Casio Casiotone 1000P + ukázka

Casio Casiotone 1000P (1982)


Jak již bylo několikrát řečeno, firma Casio uměla ve svém programu vytvořit místo i pro velmi nevšední a zajímavé výrobky. Roku 1982 uvedla na trh neobvyklý nástroj, který nazvala Casiotone 1000P. Název napovídá, že se jedná o nástroj s možností 1000 zvukových variant. Všechny nástroje této značky měly až doposud pevně dané zvukové rejstříky a toto byl první pokus vyrobit něco jako syntezátor, ovšem v Casiu na to šli tak nějak jinak než ostatní výrobci a díky tomu vzniklo něco vskutku jiného. Podle komentářů na internetu se ale asi nejednalo zrovna o veliký komerční úspěch, pravda, těžko bych hledal třeba dobovou nahrávku, kde tento nástroj účinkuje. Po Casiotone 1000P jsem pošilhával několik let, ale až nyní jsem měl štěstí.

Na první pohled je nutno uznat, že designéři, kteří nástroj stvořili, měli vkus. Černý čelní panel s bílým a stříbrným potiskem, stříbrné bočnice, maličký červeně svítící třímístný displej uprostřed "matice" s funkcemi. Za mě jeden z velmi povedených nástrojů, co se vzhledu týče. Klaviatura má pět oktáv, je sice trochu měkká, ale velmi kultivovaná a tichá. Na vrchním panelu naleznete síťový spínač, regulátor hlasitosti, regulátor hlasitosti dolní poloviny při splitu, regulátor doladění a rychlosti arpeggiátoru, spínače dělení klaviatury a volby spodního zvuku, tlačítka pro použití a programování arpeggiátoru, tlačítka presetů, programovací tlačítka a tlačítka pro spouštění efektů. Jejich plochy jsou dostatečně velké a snadno se ovládají, potenciometry dodnes kladou příjemný odpor, nikde nic nevrže, nechrastí a vše funguje, jak má. A abych nezapomněl, úplně vpravo je umístěný reproduktor. Ten původní se již odebral do reproduktorového nebe a nahradil ho dýchavičný chrchláček z radiomagnetofonu. Na zadní stěně kromě síťové zástrčky najdete 4 konektory typu Jack 6,3: Sluchátkový výstup, linkový výstup, vstup pro pedály Volume a Sustain. Zespodu jsou umístěna dvířka na šachtičku pro 3 tužkové baterie, které uchovávají obsah RAM (10 pamětí na vytvořené zvuky, uživatelský program arpeggiátoru a poslední zvolený registr). Spodní část skříně nástroje je zhotovena z dřevotřísky, bočnice jsou plastové a čelní panel z ocelového plechu. Nástroj působí bytelně, sympaticky a ani není nijak přehnaně těžký.

Casiotone 1000P pracuje na principu aditivní syntézy, kterou tvoří několik sinusovek v různých stopových výškách. Z toho plynou výhody i nevýhody nástroje: Perfektní na simulaci hammondek, ale neumí tvořit "ostré" zvuky. Generátory zvládají polyfonii 8 hlasů, při splitu se polyfonie dělí na 4 + 4 hlasy. Při tvorbě zvuků máte k dispozici 10 kombinací stopových výšek (viz obrázek), dále 10 obálek a nakonec 10 možností "modulace" zvuku. U těch bych se rád na chvíli zastavil: První předvolba je Wah: Nejedná se o "kváknutí" filtru (1000P žádný nemá), ale o zpomalený náběh vyšších harmonických, stejně jako u druhé předvolby nazvané Wait, tady je ale náběh ještě o poznání pomalejší. Pokud tyto předvolby použijete v kombinaci s "rychlou" obálkou, je náběh vyšších harmonických dobře slyšitelný. Další dvě předvolby způsobí perkusivní náběh stop 5 1/3' respektive 4'. Pátá předvolba zvaná Delayed attack způsobí postupný náběh harmonických od nejnižší po nejvyšší. Long sustain (předvolba 6), jak název napovídá, prodlouží doznění tónu, je-li zapnutá funkce sustain. Předvolba 7 (Treble) zdůrazní vyšší a předvolba 8 (Bass) nižší harmonické. Předvolba 9 (Metallic sound) přidá ke zvuku inharmonické stopové výšky a výsledkem je kovově znějící zvuk vhodný do hororů z 60. let. Poslední předvolba číslo nula ponechává zvuk bez modulace. Výsledné zvuky sahají od různých varhan, jednoduchých elektrických pian po celkem použitelné imitace lidského hlasu, nasálních registrů varhan, nebo při použití inharmonických kombinací můžete vytvořit relativně hezky znějící imitaci například zvonků. Nástroj má 10 presetových zvuků a 10 míst v paměti pro uživatelská nastavení. Zvukové spektrum si jistě dovede představit každý uživatel hammondek nebo jejich klonu. Zvláštní zmínku bych věnoval schopnosti nástroje generovat velmi hutný bas.

Zvuk lze obohatit vibrátem s fixní hloubkou i frekvencí, zpožděným vibrátem (zpoždění má každý hlas zvlášť), tzv. Heavy vibrátem, které cyklicky přelaďuje zvuk o kvintu nahoru a také prodlouženým dozvukem (sustain). Ten je o něco kratší, než když použijete pedál. Klaviaturu lze dělit na 2 a 3 oktávy a hlasitost spodního zvuku lze upravit potenciometrem. V režimu split je spodní zvuk přeladěn o oktávu výš, takže nelze hrát levou rukou basu a pravou doprovod.

Nástroj je vybaven programovatelným arpeggiátorem, který umožňuje jednak klasický režim UP/DOWN, ale jeho síla spočívá hlavně ve vytváření vlastních programů. K dispozici máte 9 tónových výšek a pauzu. Arpeggiátor má funkci Memory, takže hraje i po puštění kláves. V normálním režimu hraje arpeggio tóny dvou spodních oktáv. Pokud stisknete méně kláves, než kolik výšek jste naprogramovali, nahrazuje je přístroj o oktávu vyššími tóny aktuálně stisknutých kláves. V režimu Split hraje nástroj na dolních dvou oktávách o oktávu výše a to se týká i arpeggiátoru.

Nástroj asi bude docela "držák", i přes pokročilý věk (36 let!) funguje bezvadně. Jediné, čím mě velmi překvapil, bylo, když se po asi hodině hraní zevnitř vyvalil hustý kouř, který zamořil dvě místnosti. Je to poprvé, co mi klávesy hořely pod rukama. Naštěstí to odnesl jen filtrační kondenzátor na primáru trafa a nástroj vesele funguje dál.

Casiotone 1000P není v žádném případě univerzální nástroj. Kvalitně napodobuje "hammondovské" varhanní zvuky a zvládá celkem zajímavé zvukové efekty. Kdyby to nevymyslel už někdo přede mnou pro Kawai K-5000, říkal bych mu Hammondky na steroidech. Jeho výskyt je relativně řídký, u nás sporadický. O to větší radost z něj mám. Až budu někdy potřebovat do nahrávky hammondky ve stylu 60. let včetně jakéhosi hororového nádechu (pamatujete si z televize, jak často se tam nahrávky z elektrofonických varhan kdysi vyskytovaly?), určitě sáhnu po tomto Casiu.

Čelní panel s maticí funkcí programování zvuků


Jak to vypadá uvnitř:


A jak to hraje:

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství