Ensoniq ASR-10

Ensoniq ASR-10 (1992 - 1998)


Jak již bylo uvedeno v článku o Ensoniqu EPS 16 Plus, v roce 1992 byl tento model nahrazen modernějším nástrojem, ASR-10. Struktura nástroje, jeho ovládání a všechny jeho možnosti zůstaly zachovány, některé další funkce byly přidány a vylepšeny a proto se budu soustředit hlavně na rozdíly. Rodinu samplerů Ensoniq dále rozšířil ASR-88, virtuálně totožný s ASR-10 v plné výbavě, později ASR-10 Plus opět totéž, ale s klasickým LCD displejem. Labutí písní se stal groovebox sampler ASR-X.
Popsaný nástroj je vybaven rozhraním SCSI, maximální kapacitou paměti 16 MB a také externí CD ROM. Ta hnusná fialová lišta je ve skutečnosti šedá (nějak to nepobírají filtry u fotoaparátu) a na nástroji je od výroby, výrobce asi kladl důraz na jiné věci, než je kvalita povrchové úpravy jednotlivých dílů.
Nad osudem značky Ensoniq jsem již několikráte plakal, nebudu tedy nosit dříví do lesa a opakovat se. Bohužel to také vypadá, že toto je poslední článek o nástrojích Ensoniq na těchto stránkách.

Na první pohled:

Nástroj byl vestavěn do nové skříně, která je tvarově shodná s o rok mladším Ensoniqem TS-10. Výrobce se vrátil ke kovové konstrukci, což je sice dobře, ale nástroj je poměrně těžký. Jiná je i klaviatura, na pohled sice není změna patrná, ale jakmile se nástroje dotknete, zjistíte, že klávesy jsou o poznání měkčí, než tomu bylo u staršího EPS 16 Plus. Za mě je to jediné mínus. Na panelu přibylo několik LED diod (měření signálu pro oba kanály), dvě tlačítka a čtyři další LED pro HD Recording, zezadu pak několik konektorů, respektive otvorů pro ně, o čemž se rozepíši později.

Uvnitř:

I uvnitř nástroje proběhlo několik významných změn. Polyfonie se díky výkonnějšímu hardwaru zvýšila na dosažitelných 31 hlasů, efektová jednotka byla zcela přepracována (nyní odpovídá jedné části DP4 nebo DP2), bylo přidáno mnoho algoritmů a navíc lze jednotku používat i v reálném čase. Dále byla rozšířena interní RAM na 2 MB s možností osadit nástroj až 16 MB, což v roce 1992 byl několikanásobek hodnoty běžně používané v platformě PC u stolních počítačů. Disketová jednotka 2DD byla nahrazena jednotkou 2HD, přičemž pro ukládání dat Ensoniq opět zvolil nestandardní formát umožňující dosáhnout kapacity až 1,6 MB. Kromě toho umí ASR-10 načíst i vzorky z disket se standardním formátem. ASR-10 na rozdíl od svého předchůdce umí samplovat ve stereu, díky čemuž vzadu přibyl druhý vstup. Další tehdy nevídanou novinkou byla možnost HD Recordingu, tedy pokud byl nástroj dovybaven SCSI rozhraním a příslušným harddiskem.

Práce s nástrojem:

Vzhledem k podobnosti s předchozím modelem, který je již na těchto stránkách popsán, bych se místo popisu všech funkcí a specifik nástroje raději soustředil na to, jak se s ním "dělá" a to zejména s ohledem na zastaralost používaných médií a možností, které se dnes nabízí.
Své výhrady ke klaviatuře jsem již zmínil, takže můžeme přejít k další výhodě a nevýhodě samplerů Ensoniq a tou je nutnost nejprve nahrát operační systém do RAM paměti. Děje se tak pochopitelně z diskety, přičemž operační systém může být na jedné disketě se zvuky (je to dokonce i doporučeno výrobcem zejména kvůli zálohování, ale jistě i kvůli urychlení práce). Operační systém může být i na médiu připojeném na SCSI rozhraní. Toto řešení sice dávalo výrobci možnost OS aktualizovat, avšak na druhé straně to způsobilo, že bez externího disku nebo diskety s nástrojem neuděláte vůbec nic. Podobná situace je i s ostatním SW nástroje, veškeré vzorky i hotové zvuky je nutno nahrát do nástroje po každém vypnutí, neboť RAM není zálohovaná baterií.
Naštěstí dnes existuje několik možností, jak se disket zbavit. Jednak existuje celá řada emulátorů disketových jednotek a v poslední době se také objevilo několik SCSI emulátorů harddisků, které pracují s moderními flash médii. Jednou z těchto cest se budu muset vydat, představují nový život pro tento nedocenitelný nástroj...
Další vítanou věcí, která s nástroje souvisí nepřímo, je nástavba pro Total Commander, která umí formátovat, číst a zapisovat disky v Ensoniq formátech a umožňuje tak archivaci dat na HD počítače. Mimo jiné užitečné věci dovede také konvertovat samply z Ensoniqu do wav souborů, takže své (samozřejmě i cizí) vzorky můžete používat téměř v kterémkoliv dalším sampleru.
Na otázku, jak to hraje lze odpovědět jedině že to záleží na uživateli. ASR-10 jako zvukový fotoaparát umí udělat skutečně věrný snímek své předlohy, ale hodně záleží na tvůrci, jak si s ním poradí. Samozřejmě je těžké samplovat ty zvuky, které mají proměnlivý charakter, jako jsou přirozená vibráta akustických nástrojů (ale jde to), nebo průběhy filtrů se zvýrazněnou rezonancí. Ensoniq tradičně filtry možností rezonance nevybavil a algoritmy rezonančních filtrů v efektové jednotce fungují logicky jen parafonně, tedy jeden filtr přes všechny oscilátory. Pokud ale budeme sampler považovat za kompromis mezi vlastnictvím desítek nástrojů a autentičností, musí Vás ASR nutně uspokojit. Kromě kvalitní digitalizace signálu mu také pomáhá skvělá a dnes již legendární jednotka na bázi kultovní DP4/DP2, chorusy, reverby, flangery a spousta dalších plně programovatelných efektů jsou dodnes vysoce ceněny ve studiích, stejně jako i celý popisovaný nástroj, který je mnohde dodnes používán k tvorbě.

Zkušenosti z provozu:

Nástroj mám necelé dva roky a upřímně řečeno, dostanu se k němu velmi zřídka; ačkoliv je to kvalitní a skvěle hrající stroj, práce s ním vyžaduje mnoho trpělivosti a spoustu času. Navíc většinu zvuků, které tu mám (a je jich opravdu dost), jsem schopen efektivněji tvořit na jiných nástrojích. To ale nic nemění na tom, že pokud se u ASR-10 nepokazí disketová jednotka a zejména klaviatura (známé jsou potíže s její kalibrací, ostatně na tu "zemřel" i můj někdejší EPS 16 Plus), funguje dnes již čtvrtstoletí starý nástroj skvěle. Kromě několika zamrznutí při neodborné manipulaci s SCSI médii a občasné neochoty načíst OS po delší odstávce, pracuje vše bezchybně. Dobrá vizitka pro dnes již bohužel neexistujícího výrobce.

Přednosti nástroje:

Dodnes skvělá mašina, super zvuk a možnosti úprav.

Nedostatky nástroje:

Nekompatibilita, váha, pomalá práce s médii (na pódiu bych to nestíhal...)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství