Delicia Mini 2 + video

DELICIA MINI 2 typ 807-2 (198…?)


Tento nástroj by patrně zapadal do škatulky Combo varhan, ačkoliv představuje asi jejich nejjednodušší možnou podobu. Upoutá hlavně barvou (na stránkách Combo Organ Heaven (viz Odkazy) mají nástroje s oranžovou barvou dokonce vlastní oddíl), a za dřevěné bočnice by se nemusel stydět hi-fi receiver vyšší třídy. Extravaganci konstrukce nástroje podtrhuje dřevěné ouško pod klaviaturou sloužící k uchopení do jedné ruky.

Tomuto nástroji předcházela Delicia Mini, kterou bohužel ve sbírce nemám, nicméně si zasluhuje čestné postavení mezi EHN Delicia, protože se podle ní jmenuje dánsko-islandská kapela, která ji také používá při vystoupeních a ve svých nahrávkách. V sekci Odkazy naleznete linku na domovské stránky kapely Delicia Mini a kromě historie a diskografie je možno zde slyšet několik ukázek jejich podivuhodné hudby. To bzučení na pozadí jsou varhánky Delicia Mini.

Klaviatura má rozsah pouhé tři oktávy (F-F), dostačující právě k tomu, aby na ni soudružka učitelka zahrála dětem Skákal pes, ale na rozdíl od klaviatur nižších modelů řady HT má správný rozměr, je příjemně vyvážená a úplně tichá. Kam se na ni hrabou syntetizérové klaviatury Yamaha.

Zvukové možnosti nástroje představuje směšování dvou registrů naladěných ve stejné výšce odpovídající asi 8'. Jeden registr se jmenuje Bassoon (fagot) a druhý Oboe (hoboj). Přestože jsou oba ryze syntetické, znějí o poznání "kulatěji" než zvuky z Delicií řady HT. Je zřejmé, že nástroj pracuje na principu "generátor nejvyšší oktávy a frekvenční děličky", ale upřímně řečeno, za 14 let, co jej vlastním, jsem jej ještě nerozebral. Za to si již párkrát zahrál v nahrávkách.

Nástroj má také Vibráto, u kterého lze ovládat pouze hloubku. Na ovládacím panelu nástroje je ještě potenciometr s červenou čepičkou, sloužící k dolaďování nástroje. Všechny potenciometry jsou tahové, notoricky známého typu, který naleznete snad ve všem, co Tesla vyráběla v 70. a 80. letech. Vpravo od klaviatury je obligátní kolébkový síťový spínač.

Trochu nešťastně umístěné jsou tři konektory (zepředu vedle klaviatury), sloužící k připojení sluchátek, zesilovače a externího reproduktoru. Síťová šňůra se připojuje zprava, bakelitová koncovka má zmenšený "remoskovitý" tvar.
Nástroj má vlastní zesilovač a reproduktor.
Delicia Mini 2, ač vskutku jednoduchá, stála "lidových" 4430,- Kčs.


Ukázka, jak to vlastně hraje:


Technické údaje:
Typové označeníDelicia Mini 2, typ 807/2
VýrobceČSHN Hradec Králové, závod Harmonika Hořovice
PolyfoniePlná (37 hlasů)
Počet kláves37
Počet zvukových registrů2
EfektyVibrato
Poznámka
Vlastní ozvučení 6W

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství