Najvrtsonův elektrofonický gong

Najvrtsonův elektrofonický gong

Úplně první mojí konstrukcí na poli generátorů hluku mělo být něco jednoduchého a na výrobu nenáročného, tedy cosi vyluzující jakýkoliv zvuk určený k dalšímu zpracování kytarovým multiefektem. Jako nejjednodušší se jevilo použití kotouče do pily v roli idiofonu. Moje drahá choť se zabývá sbíráním, řezáním a broušením achátů. K tříštění tohoto vzácného štěrku používá několik typů diamantových kotoučů různých tlouštěk, přičemž nejsilnější z nich je tento segmentový kotouč značky Geko o průměru 300 mm, původně určený na řezání dlažeb. Když se o něj zavadí, vydává krásně znělý a dlouho trvající tón. Trpělivě jsem si počkal, až bude natolik tupý, že moji ženu přestane coby nástroj zajímat, a ještě, než jej stihla vyhodit, jsem jej uzmul k naplnění svého záměru.

Kotouč bylo nutno zbavit zbytků nátěru a rzi (acháty se řežou pod vodou), ale opravdová legrace začala až s jeho upnutím, které mělo na jedné straně zabránit jeho volnému pohybu a na straně druhé mělo zaručit, aby kotouč vibroval pokud možno co nejdéle. Po řadě pokusů jsem skončil u dlouhého šroubu M14 a dvou gumových kuželových silentbloků. Snímání zvuku se děje prachobyčejným piezoměničem nalepeným zespodu přímo na kotouč. Celé je to umístěné v dřevěné skříňce s jednoduchou regulací hlasitosti a výstupem na Jack 6,3 mm vzadu.

Na takovouto věc lze hrát poklepáváním nejrůznějšími předměty, nejčastěji paličkami k bicím, kovovými tyčinkami nebo paličkami zhotovenými z tzv. hopsakoulí. Těmi lze také po povrchu kotouče přejíždět a měnící se sílou přítlaku ovlivňovat výši tónu. Zajímavé je také přejíždění po zubech pily, nebo chrastění malých kovových předmětů položených na kotouč. Pokud se takovýto signál prožene přes efekty, lze vytvořit celou řadu ambientních a hororových pazvuků. Něco málo z možného si můžete poslechnout v ukázce níže.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství