Elektronkový overdrive pro klávesové nástroje

Elektronkový overdrive pro klávesové nástroje

Pro všechny nadšence zabývající se hudební elektronikou představuji jednoduchý efekt „overdrive“, který může být zajímavým doplňkem pro efektování hudebních nástrojů ať kytary či varhan.

Efekt „overdrive“, nebo-li česky přebuzení, lze realizovat buď s pomocí tranzistorů nebo také elektronek. Použití elektronky v těchto efektech je vesměs hodnoceno lépe než použití tranzistorů. Většinou se ale v efektových „krabičkách“ používají tranzistory, neboť je to konstrukčně jednodušší. Jsou ale i skvělé vyjímky při použití elektronky a to např. v efektovém zařízení Tube rotosphere, kde se používá dvojitá elektronka ECC83 na vstupu elektronického leslie se zpožďovacími obvody MN3204. Jsou ale samozřejmě k dispozici i různé další konstrukce těchto efektů. Hledal jsem vhodné zapojení tohoto efektu, které bych mohl použít pro své nástroje a našel jsem ho právě v této konstrukci. Tímto tedy mohu relativně věrně simulovat efekt overdrive. Ve zde popisovaném přístroji je na vstupu rovněž zapojená elektronka, ale tentokrát v miniaturním provedení, která nevyžaduje vysoké anodové napětí a vyzařuje minimální teplotu. Nejedná se o moji konstrukci, jen jsem celé zařízení přepracoval a zhotovil jako doplněk k mému a zde již na webu uveřejněnému efektu elektronické leslie. Tento efekt je zařazen na vstupu tohoto zařízení a podle nastavení potenciometru „volume“ je na výstupu k dispozici pěkný přebuzený zvuk. K přístroji lze připojit např. elektronické varhany a simulovat tak zvuk podobný varhanám B3 např. známý z desek skupiny Deep Purple a jiných. Připojit ale můžeme i elektrickou kytaru a provozovat tak efekt samostatně, nebo je možné ho vestavět třeba do nástrojového zesilovače. Výhodou je, že získáme výhodné zvukové vlastnosti elektronky a máme zařízení na malé desce, které nevyžaduje velké napájecí napětí.

 Popis efektu

Přístroj je relativně jednoduchý. Deska se součástkami je vestavěna do malé plastové krabičky, na jejímž čelním panelu je umístěn potenciometr se dvěma přepínači a indikační LED. Na zadní stěně jsou pak vstupní, výstupní a napájecí konektory. Zdroj je externí střídavý s transformátorem 230V/24V umístěný v samostatné krabičce. Na desce je osazena již zmíněná bateriová elektronka typu 1SH18B o rozměrech 8x40mm s drátovými vývody, které jsou zapájeny přímo do desky. Výhodou této elektronky je, že pracuje se žhavícím napětím již kolem 1,2 V a funguje při stejnosměrném anodovém napětí 24V. Toto napětí je nastavené stabilizátorem 7824. Naopak nevýhodou může být dnes obtížná dostupnost této elektronky. Na desce jsou dále osazeny dva integrované obvody zajišťující převod signálu z elektronky na výstup a přepínání mezi přímým signálem a efektem. Vše je propojeno různobarevnými vodiči. Zapojení funguje bez problému a poskytuje postupné měkké přebuzení signálu podle nastavení potenciometru volume.


Literatura

Co je to vlastně efekt „overdrive“? Podíváme-li se do Wikipedie, je zde uvedeno:

    „Overdrive by se dalo přeložit jako přebuzený. Úkolem tohoto efektu je co možná nejrealističtěji simulovat přebuzení lampového zesilovače. Krabička bývá tvořena většinou polovodiči, u dražších modelů jsou použité i elektronky. Nejslavnější a nejvíce používaný obvod v historii byl japonský integrovaný obvod JRC 4558D. Dnes jde však o nedostupný kousek, jehož cena na bazarech roste neustále nahoru díky dávnému ukončení výroby. Novým nástupcem je mutace s názvem RC 4558. Samotné zkreslení zajišťuje způsob zpracování signálu nazývané Soft clipping. Funguje na principu měkké limitace signálu, která pouze zmenší (zvětší) obálku signálu na předem nastavenou úroveň, avšak neořízne tvrdě signál, jako tomu dochází u distortion. Tradiční modely: Ibanez TS9/808, Boss Overdrive OD1 a Super Overdrive SD1.“

Další literaturu k tomuto efektu najdeme na na webu.

Technické údaje

Funkční vlastnosti: efekt overdrive - přebuzení

Napájení: síťový adapter 230 V/50 Hz – 24V stř.

Audio vstupy a výstupy: 2x konektor Jack 6,3

Osazení polovodiči: 2x IO, diody, stabilizátory + miniaturní elektronka                                                                                                                                                     

Rozměry: 90 x 40 x 150 mm  ( š  x  v  x  h )                                 

Výroba: amatérská stavba s využitím dostupné dokumentace z webu

Pro Czechkeys - Hozd

10.01.2023

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství