Analogový sequencer Z. Hoška

 Analogový sequencer pro hudební syntetizér

Neúnavný a talentovaný konstruktér Zdeněk Hošek mi zaslal další úžasný příspěvek do rubriky Amatérské konstrukce, ačkoliv jeho výrobky vypadají lépe provedené, než mnohé "profesionální" konstrukce. Děkuji a už se těším na další článek!

Chtěl jsem zatraktivnit funkce mého modulárního syntetizéru nějakým vhodným doplňkem a tak volba padla na zhotovení sequenceru. Svoji roli zde sehrála i velikost skříně, která je uložena na vlastním syntetizéru a tvoří tak kompaktní celek. O principu tohoto zařízení lze v podstatě říci, že na výstupních konektorech sequenceru lze získat  různá ovládací napětí pro řízení VCO syntetizéru a to podle nastavení jednotlivých potenciometrů. V mém případě lze nastavit řídící napětí pro VCO v rozsahu 16-ti kroků pomocí ovládacích potenciometrů vč. nastavení dalších režimů. Dále je na výstupu ovládací signál GATE, kterým lze spouštět např. generátory obálek ADRS syntetizéru event. jiné moduly. Sequencer byl dále doplněn o tzv. quantizer, který umožňuje nastavení různých délek tónů v rámci hrané noty. Nastavené melodie pak nejsou tak jednotvárné.Dnes jsou tyto analogové konstrukce ze 70.tých a 80.tých let zřejmě minulostí a jsou nahrazovány digitálními, kdy můžeme přímo na klávesnici zahrát melodii a tu hned uložit do paměti. Následně ji pak můžeme přehrávat na připojeném syntetizéru. Pokud má klávesnice možnost uložit sequence tónů do několika bank, máme pak i větší výběr melodií při hraní. 

Popis sequenceru

Po prostudování příslušné dokumentace jsem musel konstatovat, že zapojení není až tak jednoduché a vyžaduje značné úsilí při nastavování a zejména pozornost při propojování jednotlivých desek a komponentů. Autor v podstatě nejprve zhotovil konstrukci sequenceru a následně ji doplnil o quantizer. V mém případě jsem řešil současně obě zařízení. Předesílám také, že tato konstrukce není moje a já jsem ji jen modifikoval umístěním do vhodné skříně a zejména překreslením dvoustranných desek s plošnými spoji na jednostranné. K tomuto účelu mi opět výborně pomohl intuitivní program Sprint Layout od firmy ELVO Plzeň.  Na konstrukční řešení vč. schémat se můžete podívat v níže uvedeném odkazu, kde lze nalézt i další řešení různých modulů syntetizéru. Vzhledem ke složitosti celého systému, ale i k tomu že celá konstrukce je tam detailně popsána, nebudu se zde dále zabývat principy činnosti. Dnes by asi nikdo podobný systém nevyvíjel a na webu lze nalézt i další, i když třeba jednodušší konstrukce, nebo konstrukce řešené pomocí mikroprocesorů a paměťových modulů. Popis této konstrukce je sice na webu v angličtině, ale není problém udělat si český překlad. Ukázky funkčnosti celého zařízení pak najdete na Youtube.

Výstupní napětí pro řízení VCO syntetizéru se nastavuje v 16-ti krocích pomocí potenciometrů a to hrubě a jemně. Počet kroků lze zkrátit pomocí otočného přepínače a lze nastavit i jejich obrácený chod. Spouštěcí signál GATE lze pak nastavit a spouštět nebo vynechat pomocí páčkových přepínačů v horní řadě. Chod sequenceru je indikován pomocí LED diod. Pomocí dolní řady potenciometrů lze pak nastavit chod quantizeru a to délku not v rozsahu nota celá, ½, ¼, 1/8, 1/16. Toto nastavení je indikováno pomocí čtyř LED diod. Frekvence sequenceru se nastavuje pomocí potenciometru Master Clock a je též indikována LED diodami. Pomocí tlačítek je pak možné chod sequenceru spouštět, zastavit, krokovat nebo reverzovat. Na výstupu je i potenciometr portamento, který umožňuje vytvářet klouzavé náběhy tónů. Jsou zde možná ale i další nastavení funkce pomocí přepínačů. Výstupem jsou konektory GATE, CV Out a Glide CV Out s řídícím napětím.

K nastavení jednotlivých modulů, je kromě běžných měřících přístrojů,  nutný také osciloskop a měříč kmitočtu, neboť průběhy v různých bodech jsou poměrně složité a pro správnou funkci je potřeba přesného nastavení. Případní zájemci najdou detailní řešení konstrukce na níže zmíněném webu a tak jsou zde jen stručné poznámky.

Konstrukce

Jak jsem již zmínil, konstrukce desek byla přepracována a elektronika je umístěna na třech deskách s plošnými spoji, které jsou mezi sebou a též s potenciometry a přepínači propojeny ohebnými vodiči. Vlastní provedení desek je vidět na foto. Napájení zajišťuje zdroj napětí +-15V. Desky jsou umístěny na Alu profilu, který je  připevněn na hlavní panel. Ten je zhotoven z Al plechu 1,5 mm s nalepenou fólií, kde popisy byly provedeny v programu Front Designer opět od firmy ELVO Plzeň. Vše je umístěno do skříně s dřevotřískovými boky, která svou koncepcí navazuje na již zhotovený modulární syntetizér. Propojení mezi moduly syntetizéru a sequenceru je zajištěno pomocí pružných vodičů s konektory 3,5 mm.

Zvuk

Přístroj samozřejmě nemůžeme hodnotit z hlediska zvuku, neboť poskytuje pouze napěťové sekvence. Musím konstatovat, že nastavení jednotlivých tónů pomocí potenciometrů je samozřejmě složitější a není jednoduché nastavit vhodnou výšku tónů. Z tohoto důvodu zvažuji zakoupení jiné MIDI klávesnice, která umožní nahrání různých sekvencí do paměti a následné přehrávání na syntetizéru. Takovou vhodnou klávesnicí může být např. MIDI klávesnice od firmy Arturia. Při hře si pak můžeme připomenout zvuky z raných alb skupin jako třeba Depeche Mode.

Technické údaje:

Popis: Analogový sequenecer – quantizer vyrobený podle web stránek „musicfromouterspace.com“

Použití: pro řízení VCO analogových syntetizérů v 16ti a méně krocích.

Vybavení: použity různé elektronické součástky CMOS obvody, tranzistory, potenciometry, LED atd.

Napájení: 230V stř.

Pro Czechkeys - Hozd

15.12.2023









Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství