Elektronické varhany Zd. Hoška

Elektronické varhany s doprovodnou a rytmickou jednotkou


Tyto elektronické pětioktávové varhany s doprovodnou bicí a harmonickou jednotkou vznikly především díky získání několika základních desek z vraku továrního nástroje a především snaze konstruktéra postavit opět adekvátní nástroj. Jak je patrné z přiložených fotografií, tento záměr se podařilo naplnit a nástroj byl postaven koncem roku 1993. Popíšeme si tedy některé vlastnosti, vlastně továrního nástroje a postřehy při stavbě s využitím části originálních dílů.
Bohužel do dneška se nástroj nepodařilo zcela dokončit a to zejména finální úprava vrchního panelu. Jak již bylo řečeno nástroj obsahuje desky z továrních varhan HT 61-BD, které pravděpodobně představovaly vrchol v konstrukci elektroniky pro hudební nástroje v našich končinách té doby. Je zřejmé že z pohledu hudebníka nesplňovaly některá kritéria na hru, rovněž použití obvodu MHB208 dávalo předpoklady jen pro určitou barvu zvuku. Varhany byly ale určeny spíše pro širší veřejnost a v profesionálních souborech byste je jen těžko hledali. Některé další vlastnosti nástroje jsou popsány v článku o originálním nástroji HT 61-BD dnes již neexistujícího výrobce Delicia Hořovice na tomto webu.
Při pohledu do útrob nástroje je zřejmé že zapojení je velmi složité a vyznat se v něm není jednoduché. Srdcem nástroje jsou dva obvody MHB208 vyráběné tehdy v Tesle Piešťany. Obvod je úplných ekvivalentem typu M208 od firmy SGS Ates, který se používal mimo jiné v konstrukcích varhan zahraniční výroby. Tento obvod použitý již ve varhanách HT37, má na svém výstupu tři stopy a to 2´, 4´, 8´. Využitím druhého obvodu MHB208 jako slave bylo umožněno doplnit ještě další stopu 16´ takže varhany jsou čtyřstopé. Využitím druhého obvodu bylo možné tento od prvního částečně odlaďovat a docílit tak působivého efektu chorus v pomalém či rychlém režimu. Výstupy obvodů jsou dále přiváděny do rejstříkové části s aktivními filtry a na elektronické přepínače signálu tvořené obvody typu MHB4053 apod. Adresování hlavních obvodů obstarává matice diod u klávesnice zajišťující výběr
příslušných oblastí. Informace o obvodu MHB208 je možné získat z katalogového listu výrobce a ještě dnes koupit tento obvod ve výprodeji u různých dodavatelů. Později byl ale tento obvod překonán obvody, které umožňovaly nahrát přímo vzorky různých nástrojů do paměti a ty pak podobným výběrem přehrávat. U tohoto nástroje jsou výstupy pouze obdélníkového tvaru a tak je spektrum chudé na vyšší harmonické. Takt obvodů zajišťuje generátor hodin na 2 MHz, který je modulován generátorem vypínatelného vibráta.
Srdcem doprovodné části jsou obvody MHB2716 a MH74188, ve kterých jsou uloženy jednotlivé rytmy nástroje, výstupy pokračují do analogové části kde jsou vlastní obvody pro různé bicí nástroje. Součástí jsou i další pomocné obvody jako generátor hodin, čítač, různé kodéry, elektronické spínače, tvarovače atd. Výstupy solo a doprovodné části jsou slučovány pomocí regulátorů hlasitosti a zesilovány v zesilovači. Na výstupu jsou dva reproduktory. Napájení obstarává napájecí zdroj se stabilizátory napětí.
Zapojení není jednoduché a při poruše je obtížné se bez schematu zapojení vůbec v obvodech vyznat. To autor poznal když přestala fungovat bící jednotka. Provázanost logiky je zde tak široká že bez logické sondy a znalosti digitální techniky je velmi obtížné nástroj opravit. Původní nástroj měl spínací systém řešen pomocí gumových meandrů tj. na způsob počítačových klávesnic či kalkulaček. Zde autor zvolil klasické spínání pomocí drátových kontaktů a dělených sběrnic ze stříbrného drátu. Tento způsob se osvědčil a hráč má dobrý pocit při kontaktu s klávesnicí, tóny dobře nasazují. Nástroj byl vestavěn do nové skříně potažené koženkou. V horní části je hliníkový panel s ovládacími prvky. Mikrospínače klasické telefonní, indikace LED diodami, potenciometry ve slučovací části otočné. Pro zlepšení účinnosti smyčcových nástrojů byly varhany dále doplněny efektem chorus na bázi obvodu TDA1022. Zvýšila se tak přirozenost těchto nástrojů při hraní. Zajímavější by byl ale jistě tzv. tojfázový chorus použitý např. v nástroji ARP Solina. Autor dále koketoval s myšlenkou dovybavit nástroj digitálním dozvukem na bázi obvodu PT2399, bohužel k tomu již nedošlo, přesto že by takováto efektová jednotka výraznou měrou přispěla k výslednému zvuku nástroje. Je škoda že tyto efekty nezabudoval do původní konstrukce již výrobce, rozhodně by se tak zvedla funkční hodnota nástroje.
Dnes se tyto varhany, jako mnoho jiných podobných výrobků té doby, již nevyužívají. Byly nahrazeny novými nástroji, které mají přeci jen modernější zvuky. Možná kdyby výrobce dále tyto technologie rozvíjel dočkali bychom se i pokračování. Zřejmě vše však bylo příliš těžkopádné, neboť elektroniku pro varhany vyvíjel jiný resort než finální dodavatel nástrojů. K dalším krokům tak již nedošlo a výroba klávesových nástrojů byla u nás v 90. letech ukončena. Tato konstrukce je proto i připomínkou zajímavého řešení poměrně složitých elektronických varhan s doprovodnou jednotkou. Je samozřejmé že tento článek nemůže vyčerpat poměrně složitou problematiku obvodového řešení těchto nástrojů. Autor prostudoval mnoho literatury týkající se stavby varhan a další i postavil. Rád si proto vymění poznatky i s dalšími konstruktéry varhan, neboť tato oblast ač velmi náročná na čas je i velmi zajímavá. Bohužel čas na stavbu nových nástrojů již dnes není a podobné "samohrajky" se dají koupit velice levně.

Technické údaje:

Rozměry: 950 x 450 x 100 mm
Napájení: 220 V, příkon cca 35 W
Klávesnice: 5 oktáv polyfonní 61 klasických kláves, rozsah C - c4, funkce split rozdělení man. na
17 + 44 kláves, jeden spínací kontakt pod klávesou
Výstupy: sluchátka, nožní regulátor hlasitosti, ext. reproduktor
Zesilovač: 2x5 W/ 4 ohm
Zvuk: polyfonní max. 4 stopy na klávesu
Rejstříky: Organ 4 druhy, Flétna, Vibrafon, Piano, Bass, Klarinet, Akordeon, Trumpeta, Brass, Cello,
Harp, Violin, String
Doprovod: Piano, String na 17 kláves
Bicí jednotka: Waltz, Beat, Polka, Disco, Tango, Rock, Beguinne, Shuffle, Samba, Swing, Bossa
Nova, Slow Rock
Efekty: chorus pomalý-rychlý, chorus central, vibráto, perkuse, sustain,
Regulátory hlasitosti: melodická část, bicí jednotka, doprovodná jednotka, bass jednotka, central hlas.
ladění +- 60 centů
Ovládací prvky: dle foto
Hmotnost: cca 15 kg
Provedení: viz foto

Výrobce: amatérský výrobek s využitím originálních komponent.
Konstrukce: Zdeněk Hošek
Vyrobeno: r. 1993
Dokument vypracován: 8.5.2009









Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství

Tablehooters