Amatérsky vyrobená samohrajka

 

Amatérsky vyrobená samohrajka (s použitím elektroniky z Kawai MS-510)


„Teda to ale muselo dát práce…! A přitom taková blbost!“. Ano, přesně tahle hláška z mých oblíbených Pelíšků se mi vybavila, když jsem poprvé spatřil tento přístroj na FB Marketplace. A taky to, že jej musím vyzkoušet a popsat zde. Radost mi nezkalil ani fakt, že se mašinka po cestě poštou trochu rozpadla a že uvnitř je zabudovaná elektronika z malého samohraje Kawai MS-510. Uznejte sami, chtělo by se Vám s tím dělat?

Jednoho dne tedy zručný kutil pojal myšlenku, jak z plastové hračky vyrobit použitelný nástroj standardní velikosti a povedlo se: Vršek skříně je velmi pečlivě zhotoven z tlustého ocelového plechu, spodek pak ze dřeva. Dřevěné jsou i klávesy, které včetně spínacího systému pocházejí nejspíš z nějakých starých varhan. Pod ovládacím panelem amatérsky zhotovený plošný spoj se spínači a celé je to spájeno dohromady plochými vodiči (mezi klaviaturou a „mozkem“ je mnohapinový konektor). Do nástroje byl také vestavěn napájecí zdroj zhotovený z domácích komponentů. Nástroj téměř netrpí bolestmi obvyklými pro amatérské konstrukce, tedy nepřesností, nesmyslnými nebo nedotaženými řešeními, tendencemi k rozpadání se atp.

Pro zprovoznění bylo třeba vykuchat původní eliptické reproduktory Tesla, kdysi snad zezadu nalepené na panel, po doručení však bezvládně ležící na spínačích klaviatury, a osadit nástroj reproduktory pasujícími do otvorů v síťkách. Dále propájet plochý kabel od klaviatury a taky trochu vyčistit, ale ne moc, aby zůstala patina. Klaviatura je trochu tvrdší a „líná“, někdy sepne na letmý dotek, jindy až po chvíli, repráky zkreslují, šumí to, ale nic z toho nevadí. Kdybych něco takového měl na přelomu osmdesátých a devadesátých let, asi bych byl v sedmém nebi. Takhle to asi budu muset použít mezi tablehootery v projektu Crapsonic Tablehooter Orchestra.

Pro úplnou představu o technických možnostech nástroje přidám stručnou charakteristiku keyboardu Kawai MS-510, jenž byl obětován pro stvoření tohoto unikátu:

Polyfonie 10 hlasů, 20 zvuků, 20 rytmů, zvuky tvořeny opravdu hrubými samply, ale bicí kupodivu znějí hezky. Zvuky lze navrstvit dva na sebe, obohatit stereofonním chorusem a vibratem, dvěma tlačítky lze docílit pitch-bendingu o 2 půltóny nahoru a dolů. Doprovodná jednotka třístopá, umožňující jednotaktový fill-in a dohru. Zvuk akordické linky putuje zvolna od levého reproduktoru k pravému a zpět, snad aby navodil pocit toho správného stereofonního poslechu. Kromě uvedeného má MS-510 funkci One key ad-lib, tedy možnost blboučké rytmizace v levou rukou zadané tónině stiskem jedné klávesy v diskantu. Pro ukázky prosím prostudujte Youtube, ale nevylučuji možnost, že bych něco nahrál…





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství

Tablehooters