Nožní regulátor hlasitosti pro varhany Delicia VEGA

Nožní regulátor hlasitosti pro varhany Delicia-VEGA

Další skvěle zpracovaný a technicky erudovaný článek od Zdeňka Hoška. Děkuji moc!

Při mapování historie výroby elektronických hudebních nástrojů v našich zemích jsem si mj. vzpomněl na ovládací pedál hlasitosti dvoumanuálových varhan VEGA, které byly vyráběny v 80.tých létech minulého století v podniku ČSHN Delicia Hořovice. Tento pedál jsem kdysi získal v ne příliš dobrém stavu a tak jsem provedl jeho kompletní opravu. Jak je patrné z foto, je mechanické provedení  trochu odlišné od běžných ovládacích pedálů a tak snad stojí za to, připomenout si tuto zajímavou konstrukci. Varhany VEGA zde již byly zmíněny v jiných článcích a tak se podíváme v krátkém článku pouze na samotný pedál.  

Jen na okraj. Dnes vyráběné nožní regulátory hlasitosti mohou být provedeny různě. Lze použít např.  zpřevodované  potenciometry, kdy z vertikální pohyb ovládací plochy je převeden na pohyb rotační a to např. pomocí ozubených převodů nebo kladkami s lanky. V tomto případě nelze ale vyloučit třeba poškození dráhy potenciometru dlouhodobým používáním nebo jiné mechanické závady. Zajímavější je proto bezkontaktní způsob regulace hlasitosti a to s použitím různých fotocitlivých prvků např. foto odporů osvětlovaných přes posuvné clony např. pomocí žárovek nebo dnes LED diod, což je i použito v popisovaném pedálu. Lze samozřejmě využít i další způsoby ovládání např. s využitím proudově řízených operačních zesilovačů a podobných prvků. Toto ale již není předmětem tohoto článku.

Popis regulátoru hlasitosti

Konstruktér tohoto pedálu zvolil řešení, které výrobně jistě není nejjednodušší a vyžaduje větší množství mechanických prvků. Dnes by také zřejmě ovládání mohlo být provedeno elegantněji, ale to ponechme historii. Základem tohoto pedálu je ohýbaná plechová skříň vybavená dalšími mechanickými prvky s možností pohybu horní desky ve dvou osách a to vertikální pro regulaci hlasitosti v rozsahu cca 0-20 st. ( přední hrana má zdvih cca 40 mm) a horizontální do obou stran pro spínání mikrospínačů. Posunem plochy pedálu vlevo se sepne kontakt pro efekt HAVAJ – snížení tónu cca o půltón a vpravo, kdy se sepne kontakt pro zajištění STOP bicí jednotky. Toto ovládání vč. hlasitosti je samozřejmě možné provézt i samostatně z hracího stolu varhan např. při odpojení pedálu. Regulace hlasitosti je zde provedena bezkontaktně pomocí plechové clony s podélným postupně se zužujícím otvorem. Tato clona je spojená s plochou pedálu. Pomocí clony je tak postupně při stisku pedálu dozadu zvětšován světelný paprsek působící na foto odpor a tím je zajištěna změna odporu v cestě zvukového signálu. Zdrojem světla je zde běžná žárovka 6V/50mA umístěná v objímce. Ta je napájená napětím +5V. Paprsek žárovky osvětluje foto odpor typu WK 650 62. Hlasitost lze pedálem ovládat pouze v určitém rozsahu a není tedy možné úplné ztlumení. Součástí konstrukce je i tlumící mechanismus, tedy jakási brzda při regulaci hlasitosti. Ta je tvořena pohyblivým mosazným plechem, který prochází pertinaxovým hranolem s možností nastavení sevření. Je tak zajištěno, že pedál je možné nastavit do různé výškové polohy bez toho, že se nastavení samovolně změní. Pro zajištění aretace ovládací plochy do stran je použitý pružný ocelový plech s otvorem do kterého částečně zapadá ocelová kulička. Při stranovém pohybu dojde k napružení plechu a tím k uvolnění kuličky z otvoru. Při stranovému odskočení plochy pedálu se pak sepne buď levý, nebo pravý mikrospínač. Náběh na mikrospínače je proveden pomocí speciálně tvarovaného plechu.  Pedál se připojuje pomocí nožového konektoru na spodní straně varhan a vyžaduje osm přívodních vodičů, které jsou samostatně stíněné v kabelu o průměru cca 10 mm.

Oprava pedálu

Jelikož jsem dostal pedál v ne příliš dobrém stavu, bylo nutné provézt kompletní opravu. Na stavu se také podepsalo stáří přes 40 let a jistě i časté používání. Bylo nutné zařízení kompletně rozebrat a zajistit mechanické vyrovnání některých plechů, odstranit rez, škrábance a zajistit nový nástřik barvou. Byla také provedena výměna mikrospínačů za nové stejného provedení. Mechanismus otáčení byl promazán a vše opět smontováno. Konstrukce boční aretace je ale trochu nedomyšlená a musel jsem ji poupravit. Kuličku na jedné straně a to u pevného plechu bylo nutné zajistit proti stranovému pohybu, neboť při pohybu vlevo nebo vpravo vždy lehce vyskočila z obou otvorů pevného a na druhé straně z pružného plechu. Současně při tomto pohybu bylo slyšet vždy hlasité rušivé cvaknutí. Teď je cítit jen jakýsi mírný odpor a jemné odskočení plochy. Předpokládám, že tato vada musela být patrná u všech vyrobených pedálů, ale zřejmě ty rušivé zvuky nikomu nevadily a ve výrobě tedy závada nebyla nikdy odstraněna. Jelikož jsem dostal pedál bez kabelu a konektoru, byl s ohledem na nedostupnost originálního kabelu nově instalován kabel s vodiči vloženými do bužírky ( 2x stíněný kabel + 6x různobarevný vodič ) a na kabel byl instalován 8-mi pólový mikrofonní konektor. Do varhan jsem pak přidal jako protikus panelový konektor. Plechová skříň je přišroubovaná na dřevěnou desku s filcovými podložkami.

A na závěr? Snad mi pedál zas pár let poslouží při hře na dnes již téměř historické varhany VEGA, jejichž zvuk jsem postupně vylepšil efektovými doplňky a to digitálním dozvukem Lexicon LXP-5, trojfázovým chorusem ARP Omni-2 a rotačním leslie CLS-222.  A zvuk? Docela ten retro zvuk ujde,  snad kromě bicího automatu, který nepoužívám a je v jiném nástroji.

Pro Czechkeys - Hozd

20.06.2023





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství