Hohner GP98

Hohner GP98


S radostí jsem využil nabídky p. Petrilaka na sepsání článku o varhanách Hohner GP98. Tímto mu mnohokrát děkuji za popis, fotografie i další materiály k nástroji!

V první polovině 80.tých let německá firma HOHNER vypustila na trh několik elektronických klávesových nástrojů: GP93, GP96, GP98 a GP180. Všechny tyto nástroje měly stejnou koncepci a v podstatě se lišily jen rozdílnou efektovou a rejstříkovou dispozicí, konstrukční uspořádání bylo zcela shodné. Jednalo se důsledně o digitální koncepci tvorby zvuku: v pamětech byly uloženy tvary vln, které se pomocí cyklického čtení adres přehrávaly, sečítaly na digitální úrovni a nakonec D/A převodník měnil čísla na analogový zvukový signál.
Protože v té době ještě neexistovaly specializované integrované obvody na přímé zpracování akustického signálu (DSP - Digital Signal Processor), musela být celá konstrukce generování zvuku vytvořena integrovanými obvody nízké a střední hustoty integrace, což v konečném důsledku znamenalo velmi složitou konstrukci jak zapojením, tak počtem použitých součástek.
Každý nástroj obsahoval jeden osmibitový mikroprocesor 8085, který se ale používal jen na řídící úlohy: zpracování signálů z klaviatury a na obsluhu rozhraní všech ovládacích prvků. V pamětech byl vždy od každého rejstříku uložen jen jediný tvar vlny ve formátu 32 x 10 bitů. Bylo to z důvodů malé kapacity tehdy vyráběných pamětí, takže vzorky zvukových vln nemohly být dlouhé několik sekund, jak je tomu u dnešních nástrojů. To ovšem znamená, že přechodové jevy v akustickém signálu jako je náběh a doznění, kdy se u klasických hudebních nástrojů mění harmonické spektrum signálu a amplitudové fluktuace, nemohly být obsaženy ve výsledném zvuku.
Před několika lety jsem sháněl zachovalou klaviaturu s kontakty pro konstrukci vlastního klávesového nástroje a v inzerátech jsem našel nabídku nástroje HOHNER GP98. Nástroj jsem velmi levně koupil a ke svému překvapení zjistil, že je až na několik maličkostí zcela funkční.
Rozhodl jsem se ho tedy zachovat, protože se jedná o zajímavý technický výtvor své doby.
HOHNER GP89 je koncepcí spíše multifonní digitální syntetizér než jen elektronické varhany.
Také ho firma HOHNER nabízela v prospektech jako SYNTH/ORGAN. Nástroj má dvě klaviatury s 49 klávesami, každá klaviatura má samostatný 32-hlasý zvukový generátor, což umožňuje nastavit dva zcela odlišné zvuky. Dále je k dispozici poměrně rozsáhlá jednotka bicího doprovodu s 36 rytmy + 36 typů harmonického doprovodu, který je odvozen z akordu hraného na manuálech . V efektovém vybavení jsou perkuse, náběh tónu a sustain nastavitelné pro každý manuál zvlášť a dozvuková jednotka.
Mimo rejstříky imitují klasické nástroje (Trombón, Francouzský roh, Trubka, Saxofon, Klarinet, Panova flétna, Housle, Čelo, Kytara, Piano, El. Piano, Čembalo, Honky Tonk piano, Harmonika)
má nástroj samostatnou rejstříkovou sekci imitující varhany Hammond: pro dolní manuál je k dispozici 5 harmonických stop, pro horní manuál 9 stop. Každá stopa je libovolně nastavitelná pomocí tahových potenciometrů jako jedna volná kombinace + 5 pevných rejstříků: Jazz 1, Jazz 2, Theatre, Church, 16´+1´. V efektové výbavě varhanních rejstříků je perkuse na dvou stopách 4´a 2 2/3´a modulátor pro napodobení LESLIE reprobedny (rychlá modulace TREMOLO nebo pomalá modulace CHORUS.
Celkový zvuk nástroje je velmi digitální, elektronický a plochý, což je způsobeno jen jediným tvarem vlny zapsaným v digitální paměti. Příslušné rejstříky klasických nástrojů mají sice ve zvuku opožděné vibráto, náběh a sustain, tyto efekty jsou však tvořené generátorem ADSR a zvukově jsou pouhou nápodobou akustických dějů. Pro pop a taneční hudbu tehdejších let byl však nástroj ideální, Hammond varhany znějí překvapivě dobře.
Michal Petrilak
Brno 7.7.2017






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství