Polysound

Polysound (1989?)


V předchozím článku o dětském nástroji DEO-32 jsem slíbil pokračování, tentokrát o jeho sourozenci a vzhledově téměř dvojčeti, který se jmenuje Polysound. Jak již název napovídá, na rozdíl od předchozího je tento nástroj polyfonní, jeho základ totiž tvoří integrovaný obvod MHB208, který v licenci vyráběla Tesla ve druhé polovině 80. let. O tomto obvodu je na stránkách Czechkeys již několik zmínek, neboť kromě Delicií řady HT se také stal vhodným základem pro tvorbu amatérských konstrukcí. Jeho použití bylo poměrně snadné, přes diodovou matici mohl být řízen až pětioktávovou klaviaturou, přičemž produkoval obdélníkové signály ve třech stopových výškách v plné polyfonii. MHB208 měl pochopitelně více funkcí, ty ale v nástroji Polysound nebyly až na vstup pro vibráto využity.
Polysound má opět miniaturní klaviaturu o rozsahu 2 a ½ oktávy, spínače byly ale tentokrát umístěné na desce pod klávesami a ty se vracely do výchozí polohy pomocí vinutých pružin. Jednotlivé stopové výšky byly směšovány dvěma potenciometry označenými tentokrát Farba. Dále bylo k dispozici vibráto s možností řízení frekvence a úplného vypnutí. Dále potenciometr hlasitosti a dvě diody: Indikátor zapnutí a indikátor vibráta. Poslední vypínač na panel někdo přidal, vypíná celý nástroj.
Ani jiný spínací systém klaviatury neznamenal spolehlivý provoz, nicméně klaviatura je přeci jen o něco hratelnější. Také ladění nástroje je díky použité elektronice spolehlivější. Zvuk nástroje je samozřejmě dán použitím obdélníkových signálů, jejichž směšováním lze získat několik jakoby varhanních zvuků, nebo při nastavení hlasitosti 1 + ½ + ¼ aproximovat pilový signál. Přítomnost přeladitelného filtru by byla velmi vítaná, ale patrně byl dán cenový limit. Cenovka na krabici, ze které zmizela fotografie dětí, již není čitelná, ale tuším, že to mohlo být 690,- Kčs.
Polysound jednoznačně dal daleko větší možnost opravdové hry, než DEO-32, nicméně bývá málo k vidění, z čehož usuzuji, že za ty peníze asi nešel moc na dračku. I zde platí poznámka o konkurenceschopnosti v porovnání se zahraničními výrobky. Oba tyto nástroje dnes představují roztomilé relikvie a památky na dobu dospívání nejmladší generace Husákových dětí. Občas mám odvážný nápad je oba vyčistit, naladit a zkusit něco nahrát, ale zatím mě to vždycky rychle přešlo.

Z krabice zmizela fotka s dětmi. Místo toho dostala futuristický čtverečkovaný potisk


Ovládací prvky na panelu


Prostor pro baterie a hlavní DPS zespodu


Nástroj je postaven kolem IO MHB208


Klávesy vrací pružina


Směšování signálu a koncový stupeň s MBA810DAS


Polysound, Deo-32 a Pille



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství

Tablehooters