Elektronické varhany a syntezátor ze Slovenska

Amatérské elektronické varhany a syntezátor ze Slovenska


Dnes se podíváme do hodně vzdálené historie amatérské stavby varhan a syntezátorů v našich končinách a to na Slovensku v letech kolem roku 1980-1985. Tyto fotografie jsem téměř po více než třiceti létech nalezl ve svém archivu a zjistil, že konstrukce pocházejí od mého dávného slovenského přítele, se kterým jsem si v těch letech dopisoval. Řešili jsme spolu různé technické problémy právě při konstrukci elektronických hudebních nástrojů ale i jiné elektroniky a vyměňovali si dokumentaci či součástky Rozhodoval jsem se zda tyto fotografie zde na tomto webu zveřejnit. Nakonec výsledek je zřejmý z tohoto článku a pokud si bývalý přítel své konstrukce pozná, může se ozvat k navázání přerušené konverzace. Věřím že by se zveřejněním souhlasil, neboť takovýchto konstruktérů mnoho nebylo a bylo by škoda abychom si tyto zajímavosti nepřipomněli. Svým způsobem měla tato oblast amatérské činnosti svá kouzla a to v tom, že po dokončení nástroje se očekávaly kýžené zvuky dané jeho složitostí a výsledný zvuk vždy mile překvapil. Přesně jak říkalo jedno staré přísloví " Finis Coronat Opus - tj. Konec korunuje dílo" a to zde opravdu platilo, neboť stavba elektronických varhan se považovala za vrchol v amatérské činnosti s ohledem na nutné znalosti z různých oborů, ale i časové a finanční možnosti. Z uvedených konstrukcí je patrné, že v té době uměli amatéři dělat skutečně zajímavé věci i v této oblasti, jednak technicky a hlavně finančně náročné a konkurovat tak továrně vyráběným výrobkům. Bohužel o těchto "zlatých ručičkách" jsme se toho moc nedozvěděli a jen občas zaznamenali nějakou konstrukci v radioamatérském časopisu, ale i za to díky. Škoda že se neozvali i další konstruktéři těchto nástrojů, neboť by bylo jistě zajímavé si po tolika letech prohlédnout i jiná řešení ze "zlaté doby" stavby těchto nástrojů. Součástková základna v té době příliš těmto konstrukcím nepřála ( myšleno speciální obvody dostupné v cizině ) a tak se nástroje stavěly na klasické bázi ( tranzistory, integrované obvody ), čekalo se na návody v časopisech, které se pak různě upravovaly. V té době nebyl ani internet a tak to mělo své kouzlo se získáváním všeho potřebného ke stavbě ať mechanických dílů či elektronických součástek. Problém byl se získáním klávesnice a dalších dílů. Bohužel tato doba pominula a dnes by se do stavby těchto nástrojů těžko někdo pouštěl a to s ohledem na časové i finanční možnosti, i když součástková základna by to umožňovala.
Vraťme se ale zpět k uveřejněným konstrukcím. S ohledem na to že se nejedná o mé konstrukce, budu jen odhadovat technické řešení. Co si ale ještě po tolika letech vzpomínám, tak u varhan jedná se o klasické zapojení 5-ti oktávových tranzistorových varhan řešených na bázi jednoho amatérského časopisu a to s příslušnými úpravami. Pravděpodobně se jedná 4-5 stopé varhany. Bylo použito tzv. centrální ladění, kdy tóny nejvyšší oktávy jsou generovány oscilátorem a příslušnými děličkami sestavenými z IO. Je tak zaručena přesnost ladění i při posunu ladění a různých efektech. Tóny nejvyšší oktávy jsou dále děleny integrovanými děličkami, jejichž výstupem je signál obdélníkového tvaru. Spínání tónů je řešeno pomocí tranzistorů což umožňuje náběh tónu bez lupanců a nastavení plynulého dozvuku. Následují klasické rejstříky řešené jako dolní, pásmové a horní propusti, dále efektový obvod s plynulým přeladěním pásma a slučovač signálu. Je dále možné, že varhany obsahují i pružinový dozvuk. Přepínání rejstříků je řešeno též elektronicky s indikací pomocí LED diod. Pod varhanami je umístěný výkonový zesilovač a dvoupásmová reprosoustava. Co se týče fotografie syntezátoru, tak informace k technickému řešení bohužel žádné nemám, ale může se též jednat o nějakou konstrukci ze zahraničního časopisu upravenou na dostupnou součástkovou základnu, tj. klasické řešení s napěťovým řízením jednotlivých modulů VCO,VCF,VCA. Některé konstrukce byly v té době uveřejněny např. v polských nebo maďarských časopisech.
Na svoji dobu se jedná o velice zdařilé konstrukce nástrojů, které pokud si vzpomínám tak dle mého dávného přítele byly využívány v jedné popové hudební skupině a to k plné spokojenosti až do doby, kdy je údajně nahradila Yamaha DX. Tolik tedy k těmto zajímavým konstrukcím a díky za ně.
Technické údaje:
Varhany: 5-ti oktávové, 4-5 stopé s elektronickým přepínám rejstříků, centrálním laděním a efektovými jednotkami
Syntezátor: 3-oktávový syntezátor s napěťovým ovládáním modulů VCO,VCF,VCA
Výrobce: amatérské konstrukce - Slovensko
Vyrobeno: kolem roku 1980-85
Pro czechkeys: HoZd
2.2.2015

Pozn. Czechkeys: Pokud by se našel někdo, kdo výše popsané nástroje poznává, nebo dokonce jejich tvůrce, byl bych velmi rád, kdyby se ozval na moji e-mailovou adresu (najvrtson@seznam.cz). Děkuji!





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství