Casio CTK-900 a WK-8000 + videa s ukázkami

Casio CTK-900 (asi 2004)


Nástrojů podobného typu, stáří a zaměření na těchto stránkách mnoho nenajdete, vlastně jediným aspoň trochu srovnatelným nástrojem je Yamaha NP-V80. Na první pohled byste (a já taky) totiž CTK-900 odsoudili jako jeden z dlouhé řady nudných laciných domácích keyboardů (byť stál na vrcholu tehdejší nabídky nástrojů s rozsahem pěti oktáv, tedy s výjimkou MZ-2000, což byl v pojetí výrobce profesionální model). Casio CTK-900 samozřejmě v principu je levný domácí samohraj, což v recenzi zohledňuji, nicméně dal jsem si za úkol tady popisovat to, co je něčím zajímavé a slibuji, že ani tento nástroj nebude výjimkou. Z popisů na internetových prodejnách v době, kdy byl tento nástroj ještě na trhu, jsem si pamatoval několik zajímavých možností a funkcí, které mě u takovéhoto přístroje přinejmenším překvapily. Dají se zde totiž tvořit vlastní zvuky a to i z importovaných waw samplů, v nástroji je sekce digitálních Hammondek a také je možno konvertovat midi soubory v doprovody aranžéru - to zní dobře, ne? Někdy kolem roku 2009 jsem pořídil CTK-900 dceři v použitém stavu, ale koupený kus po chvíli "zamrznul" a nedal se použít (a dcera dostala GEM WK-3, který, byť s opravou, funguje dodnes). I z těch chvilek ale bylo možné pozorovat, že CTK-900 dovede vydávat opravdu neočekávané zvuky. Letos nastal čas koupit jiný kus. Dorazil ve značně používaném a nepříliš dobrém stavu, nicméně plně funkční a tak bylo možné všechny slibované funkce vyzkoušet.

Hardware nástroje plně odpovídá prvotnímu dojmu, celé je to lehké, plastové, klávesy měkké (u mého kusu navíc vlivem častého používání hlučné a viklající se), knoflíky jsou z gumy, displej svítí trochu potemněle (ta bledě modrá na reklamních fotkách realitě moc neodpovídá). Nástroj také nevyniká konektivitou (lze připojit jeden pedál, sluchátka, je zde MIDI IN a OUT a konektor pro síťový adaptér), chybí jakékoliv ovladače pro modulaci i pitch-bend kolečko (lze ovládat přes MIDI včetně Aftertouch), USB, slot pro kartu, ...

Nástroj startuje do nastavení, jaké měl před vypnutím, tedy poslední zvolený zvuk, rytmus atd. Zvuky jsou rozděleny do kategorií a je jich zde opravdu mnoho. Panelové zvuky, kterých je 332, nazývá výrobce Advanced Tones a znamená to, že má každý přiřazen vložený DSP efekt, který jej oživí. Začíná se akustickými piány (neurazí), elektrickými piány (nenadchnou) a tak dále zhruba ve stejném pořadí jako u všech podobných nástrojů. Je fakt, že Casio hraje jinak, než třeba Yamaha a co se týče "reálných" zvuků občas i mile překvapí (saxofony, píšťaly, smyčce, elektrické kytary a další), ale to není to hlavní, co CTK-900 nabízí. Pozornost vzbudí zejména kategorie syntezátorových padů, protože tady odvádí DSP jednotka opravdu dobrou práci a dává tak tušit, kde tkví těžiště a síla tohoto nástroje. Za panelovými zvuky je 127 zvuků GM standardu, dále 72 takzvaných "Various", pak 18 bicích sad (ty jsou celkem fajn), dále 100 uživatelských zvuků, 20 uživatelských zvuků s použitím samplů, 4 bicí sady s použitím samplů, 50 presetových a 100 uživatelských zvuků pro sekci digitální simulace Hammondek. To nevypadá vůbec zle! Zvuky lze vrstvit a splitovat klávesnici, takže je možno použít 2 zvuky pro levou a 2 pro pravou část (Yamaha používá u podobných nástrojů jen jeden zvuk pro levou část). Zvuky lze navzájem rozladit (± 2 oktávy, dále po půltónech a jemně po centech), nastavit jejich hlasitost, panoramu, připojení k efektům atd. K dispozici je master reverb, master chorus, master ekvalizér a 1 vložený efekt. Celkové nastavení lze uložit od jedné z 32 bank pro tzv. Registration (= Performance) včetně nastavení doprovodné jednotky. Polyfonie nástroje je maximálně 32 hlasů.

Funkce Syntezátoru:

Nástroj nabízí jednoduchou úpravu zvuku pomocí funkcí: Attack (zrychlení/zpomalení náběhu), Release (dtto pro doznění), filter Cut-Off, Resonance, vibrato type (trojúhelník, pila, obdélník, sinusovka), vibrato delay (jenom počká, náběh je stejně potom strmý), vibrato rate, vibrato depth (obdélníkový tvar LFO umí rozhodit tón až o oktávu), octave shift (± 2 oktávy), Level (hlasitost), Touch sense (reaguje hlasitost i cut-off filtru), Reverb send, Chorus send a DSP Line, tedy je -li vložen efekt. Pokud ano, je uloženo jeho nastavení přímo do zvuku. Potěšilo by více parametrů (aspoň decay time a sustain level u obálky a možnost ovlivnit filtr LFO).

Drawbar Organ:

Tedy virtuální Hammondovy varhany. K dispozici je všech devět stopových výšek (byť jen ve čtyřech úrovních), tři výšky clicku s nastavitelným dozvukem (Decay), ale zvuky zde vytvořené lze dále upravovat funkcemi syntezátoru! Samozřejmě i zvukům Drawbar Organ lze přiřadit jakýkoliv DSP efekt. Výsledky jsou nečekané.

Efekty:

Nejsilnější část nástroje je DSP jednotka pro vložený efekt. Má 100 presetových a 50 uživatelských algoritmů od jednoduchých reverbů, delayů, chorusů, phaserů, flangerů, různých typů zkreslení, leslie simulací až po složité algoritmy složené i ze tří různých efektů. Jednotku lze programovat a je skutečně skvělá. Mám moc rád třeba ring modulátor, který kromě samotné modulace obsahuje ještě LFO, takže se jeho nastavení může měnit v čase. Výstup z DSP lze nasměrovat na systémový reverb a chorus, které jsou také fajn.

Funkce sampleru:

Jak již bylo nastíněno, CTK-900 sice není sampler, ale lze do něj přes firemní SW nahrát samply konvertované z waw formátu. Multisampl může mít až 16 vzorků, jejichž rozmístění na klaviatuře lze nastavit. Samply už v PC dostanou do vínku, jestli se bude jednat o single cycle, nebo smyčky (ty je nutno ostříhat ještě před konverzí a ani tak není jisté, že se navážou hladce), zda budou reagovat na obálku filtru (pouze ano/ne) a jakou budou mít obálku hlasitosti (4 typy). Samply mohou být i stereofonní! Na stránkách Casio Music je stále ke stažení množství zvuků se samply, ale největší potěšení je vytvářet si vlastní. Do nástroje lze nahrát i bicí se samply, ty ale v SW tvořit nelze. Pro ukládání všeho používá nástroj sdílenou 4 MB flash paměť.

Doprovodná jednotka

má 5 stop (bicí, basa a tři melodické), umí dvě předehry, dvě dohry, dva přechody a samozřejmě dvě verze každého ze 160 vestavěných i 15 uživatelských doprovodů. V režimu Performance lze za použití funkce Mix Hold vypínat jednotlivé party, provádět jejich mixáž včetně panoramy a také vyměnit zvuky jednotlivých stop za jiné. Tvorbu doprovodů z MIDI souborů jsem vyzkoušel velmi povrchně, nějak to funguje, ale asi budu muset ještě zdokonalit techniku. Doprovody v nástroji neurazí, ale přijde mi, že to v multitimbrálu zní nějak nekonkrétně.

Sekvencer & SMF player

Nástroj je vybaven šestistopým sekvencerem s možností jednoduché editace záznamu, mixáže apod. První stopa může sloužit k záznamu doprovodné jednotky, nebo jako lineární, ostatních pět stop je určeno pro lineární záznam. Upřímně řečeno, vestavěné sekvencery v nástrojích nepoužívám a ani zde jsem se o to nepokusil, takže bohužel nemohu poskytnout bližší informace. Nástroj také přehrává standardní SMF soubory, které je nutno nahrát pomocí firemního SW. Ani to jsem zatím nevyzkoušel...

Software

je vyvinutý pro Win XP a starší, ale funguje i pod Win 10. Kromě komunikace nástroje a přenášení souborů se na něm dají tvořit doprovody z MIDI souborů a také ovládat mixáž, syntezátor, sampler, Hammondky a vytvářet si archivy s vlastními soubory. Dokonce nabízí i několik funkcí nepřístupných z panelu nástroje. Je přehledný, nástroj díky němu komunikuje přes jednoduché USB/MIDI rozhraní bez problému, jen přenos větších souborů trvá opravdu dlouho. Jediná chyba je, že se nedá zavřít okno pro úpravu samplů (ale opravdu nijak) a sem tam se mi objevil midi timeout, což ale mohlo způsobit mé laciné midi-USB rozhraní.

Casio WK-8000 (asi 2006)


A tak si tak jednou řeknete, že je škoda, když CTK-900 nemá modulační kolečka a rozhodnete se pro upgrade. Záměr byl pořídit typ WK-3700 nebo 3800 (má místo MIDI portu USB). A připlete se vám do cesty tenhle plastový behemot. Není mnoho nástrojů s 88 nevyváženými klávesami, kromě tohoto jediného Casia se o podobný počin pokusila Yamaha s prvními třemi nebo čtyřmi řadami typu DGX (500 - 530). Nástroj dorazil poté, co byl třičtvrtě roku uskladněn u kamaráda. Některé klávesy nehrály, jiné nereagovaly na dynamiku hry. Pouhé pročištění pomohlo jen částečně a tak muesly být některé klávesy podlepeny v místě, kde ovládají gumové kontakty. Díky tomu nástroj zatím funguje.
Má o něco více zvuků i rytmů, než CTK-900, ale u rytmů si nejsem jistý, jestli některé nechybí. Místo MIDI rozhraní má USB port, slot na SD kartu (starý typ s kapacitou do 1 GB). Je potřeba si nainstalovat novější verzi SW, protože ta, co pracuje přes MIDI umí rozmisťovat samply jen do 6,5 oktávy a navíc tento nástroj "nevidí". A tady je opět jeden problém, nová verze SW při konverzi samplů zamrzne a nedělá nic. Takže je nutno nainstalovat i starou verzi, multisampl poskládat v nové, pak jej překonvertovat ve staré (naštěstí zvládne i těch 88 kláves) a pak zkonvertovaný multisampl pomocí nové verze nacpat do nástroje... uuufff! Ale je tu dobrá zpráva, novější řada mašin s Zpi syntézou přehraje i zvuky vytvořené v CTK-900. Odměnou za zdlouhavou práci je pak přítomnost koleček, kdy tomu modulačnímu lze kromě vibráta přiřadit i ovládání jednoho z šesti parametrů multiefektové jednotky.

Závěrem nutno přiznat, že nástroje mile překvapily. Lze z něj dostat leccos, obzvláště dobře funguje pro tvorbu ambientních ploch, ale ani za ostatní zvuky by se nemusely stydět renomované značky syntezátorů. To vynikne po připojení nástroje do aparatury, ačkoliv vestavěné reproduktory nehrají špatně. Pokud se vám povede jej získat za rozumné peníze, vřele jej doporučuji k odzkoušení. Ostatně podívejte se na videa s ukázkami a posuďte sami:




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství