Korg MicroStation (+ ukázky)


KORG MicroStation (asi 2010)


Hned na úvod bych měl uvést, že nejsem příznivcem malých kláves. Když jsem si před lety pořídil Yamahu PSS-51, bylo to kvůli sekvenceru a malé klávesy plus velmi omezený výběr rytmů a zvuků jsem prostě bral jako nutnou úlitbu potřebě vícestopého záznamu. Psal se rok 1994, možnost pořízení čehokoliv dalšího byla nulová a moje Casio CT-680 vícestopý záznam nezvládalo. K malým klávesám jsem si tehdy vybudoval doslova odpor, který porazil až Korg Microstation. Výrobce klaviaturu tohoto nástroje představoval jako dobře hratelnou a recenzenti na internetu svorně tvrdili, že se na ni snadno zvykne. Mně se na první dotek zdála poněkud molitanová, avšak po několika hodinách hraní mi opravdu přestalo činit potíže na ni hrát. Na nějakou velkou ekvilibristiku to ale není.

Korg Microstation je mobilní řešení pro situaci, kdy nemáte moc místa, ale potřebujete kompletní workstation s rozsahem 61 kláves, sekvencerem, možností úpravy zvuku a několika efektovými jednotkami. Váha kolem 2,5 kila jej předurčuje pro velmi snadné přenášení a je s podivem, že výrobce nepočítal s možností napájení bateriemi, která je tak populární v dnešních dnech. Můj kus kdosi vybavil šachtou pro nějaký akumulátor. Občas si zahrávám s myšlenkou zasadit do nástroje držák na 6 tužkových baterií, ale zatím mi žádný rozměrově nevyhovoval.

Hardware nástroje je, jak vidno z fotografie, minimalistický. Shora na nástroji najdete 61 mini kláves, čtyřstranný joystick typický pro Korg, čtyři knoby s možností programování, jakou funkci budou ovládat, knob pro celkovou hlasitost, pár switchů, LED kontrolek a malý dvouřádkový displej s bledě modrým podsvícením. Vzadu výstupy pro levý a pravý kanál, MIDI IN/OUT (bohudíky, na ty se dneska zapomíná), vstup pro jediný pedál, USB typu B, slot pro SD kartu, malý regulátor kontrastu displeje a konektor pro napájení. Zepředu je 3,5 mm jack pro sluchátka a to je vlastně všechno. Nástroj je celý z plastu a při manipulaci vrže, nicméně stále drží pohromadě.

Nástroj používá tzv. EDS-i syntézu, která je alespoň pro mě stejná jako Ai2 syntéza v mém TR-61. Potvrzují to i mnohé stejné zvuky sestavené ze stejných vzorků. Rozdíl je ale v tom, že Microstation má šest vložených efektů oproti jednomu u TR. Zvukově se orientuje na modernější styly, nicméně naleznete zde vše potřebné pro tvorbu jakékoliv hudby. Z klasických nástrojů stojí za zvláštní pozornost skvělé smyčce, ale dobré zvuky jsou v jakékoliv kategorii. Na palubě je možnost úpravy zvuků většinou základních parametrů (obálky hlasitosti a filtru, ovládání cut-off, resonance, LFO, routing do efektů, jejich programování atd.). Pro podrobné programování je nutno použít editor v PC. Ten je nastaven na docela malé okno v prohlížeči a občas nefunguje úplně na 100%, ale dělá z Microstationu dospělý syntezátor a je zdarma.

Kromě režimu Single nabízí Microstation i režim Multi (Performance), kde kromě splitování a vrstvení až 16 zvuků lze za použití arpeggiatoru vytvářet komplexní patterny a také si zde přijdou na své všechny efektové jednotky.

Sekvencer jsem (jako ostatně vždy) nevyzkoušel, ukázky multistopého záznamu nahrané jako audiozáznam(y) přikládám níže. Celková maximální polyfonie je slušných 120 hlasů, takže dostačuje pro použití sekvenceru a vetknete-li do MIDI IN větší klaviaturu, máte plnohodnotný workstation. Microstation byl ostatně nahrazen modelem Kross se standardní klaviaturou.

Microstation je milá hračička. Pokud se chcete válet v posteli a hrát u toho na klávesy, je to přímo ideální volba. Jelikož nesnáším sluchátka, proháním ho přes vstup mého bluetoothového reproduktoru Marshall (nyní přes miniaturní kombo Roland  Mobile Cube, které je moc fajn). Zvukově je to dospělý Korg a to, myslím, mluví za vše.

První ukázka: Hudební podkres pod fotografiemi je (kromě zvukových efektů) kompletně vytvořen na Korgu MicroStation:


Druhá ukázka: MicroStation hraje rytmický pattern, basovou linku a arpeggio. Dále použity nástroje Ensoniq TS-10 a Gem Genesys Pro S.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství

Tablehooters