Yamaha PSR-11

YAMAHA PSR-11 (1986)


Pozn.Czechkeys: Tento nástroj by v dnešní době svými vlastnostmi zapadal do kategorie Tablehooters (více v článku zde), ale v době vzniku (1986) bezesporu znamenal veliký přínos pro domácí hraní. Pro nás je také důležitý tím, že právě tento nástroj se stal základem pro licenční výrobu keyboardů na bázi FM syntézy v Asii a všechny tablehootery s FM čipem z něj také vychází, mají stejné zvuky, doprovody i zvuky bicích nástrojů! Z těchto důvodů mu věnujeme samostatný článek v této rubrice. Za jeho přípravu a zpracování děkuji Zneňkovi Hoškovi!

Dnes se podíváme do hodně vzdálené historie výroby klávesových nástrojů a to od firmy Yamaha.
Tímto nástrojem je elektronický keyboard typu PSR-11 dnes již zřejmě muzeální typ. Směle můžeme tento nástroj nazvat jednou z prvních vyrobených samohrajek, neboť byl vyroben již v roce 1986. Jedná se o nástroj z nepřeberné řady typů výrobků Yamaha z řady PSR, o čemž se lze přesvědčit např. na Wikipedii ( jinak těch typových řad je velké množství a každý si může najít nástroj, který mu bude vyhovovat ). Tento nástroj ač vyroben ve zmíněném roce je dodnes plně funkční. V průběhu let se vyskytla pouze jedna závada a to vyschlý kondenzátor v obvodu integrovaného koncového zesilovače, jehož výměna ovšem nečinila žádné potíže.
Podívejme se nyní na provedení nástroje a zkušenosti s ním. Klávesy jsou nevyvážené, plastové a mají klasický rozměr. Klávesnice je umístěna do dvou plastových výlisků sešroubovaných k sobě několika šrouby. Spínací systém pod klávesami je provedený pomocí gumových meandrů, jak je ostatně u těchto levných nástrojů běžné. Po stlačení klávesy dojde ke spojení dvou plošek na plošném spoji pomocí vodivé gumy. Dynamiku ani midi připojení u tohoto nástroje nenalezneme. Ovládání je snadné pomocí nízkozdvižných tlačítek a posuvných přepínačů, zvuk je plně polyfonní.
Jelikož se jedná o nástroj typu tzv.samohrajky, obsahuje nástrojovou sekci, rytmickou sekci a sekci doprovodnou. V nástrojové části nazvané orchestra lze volit mezi 16-ti nástroji, rovněž tak lze volit 16 rytmů v sekci rythm. Zvolené nástroje a rytmy se příjemně poslouchají a věrně simulují příslušné názvy, i když jsou tak trochu syntetické. To je ale dáno v té době zvolenou tvorbou zvuků, v tomto případě pravděpodobně FM syntézou.
Nástroj je vybavený dalšími ovládacími prvky a to možností ladění nástroje, změnou rychlosti rytmické sekce a dalšími dle foto. Důležitá je pro hru část doprovodná a to auto bass chord umožňující nastavit různé rytmické doprovody včetně synchro startu spouštěného klávesami. Nástroj je vybavený též efektem vibráto, které lze pouze zapnout nebo vypnout a dále efektem sustain, který prodlouží doznění tónů po puštění kláves. Nástroj je též vybavený 8-mi demonstračními skladbami, které nám předvedou možnosti nástroje. Všechny prvky nástroje si můžeme prohlédnout na fotografiích.
Jak již bylo napsáno, zvuk je tak trochu syntetický, ale dá se říci že odpovídá předvoleným nástrojům. S tímto nástrojem neuděláme sice žádnou parádu, ale se zručným klávesistou můžeme ozvučit nejednu zábavu, zejména ve spojení s kytarou, či při využití jako sólový nástroj ve spojení s dalším klávesovým nástrojem.
Zajímavé je jistě i provedení nástroje. Nástroj je vybavený speciálním obvodem a vše je umístěno na
několika malých deskách. V případě poruchy je tedy možná výměna pouze celé desky což je dnes asi nerentabilní, nehledě na problémy při získávání náhradních dílů. Nástroj je díky plastům velmi lehký
a přenositelný. Zvuk je monofonní s možností mixování jednotlivých složek orchestra, rythm a doprovodu pomocí tahových potenciometrů do jednoho reproduktoru ve skříni. Je zde též možnost připojení na externí zesilovač či efektové jednotky. Pak zvuk samozřejmě dostane jinou dimenzi. Tento nástroj ale žádné efektové jednotky neobsahuje.
Co říci závěrem? Dnes můžeme tento nástroj zařadit spíše mezi muzeální kousky a asi na něj již nenarazíme s ohledem na záplavu nástrojů vybavených moderními technologiemi. Ve své době byl ale zajímavým zpestřením např.při domácím hraní, jak se ostatně i autor sám přesvědčil, když na tuto Yamahu hrál. Případným zájemcům můžeme časem odtajnit i vnitřní provedení nástroje.

Technické údaje:

Klávesový rozsah: 4 oktávy, 49 kláves C1 - c5
Napájení: baterie 9V nebo externí napáječ 220 V/9-12V
Ozvučení: vnitřní reproduktor 2,5 W
Výstupy: ext. OUT, pedal-hlasitost, sluchátka, napájecí konektor
Nástroje: orchestra 16 nástrojů, rythm 16 nástrojů, doprovodná sekce
Efekty: vibráto, sustain
Doladění: ± 50 centů
Ovládací prvky na panelu: dle foto
Rozměry: 863 x 236 x 71 mm
Hmotnost: cca 5 kg
Dokumentace: Návod na obsluhu Yamaha Portatone PSR-11 dostupná na webu
Výrobce: Yamaha Japan
Typ: Yamaha PSR-11
Vyrobeno: v roce 1986
Pro czechkeys Zdeněk Hošek
10.6.2014







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství