Mixážní pult p. Petra Píchy

Mixážní pult p. Petra Píchy


I doba socialismu měla některé pozitivní jevy: Každý (nebo alespoň skoro každý) uměl něco navíc, kdekdo byl kutilem a nemálo lidí se zabývalo elektronikou. Z tehdy dostupného materiálu dokázali tito lidé mnohdy vytvořit skutečně hezké konstrukce, jak dokazuje níže popsaný mixážní pult, který vyrobil a používal p. Petr Pícha, kterému tímto děkuji za příspěvek!

Tenhle mixpult jsem stavěl někdy v polovině osmdesátých let. Byl určen pro šestičlennou kapelu. Měl deset monofonních vstupů, stereofonní výstup, výstup pro monitor a vestavěný hall. Každá vstupní jednotka obsahovala ovládací prvky - gain, třípásmové korekce, hall, panorama regulátor a tahový potenciometr pro hlasitost. Výstupní jednotka měla pětipásmový ekvalizér pro každý kanál, regulátor hlasitosti a LED VU metr.
Vstupní jednotky jsou vlastní konstrukce a jejich zapojení vycházelo z toho, jaké součástky byly tenkrát k sehnání. Vstup tvořil dvoutranzistorový zesilovač (KC509) s řízeným ziskem (gain), pak následoval dvojitý OZ (1458 - nic jiného tenkrát u nás nebylo), který obstarával třípásmové korekce a další zesílení pro výstupní sběrnici. Pětipásmový ekvalizér byl postaven též s OZ 1458, VU metry budily klasické A277 z NDR.
Konstrukční oříšek představoval vestavěný hall. Žádné speciální integrované obvody se u nás tehdy sehnat nedaly. Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem koupil v Tuzexu kytarový efekt "Delay" od firmy Boss, elektroniku z toho vybudoval a vestavěl do mixu. Fungovalo to skvěle.
Kostra mixpultu byla ohnuta z ocelového plechu tloušťky 1,5 mm. Podélné otvory pro posuvné potenciometry jsem nechal vyfrézovat (to by se člověk napiloval). Každá vstupní jednotka měla vlastní malé šasi ve tvaru širokého "U", ohnuté z pozinkovaného plechu. K němu jsou přišroubovány potenciometry (TP160), ke kterým se připájely desky plošných spojů. Sběrnice tvořily pocínované dráty zapájené do DPS.
Kostra mixu se nastříkala černou barvou a pak přišla největší "zábava" - popsání hlavního panelu. Nápisy jsem vytvořil propisotem, linky a kružnice bílou tuší. Celý popis zabral několik hodin práce. Pak se panel přestříkal bezbarvým lakem.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství