Amatérský mixážní pult

 Amatérský mono-stereo mixážní pult


S radostí a potěšením Vám předkládám nový článek od Zdeňka Hoška. Mnohokrát děkuji za detailní popis a další důkaz šikovnosti českých rukou!

Amatérských konstrukcí, které nás mohou inspirovat v další konstrukční tvorbě, není nikdy dost.  Proto dnes opět odbočíme od klávesových nástrojů a podíváme se na trochu jiné zařízení. Jelikož jsou zde na webu již některé konstrukce mixážních pultů, přidám ještě i tento pro porovnání šikovnosti dalších konstruktérů-amatérů. Tento malý a relativně jednoduchý pult není moje konstrukce. Vyroben byl údajně v 80-90.tých letech a má dobré užitné vlastnosti, neboť zapojením kopíruje mix pult německé firmy Dynacord. Jsou v něm též použity kvalitní nízko šumové tranzistory a IO. Získal jsem ho náhodou od mého známého, kdysi aktivního hudebníka a radioamatéra, který ho využíval pro mix zvuku z několika zdrojů. On jako výborný muzikant a varhaník, hrál na varhany nebo syntetizér a k tomu si dále mixoval zvuk z profi midi skladeb nahraných na mini discích. Dalším zdrojem signálu pak byl zpěv, který obstarávala popová zpěvačka. Ve dvou hudebnících si tak zajišťoval ozvučení malých oslav nebo tanečních večerů a k tomu tento pultík úplně stačil. Pak byl zřejmě nahrazen modernějším a dnes už jen slouží jako historická ukázka technického umu.

Ale nyní k vlastnímu mix pultu. Je zabudován do plastového kufříku o rozměrech cca 380x260x80 mm takže je lehce přenosný. Vlastní kufřík ale na foto není. Jak je z obrázku patrné, je pult vybaven celkem sedmi vstupy, z nichž dva jsou pro mikrofony, další dva pro nástroje a tři jsou stereofonní. Výstup je opět stereofonní s možností panoramatického směrování vstupních signálů do L+P kanálu. Jednotlivé vstupní kanály mají běžné ovládací prvky a to volume, pan, echo, bass, mid, high, gain. Výstupní kanály obsahují podobné ovládací prvky. K mixu lze připojit též externí zařízení a to např. magnetofon, echo apod. Součástky jsou osazeny na deskách s plošnými spoji. Přímo na deskách jsou pájeny i potenciometry a vše je propojeno stíněnými kabely s konektory. Propojení desek je provedeno drátovými sběrnicemi. Dnes by se spojení řešilo spíše konektory. Konstrukce je zabudována do sub panelu z ocelového ohýbaného plechu. Hlavní panel je též z ocelového plechu. I když stínění obvodů ocelovým plechem je velmi dobré, dnes bych zřejmě použil plech hliníkový, který se lépe obrábí. Jelikož zapojení obsahuje kvalitní nízko šumové tranzistory a IO např. NE5534, je výsledný zvuk poslechem s ohledem na šum a zkreslení signálu na velmi dobré úrovni. Měřit to ale nebudu. Desky byly navrženy speciálně pro tuto konstrukci a ručně podomácku vyleptány. Popisy panelů jsou též zhotoveny jen jednoduchými popisy s využitím nálepek. Napájení je externí ss stabilizovaným zdrojem +-15V. Ten jsem nově zhotovil a vestavěl do plastové skříně. Jediné co snad lze konstrukci vytknout je to, že neobsahuje indikátory výstupní úrovně a tak nastavení optimálního vybuzení výstupních kanálů může být problematické. Asi to tak majiteli pro jeho hraní ale stačilo a nastavoval zvuk sluchem. Jednoduše by ale šlo pult doplnit stereo indikátorem LED, ale k tomu se již nechystám. Možná by byly též vhodnější i tahové potenciometry na pozicích regulátorů hlasitosti. To ale není až tak na závadu, neboť i malé profi pulty jsou takto vybaveny a to s ohledem na menší velikost zařízení.

Během minulých let bylo v různých radioamatérských časopisech popsáno velmi mnoho konstrukcí mixážních pultů. Některé konstrukce byly i na úrovni profesionálních pultů. Dnes už je možné ale tato zařízení s různým vybavením běžně zakoupit v přijatelných cenových relacích a tak amatérské konstrukce budou již zřejmě pouhou minulostí. Proč se ale neinspirovat?

Dnes je tento mix pult stále použitelný. Možná bych ho přestavěl a trochu jinak uspořádal ovládací prvky. Též bych doplnil indikátory vybuzení vč. tahových potenciometrů. Vše by pak bylo zabudováno do pěkného hliníkového nebo dřevěného kufru. K tomu ale již nedojde, neboť dnes používám např. pult Behringer, což mi pro moje amatérské hraní úplně postačuje. A na tento mixpult Behringer 1204 se podíváme někdy příště. To až ho ale otevřu, což bude vyžadovat trochu více času s ohledem na odlišnou konstrukci a nutnou demontáž všech ovládacích prvků. Vynechává totiž jeden výstupní kanál.

Technické údaje:

Vstupy: 7x - 2x mic XLR,  2x mono jack 6,3,  3x stereo jack 6,3

Výstupy: 2x  XLR, výstup mgn - cinch,  vstup-výstup echo - jack 6,3                                                                                                                                                   

Ext. vstup-výstup: echo, magnetofon

Napájení: 230 V/50 Hz na  +-15V ext. stab. zdroj                                                                                                                                                   

Rozměry: 380 x 260 x 80 mm                             

Hozd - 25.1.2021





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství