trochu jako... no... infantilně, leda že by to bral jako recesi.
Závěrem asi tolik: Je s tím sranda, dá se na to trochu hrát a taky to trochu funguje jako MIDI kontrolér. Používá se pro dohrávání "kytarových" partů s ostatními tablehootery. Yamaha koncept dále nerozvíjela, takže "kytary" řady EZ zůstanou trochu kuriózním reliktem a určitě jednou, až budou zcela pochopeny, jejich cena vyšplhá do astronomických výšin, jak se stalo třeba s Elkou Synthex :o))).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství

Tablehooters