Resonet - prototyp

Piano Resonet prototyp (cca. 1947)


Výrobní družstvo Dřevokov Blatná proslulo u nás i v zahraničí především výrobou elektrofonických kytar, havajských kytar a kontrabasů pod značkou Resonet, jak líčí na stránkách o československých elektrofonických kytarách Jolana p. Vladimír Žák. O něco méně známo však je, že podnik byl založen za účelem výroby elektromagnetických snímačů zvuku a také elektrofonických pian pod názvem Resonet.
Vyobrazený nástroj je prvním prototypem elektrofonického piana, který zakoupil pan Kořán rozpracovaný jako součást podniku Resonet od ing. Machálka někdy v roce 1947. Na základě poznatků z vývoje tohoto nástroje byl teprve vytvořen nástroj větší, šestioktávový Resonet 506 se standardní velikostí kláves.
Za zaslání fotografií pozdějšího "sériového" modelu níže děkuji p. Vladimíru Žákovi, nástroj je v muzeu kytar pana Janka Ferka.

Nové informace o tomto nástroji i o firmě Resonet a jejím zakladateli p. Kořánovi:

Nedávno mne kontaktoval pan Janků z Hradce Králové s tím, že má pro mne nějaké informace týkající se elektromagnetického snímání zvuku prvního ČS. elektrofonického piána, jeho tvůrce a také něco o historii firmy, která jej měla vyrábět. Velice mi pomohl tím, že mi dovolil zveřejnit celý článek (viz Historie pian Resonet 1 a 2 v sekci Historie), který je částí připravované knihy. Díky tomu zde mohu uvést některé nové údaje o tomto nástroji, popis jeho většího nástupce (Viz Resonet 506 v sekci Muzeum) a také zmíněnou historii.

Panu Jiřímu Janků mnohokrát děkuji!






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství