Efekt Velorex Overdrive a další podobné

 

Efekt Velorex Overdrive a další podobné

Je mi nesmírným potěšením Vám zde předložit další zajímavý článek od pana Hoška. Kromě toho, že je tradičně skvěle zpracovaný, vyplňuje alespoň zčásti jedno bílé místo na mapě našich výrobců potřeb pro muzikanty, výrobního družstva Velorex. Pro mě coby někdejšího majitele tří vozítek stejné značky je tento článek zajímavý dvounásob! Panu Hoškovi tisíceré díky a Vám příjemné čtení!


Tyto výrobky družstva Velorex bezpochyby patří do historie výroby hudebních nástrojů a doplňkových zařízení v našich zemích. O těchto efektech se toho bohužel moc neví a tak si je trochu připomeňme. Věděl jsem o jednom takovém efektu a tak jsem si ho vypůjčil od mého známého, amatérského hudebníka, kytaristy a varhaníka.
  Jedná se o efektové zařízení  nazvané prostě OVERDRIVE a bylo vyrobené v 80-tých letech ve výrobním družstvu Velorex Hradec Králové. Ano, v tom podniku, ve kterém se vyráběly světoznámé Velorexy. Toto družstvo vzniklo již v 50-tých létech a počátkem let 90-tých mělo již 16 výrobních subjektů. Zde v jednom z nich byla i výroba těchto hudebních efektů.  Bohužel o výrobě, dokumentaci  a vlastních efektech se toho na webu příliš nedozvíme. K nalezení je pár fotografií a pamětníci rovněž zatím mlčí. Podařilo se dohledat, že celkově byly vyráběny tyto efekty označené na horním panelu  jako VELelectronic.

Jedná se o již zmíněný Overdrive,  dále Distortion, Noisegate, Octaver, Equalizer a Super Micro EQ. Zda byly ve vývoji i další to se již zřejmě nedozvíme. Žádané efekty typu Chorus a Flanger zřejmě nebylo možné jen tak vyrobit, neboť v té době u nás nebyly k dispozici potřebné zpožďovací obvody např. typ TDA1022.

Co říci ke konstrukci jednotlivých efektů? Mám k dispozici efekt Overdrive a tak se na něj zaměříme. Efekt obsahuje hlavně součástky vyráběné tehdy u nás tj. integrované obvody, diody, odpory atd. firmy Tesla. Osazení desky je provedeno 7-mi IO MAA741CN a dvěma germaniovým  diodami zřejmě GA205. Ovládání je na čelním panelu a potenciometry lze otáčet jemně opískovanými knoflíky a to soustruženými z hliníku, dnes spíše rarita. Přepínač vypínání efektu je klasický, v té době hojně používaný Isostat. Zde pro možnost nožního přepínání  je ale v místě nášlapu zesílen a osazen robustním knoflíkem. Napájení je provedeno destičkovou baterií 9V, která se ukládá do výklopného „šuplíku“ na čele efektu, drženého perem, zajímavé řešení. Na horní straně je také zelená LED dioda indikující stav baterie. Baterie by ale zřejmě dlouho nevydržela a tak je na boku napájecí konektor. Zde jsou také vstupní a výstupní jacky 6,3 mm. V případě poruchy lze desku se součástkami po povolení těchto jacků otočit do svislé polohy, kdy je pak dobrý přístup k součástkám. Krabice je robustní, vyrobená z ocelového plechu tl. 1mm a nápisy jsou provedené sítotiskem. Celkově lze usuzovat, že výroba byla poplatná době a výrobek splňoval požadované parametry. Další zmiňované efekty z této řady jsou postaveny na podobné bázi a umístěny do skříní stejných rozměrů (velikost 80x140x50 mm). Jen osazovací desky a ovládací prvky jsou samozřejmě jiné. Nějaké obrázky lze nalézt na webu.

Bohužel jsem efekt nezkoušel, ale dle vyjádření od majitele, byl několikrát použit při hře na elektrofonickou kytaru Diamant z Delicie Hořovice. Pak byl nahrazen jiným efektem a na dalších 35 let odložen do skříně. Nyní již zřejmě nebude využit, snad někdy z nostalgie. Bohužel na všechny tyto a podobné výrobky dopadla doba po roce 1990, kdy se u nás objevilo množství podobných výrobků ze zahraničí, mnohdy s lepšími užitnými vlastnostmi viz jinde v článku např. můj popisovaný efekt Ibanez flanger. A tak bohužel skončily i tyto zajímavé efektové „krabičky“ a jiné výrobky našich  výrobců.

A co vlastně zvukově zajistí efekt typu overdrive? Abyste nemuseli dlouze hledat, zde je vysvětlení z Wikipedie. Takže zbývá otázka, jaká ta simulace přebuzení s obvody TESLA vlastně opravdu byla? Na to už zbývá jediná odpověď, vyzkoušet to. Tak snad někdy.

Overdrive by se dalo přeložit jako přebuzený. Úkolem tohoto efektu je co možná nejrealističtěji simulovat přebuzení lampového zesilovače. Krabička bývá tvořena většinou polovodiči, u dražších modelů jsou použité i elektronky. Nejslavnější a nejvíce používaný obvod v historii byl japonský integrovaný obvod JRC 4558D. Dnes jde však o nedostupný kousek, jehož cena na bazarech roste neustále nahoru díky dávnému ukončení výroby. Novým nástupcem je mutace s názvem RC 4558. Samotné zkreslení zajišťuje způsob zpracování signálu nazývané Soft clipping. Funguje na principu měkké limitace signálu, která pouze zmenší (zvětší) obálku signálu na předem nastavenou úroveň, avšak neořízne tvrdě signál jako tomu dochází u distortion. Tradiční modely: Ibanez TS9/808, Boss Overdrive OD1 a Super Overdrive SD1.






 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství