Efekt Ibanez FL-9 Flanger

Efektové zařízení Ibanez FL9 Flanger


Dnes trochu odbočíme od klávesových nástrojů a podíváme se na jeden z přístrojů, umožňující efektování signálu. Proč ho zde vlastně popisuji? Lze ho totiž použít k efektování signálu zde popisovaných elektronických varhan nebo kytar a tak svým způsobem zapadá do koncepce těchto zařízení. Zde uvedený přístroj Ibanez FL9 Flanger je původní originál Ibanez z 80.tých let minulého století. Tento flanger byl hojně využíván v jedné zábavové skupině hrající poprock, posléze při domácí hře na varhany. Velmi se osvědčil a dodal zvuku novou dimenzi. Přesto že je starý přes 30 let, nevykazuje dnes žádné vady a po připojení do cesty signálu bez problému efektuje. Ve výstupním signálu však vykazuje zvýšenou hladinu šumu. Po příčině jsem ale nepátral, možná by pomohla výměna některých IO, spíše je to vlastnost přístroje daná použitým IO MN3207 a nízkou taktovací frekvencí při nejdelším zpoždění. Zpracování signálu je čistě analogové. Zařízení obsahuje analogovou zpožďovací linku, pomocí které lze nastavit efekt v širokém rozsahu a to ovládacími prvky na panelu. Lze ovládat rychlost modulace - SPEED, hloubku modulace -WIDTH, zpětnou vazbu - REGEN a míru zpoždění - DELAY TIME. Použitá zpožďovací linka umožňuje zpoždění v řádu max. jednotek až desítek msec (cca 10 - 50 msec). Výsledný efekt je příjemný a teplý. Nejlepší zvukový vjem lze dosáhnout při efektování nástrojů s vyššími harmonickými tj. nástrojů typu string nebo kytary nejlépe dvanáctistrunné. Pokud efektujeme již zmíněné smyčcové nástroje, lze s dalším efektem např. delay vytvořit zajímavé smyčcové plochy. Lze docílit i klasický efekt chorus s různou mírou modulace či zpoždění nebo zvláštní efekty se zpětnou vazbou pomocí knoflíku "regen" tj. až po hutný flange.
I dnes lze tento efekt zakoupit a to jeho přesnou repliku, i když cena není právě lidová. Pokud se podíváme na technické provedení, tak vše je uloženo v tuhém odlitku z lehké slitiny kovu. Povrch je lakován žlutou barvou. Celkově lze říci, že celá řada těchto efektů je tvarem a provedením velmi povedená. Přístroj slouží primárně jako nožní efekt, tzn. že ho vypínáme a zapínáme pomocí spínače. Efekt před použitím nastavíme pomocí čtyř ovládacích prvků na horním panelu. Zde je také umístěna červená LED dioda indikující zapnutý efekt. Na levém a pravém boku je vstupní a výstupní konektor typu jack 6,3 mm. V čele je napájecí konektor k připojení externího trafa se ss napětím 9V. Napájet lze i pomocí 9V destičkové baterie umístěné v přístroji. Krabičku lze ale umístit i na panel varhan a přepínat ručním stlačením plochy spínače. Vzhledem k tomu, že přepínání signálu je elektronické (FET tranzistor), nejsou ve výstupu žádné rušivé zvuky. Jak již bylo uvedeno, při přepnutí na efekt se pouze mírně zvedne hladina šumu při max. zpoždění, což lze ale eliminovat vhodným nastavením nebo ořezáním na korekcích mix. pultu.
Elektronika přístroje je uložena na jedné desce s plošným spojem. Potenciometry, které ani dnes nechrastí, jsou propojeny vodiči s deskou. Hlavním obvodem tj. zpožďovací linkou je zde IO typu MN3207 společně s taktovacím generátorem typu MN3201. Dále jsou použity IO typu TL022 sloužící k zesílení signálu či jako dolní propusti. Je zde použito i několik tranzistorů. Deska je poměrně hustě osazena. Dokumentace k přístroji je běžně dostupná včetně desky s plošným spojem a i dnes lze amatérsky toto zařízení postavit. Bohužel obvod MN3207 bude zřejmě stále obtížněji dostupný.
Lze říci, že tato řada efektů byla na svoji dobu velmi povedená a jelikož mnozí z nás stále preferují při hře analogový zvuk, tak se tento efekt i dnes znovu vyrábí. Já tento efekt již nevyužívám, neboť k dispozici jsou jiná zařízení na digitální bázi s mnoha efekty společnými v jedné skříni, i když někdy ho z nostalgie stejně zapojím. Tento přístroj je jedním z řady efektů firmy a to např. AD9-analog delay, CS9-chorus a další zejména pro kytaristy. Vše včetně dokumentace i ukázek lze nalézt na webu. V příloze několik foto originálu FL9 Flanger od firmy Ibanez.

Technické údaje:

Dokumentace dostupná na webu
Přípojné konektory: IN, OUT - Jack 6,3, ext. napájecí konektor
Indikátor efektu: LED dioda
Zpoždění: cca 10 - 50 msec
Ovládací prvky: Speed, Width, Regen, Delay Time, Efekt ON-OF
Napájení: 9V - destičková baterie nebo ext. zdroj 9V ss
Rozměry: délka 124mm x šířka 74mm x výška 53mm
Hmotnost: 570 g
Pro Czechkeys 1.12.2013
Z.Hošek








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství