Korg DW-8000

Korg DW-8000 (1985)

Korg DW8000

Na sepsání této recenze jsem si raději chvilku počkal, abych se nedopustil ukvapených závěrů z nedostatku času pro zkoušení. Po více jak čtyřech měsících však nejsem o moc dále a tak musím nástroj stále porovnávat s jeho o rok mladším konkurentem, Ensoniqem ESQ-1.
Firma Korg představila svůj model DW-8000 v roce 1985 jako vylepšenou variantu původního DW-6000. Nabídl nejen o dva hlasy větší polyfonii, dvounásobek vln v paměti, ale hlavně dynamickou klaviaturu s tlakovou citlivostí a další vylepšení popsaná v tomto článku. Korg DW-8000 je osmihlasý digitálně analogový hybrid, kdy zdrojem zvuku jsou digitální oscilátory a dále je signál zpracováván analogově. V mé "sbírce" doplnil trojici dalších DA hybridů (Ensoniq ESQ-1, Solton K160 a Casio HZ-600).
Na povrch působí nástroj celkem robustně, ačkoliv je celý z plastu a zlí jazykové tvrdí, že na něm neměl výrobce tak šetřit. Ovládání připomíná o rok starší Poly 800 a děje se osmi tlačítky pro volbu programu a parametru, Value Up/Down, čtyřmi tlačítky pro volbu režimů Poly a Mono, čtyřmi tlačítky pro ovládání arpeggiátoru, čtyřmi tahovými potenciometry pro hlasitost, doladění, rychlost arpeggiátoru a poslednímu, který slouží pro zadávání hodnot, lze přiřadit některou z funkcí pro ovládání v reálném čase. Uživatelské rozhraní je provedeno třemi dvoucifernými numerickými displeji, k samotné hře kromě klaviatury slouží klasický čtyřsměrný joystick používaný téměř na všech nástrojích Korg. Když už jsem u té klaviatury, musím prohlásit, že dobrý úmysl nemusí mít vždy dobré výsledky: Klávesy, ač vyvážené ocelovými vložkami, mají nepřirozený odpor, jsou hlučné, kovové páskové kontakty mají tendenci zaoxidovat a reagovat nepřirozeně (zpravidla nevysláním Note-Off). Aftertouch u mého kusu zesnul, patrně je poškozen pásek pod klávesami (po MIDI pracuje vše naprosto spolehlivě).
Nástroj má dva výstupy, MIDI trio, vstup na pedály Damper, Portamento, Volume, Program Up, sluchátkový výstup a rozhraní pro ukládání dat pomocí zvukového záznamu (tedy na magnetofonovou pásku). Nástroj pracuje se sysex daty, takže je možno provést výpis paměti, nahrání nových bank a nebo programovat nástroj pomocí některého softwarového či hardwarového ovladače. Napájení je řešeno přímo ze sítě nestandardním dvoupólovým konektorem.
V paměti nástroje může být uloženo až 64 programů, přičemž každý tvoří dva oscilátory (zvané DWGS, neboli Digital Wave Generation System) generující 16 vlnových průběhů od klasické pily a obdélníku až po krátké vzorky akustických nástrojů. Lze nastavit jejich zesílení, polohu (16, 8 a 4 stopy) a vzájemné rozladění v několika intervalech. Nástroj nabízí analogový generátor šumu, funkce Autobend umožňuje náběh tónu glissandem a nahrazuje obvyklejší obálku ladění oscilátorů.
Signál je dále zpracováván přes napěťově řízený filtr s resonancí (umožňuje samooscilaci) řízený obálkou ADBSSR (Attack, Decay, Break Point, Slope, Sustain, Release), joystickem a pochopitelně také dynamikou úderu, aftertouchem a LFO se čtyřmi typy vln. Dále následuje napěťově řízený zesilovač rovněž s obálkou ADBSSR a obdobnými možnostmi modulace. Kromě dvou módů Poly umí DW-8000 fungovat i ve dvou mono módech, kdy hraje všech 16 oscilátorů stejnou notu, zvuk je pak velmi hutný.
Cestu signálu zakončuje vestavěný delay efekt, umožňující vytvoření nejrůznějších dozvuků, chorusu atd. Efekt je dle výrobce stereofonní, ale pokud stereofonní nahrávku převedete na monofonní, zjistíte, že se účinky efektu z obou kanálů vzájemně vyruší a zůstane vám čistý původní signál!
Nástroj umí portamento, které je možno spínat pedálem a dále má vestavěný jednoduchý arpeggiátor s možností působení přes 1, 2 a 3 oktávy a s funkcí Assignable, kdy přehrává noty v pořadí, jak byly zahrány na klaviatuře. Arpeggiátor lze ovládat MIDI pokyny, ale bohužel, nevysílá signál MIDI Out.
Korgovi jdou různé analogově znějící smyčce, plochy, leady, basy, analogové dechy, jakoby-vokály, perkuse, nejrůznější druhy varhan, elektrických pian a také různé zvukové efekty. Celkový zvuk mi připadá méně konkrétní, než u Ensoniqu ESQ-1, ale zase většinou hutnější, živelný a teplý. Nástroj je monotimbrální, ovšem dá se přikoupit ROM upgrade umožňující bitimbralitu, split, vrstvení a nějaké další funkce navíc.
Korg DW-8000 po téměř třiceti letech funguje poměrně spolehlivě, ačkoliv vykazuje jisté a pochopitelné známky opotřebení. Kromě již zmíněné hlučnosti klaviatury a nefunkčního aftertouche je také potřeba tlačítka mačkat rychlým ale citlivým úderem, mají totiž tendenci zadat hodnotu vícekrát a pokud se tak stane při zápisu do paměti, můžete tak snadno přijít o zvuk v bance, kam jste původně nechtěli nic ukládat.
Nástroj má mnohá omezení, daná jeho strukturou i chybějícími funkcemi (například jej nelze transponovat), ale zvukově si zaslouží jistě pozornost. Kdybych si měl v roce 1986 vybrat mezi DW-8000 a ESQ-1, koupil bych si spíše Ensoniq i přestože zní o trochu tenčeji. Jeho hardware (ta klaviatura!!!), uživatelské rozhraní i množství funkcí navíc, stejně jako přehledná struktura a další možnosti Korga prostě převálcují. I tak je DW-8000 příjemný nástroj a svými uživateli je velice ceněn. A stejně jako v případě ESQ-1, i zde apeluji na včasné pořízení nástroje, než se trh zblázní jako s Juny a podobnými nástroji, jejichž ceny jsou již mimo zdravý rozum.

KORG DW-8000 podruhé

Nechápu, jak někdo dokáže dostat hudební nástroj do tohoto stavu...

V květnu 2023 jsem na Marketplacu objevil tohoto chudáka. Cena byla víceméně symbolická, takže jsem se povznesl nad fakt, že je to zdevastované a prodejce uváděl jenom to, že "jde zapnout". Když to dorazilo, bylo to nejenom velmi špinavé (nestává se často, že bych ze spár hudebního nástroje vyškrabával bahno), bylo to také velice poškrábané, někdo to asi odhodil na beton nebo asfalt a nástroj se pěkně svezl po panelu. Odnesly to čepičky potenciometrů a hmatník joysticku a po celém nástroji byla spousta hlubokých škrábanců. 21 kláves bylo v nestandardní poloze, jedné z nich většina chyběla, stejně jako hmatník i unašeč potenciometru hlasitosti. Zkusil jsem připájet kabel na dvoupólový konektor napájení, ke kterému nemám kabel, odpojil klaviaturu, připojil přes MIDI jinou a přístroj jsem se opovážil zapnout. A světe div se, ono to hrálo. Jenže po asi 15 minutách najednou nic, Korg začal vydávat nepopsatelné zvuky a některé funkce, například ohýbání tónu, přestaly fungovat. Posbíral jsem úlomky plastu (tři sloupky a kupička bílých úlomků kláves), zabalil jsem to všechno do hadru a uložil na špejchar s tím, že tomu dám v zimě ještě jednu šanci.
Teď na začátku prosince, nadešla ta pravá chvíle. Korg nahodil, ale po deseti minutách opět začal vydávat pazvuky. Ještě, než jsem ho chtěl jít vyhodit nebo prodat na díly, napadlo mě proměřit zdroj, díky čemuž jsem objevil chybějící napětí +5V na jedné větvi. Po výměně stabilizátoru nástroj ožil. 
Pocit byl ambivalentní: Radost, že to funguje (i některé klávesy!) a na druhé straně nutnost to dát celé dohromady. Nechci Vás nudit peripetiemi oprav, takže ve zkratce: 8 kláves mělo ulomenou nějakou část, nejčastěji zadní závěs. Opraveno kousky plastu. Z kousků plastu vyřezaných z kláves z rozebraných varhan jsem během tří dní slepil onu ulomenou klávesu. Potenciometru hlasitosti jsem vyrobil kovový unašeč. Klaviaturu jsem celou rozebral, vyčistil a složil včetně přefilcování pásku pro aftertouch (divím se, že nechyběla ani jedna pružina, přestože po demontáži klaviatury z nástroje se na mě vysypalo množství dílů a úlomků plastu). Poslepoval jsem vrchní díl skříně (DW-8000 nemá oddělitelné bočnice, nedělá se to dobře). Rozebral a vyčistil jsem ovládací panel. Opravil jsem rozbitý jack levého výstupu. Napájecí konektor jsem vyměnil za standardní tříkolíkový. Pak vyrobit hmatník potenciometru (7 vrstev plastových desek, brousit a leštit. Vytvářet 3D model na jeden kus nemá smysl) a nakonec na soustruhu vršek joysticku. Ten je z hliníku, neměl jsem vhodný kus plastu. Baterie výměnu ještě nepotřebovala, naměřil jsem na ní 3,1V. Mimo jiné bylo potřeba zapilovat hrany skříně, aby se o ně uživatel nepořezal... Celé to zabralo tři komplet víkendové dny a sedm odpolední. Níže přikládám pár fotografií z renovace.

Takto vypadá otevřený Korg DW-8000. Pod klaviaturou zleva najdete dva spoje ovládání, desku digitálního efektu, pod nimi sestavu vstupů a výstupů. Na spodní desce zleva DPS analogových obvodů, DPS digitálních obvodů a zdroj.

Deska analogových obvodů, úplně dole jsou obvody filtrů a nad nimi trimry pro jejich adjustáž.

Rozebraný ovládací panel. Spínače starších Korgů mají tendenci sepnout několikrát za sebou, ale stačí je pročistit Kontaktolem.

Tato klávesa je slepená z 11 kousků plastu (dvanácté je závaží, které se zázrakem zachovalo zapadlé v nástroji). Nemám k dispozici plastovou desku, takže bylo nutno odřezávat vhodná místa z kláves z rozebraných varhan Universum. Tvarově byly naprosto odlišné, nešlo použít ani rozšířenou část klávesy, neboť byla kratší. Kdyby bývalo šlo klávesu koupit, nikdy bych se s tím takhle nebabral...

Opravenou klávesu prozradí zažloutnutí, ale nevadí, funguje to!

Unašeč potenciometru má rozměry 5x13x1,3 mm, do spodní části bylo nutno vypilovat jakýsi zámeček a opatrně to vlepit do jezdce.

Hotovo. Žádnej hezoun to není, ale hraje. A krásně!


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství