ARP Quartet (Siel Orchestra)

ARP QUARTET (SIEL ORCHESTRA) 1979 - 1983


V sedmdesátých letech se mnoho (povětšinou italských) výrobců pokusilo o konstrukci jednoduchého polyfonního nástroje s pokud možno co nejuniverzálnějším použitím. Nejinak tomu bylo i u firmy SIEL a výsledkem byl plně polyfonní nástroj Orchestra. Kromě původní značky byl téměř stejný nástroj distribuován i pod značkou slavného výrobce syntezátorů ARP s názvem Quartet. Jediným technickým rozdílem je přítomnost sekce Organ místo Reed u SIELu. Vzhled obou nástrojů je podobný, ARP má dvě verze, z nichž ta jednodušší je popisována zde. Nástroj byl dále zdokonalován ve spolupráci s firmou Sequential Circuits a v roce 1983 byla na trh uvedena novější a dokonalejší verze s názvem SIEL Orchestra 2, nebo také Sequential Prelude, na stejném základu je postavená i polyfonní sekce nástroje SIEL Cruise (Sequential Fugue) a do stejné rodiny patří i SIEL Mono.
Popisovaný nástroj jsem získal ve stavu "silná patina", kromě stop rzi, způsobených vlhkostí, se do něj vydrolil molitanový obklad vnitřku dřevěného kufru, ve kterém Quartet strávil minimálně dvacet let. Po osvobození pomocí vysavače, důkladném vyčištění a oživení funguje až na jednu děličku (a to pouze jeden tón) jako nový.
Tělo nástroje je dřevěné, vrchní a zadní panel plechový, ovládací prvky mají barevné čepičky rozlišené podle funkce, kterou ovládají. Jejich popis uvedu níže v popisu jednotlivých sekcí. Klaviatura pochopitelně bez dynamiky, klávesy vrací pružiny a jsou poměrně dobře hratelné. Vzadu je kromě přívodního kabelu a spínače se signalizační žárovkou i trojice výstupů (Out Low, Out High, Foot Sustain a pětikolík pro pedál Volume.
Tónový generátor má jeden oscilátor, dělič 12 tónů nejvyšší oktávy a dvanáct děliček TDA1008. Signál je dále zpracováván obálkami pro každou klávesu (kondenzátory řídící náběh a doznění tónu), filtrem s možností řídit rychlost náběhu a cut-off frekvenci (značeno Brilliance), LFO pro vibráto s nastavitelnou rychlostí a v nástroji je také zabudován efekt Chorus pro smyčcovou sekci. Ne všechny popsané vlastnosti jsou využitelné pro všechny sekce nástroje, některé lze přiřadit kombinací dvou sekcí, jak bude popsáno níže.
Sekce Brass má dva zvuky (Trombone a Trumpet), kterým lze ovládat náběh filtru, jeho dělící frekvenci a Sustain (pouze přepínačem), vibráto se zpožděním a jeho rychlost. Zvuky jsou navzájem posunuty o oktávu, Trumpet je o něco ostřejší.
Sekce Strings má zvuky Cello a Violin, kterým lze ovládat náběh a dozvuk při zapnutém efektu Chorus, dále lze přepínat mezi perkusivním a normálním průběhem obálky. Perkusivní průběh s vypnutým chorusem zní jako spinet. Pokud je chorus vypnutý, je možné zvukům přiřadit vibráto se zpožděním a řídit jeho rychlost. Zvuk smyčců je opravdu vydařený.
Sekce Organ má zvuky Organ (několikastopá simulace píšťalových varhan vytvořená signálem čtvercového tvaru) a Celeste, tenčí zvuk s přidaným efektem Chorus. Samotným varhanům nelze bohužel přiřadit vibráto, ale lze to obejít současným zapnutím sekcí Organ a Brass a oba zvuky Brass vypnout. I tak má ale vibráto zpožděný náběh. Dále bych místo zvuku Celeste spíše uvítal něco vytvořeného ze sinusovek, aby se to trochu podobalo Hammondkám.
Sekce Piano má zvuky Piano a Honky Tonk, lze jim řídit dozvuk.
Při zvolení sekce se rozsvítí LED nad funkcemi, které je možno modifikovat. Kombinací libovolných dvou sekcí lze získávat nové zvuky a musím říci, že nástroj je při své jednoduchosti opravdu poměrně tvárný.
Quartet (Orchestra) měl být asi doplňkem k elektronickým varhanům a na konci 70. let jednoznačně obohatil zvukový potenciál i méně majetného klávesisty. Zajímavé je také srovnání s jinými nástroji této kategorie; já jsem měl Farfisu Soundmaker a Vermonu Piano String. Jednoduchý a také nejmenší z nich, obstojí Quartet velice dobře.

28.1.2023 se v nástroji hrabu, neboť jsem pojal plán uskutečnit na ARPovi modifikace. Díky tomu jsem mohl pořídit několik fotek vnitřku nástroje.

Po odklopení čelního panelu se naskytne tento pohled. Ve srovnání s Crumarem Composer to vypadá hodně jednoduše.

Po odklopení klaviatury se dostanete ke generátorům.

Shora: kontakty klaviatury, níže časovací kondenzátory, dole vlevo tři z celkem 12 děličů (TDA1008), vpravo generátor nejvyšší oktávy, LFO a zpoždění LFO.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství