Korg Poly 800

Korg Poly 800 (1983)

Tomuto drobkovi dlužím sepsání recenze již několik let. Nespěchal jsem, neboť je to nástroj notoricky známý, hojně se vyskytující a také proto, že jsem jej neměl doma, protože jsem ten svůj prodal asi před třinácti lety za mrzký peníz, když mě přestal bavit. Pak jsem požádal kamaráda Zdeňka Zatloukala o zapůjčení jeho veterána, který u mě už zůstal. Samotný zde popsaný a vyfocený nástroj má velmi dlouhou historii: Byl zakoupen do kapely asi roku 1985 zřizovatelem a můj kamarád jej po prvním uživateli zdědil, když někdy kolem roku 1987 nastoupil na jeho místo. Když se kapela rozpadla, zřizovatel již neexistoval a nástroj tak kolegovi zůstal, aby byl aktivně používán až někdy do roku 2010 či snad 2011 pro živá vystoupení. 25 let aktivní služby se na milém Korgu podepsalo, ale už kvůli tomu (a z úcty k jeho výdrži) jsem nafotil Korga tak, jak jsem jej dostal. Snad mi to prominete...
Model Poly 800 přišel na trh roku 1983 (některé prameny uvádí 1984) jako nejlevnější polyfonní syntezátor s možností tvorby zvuků a ukládání nastavení do 64 paměťových míst. Relativně nízká cena se pochopitelně podepsala na jeho konstrukci i vybavení, jak vyplyne z dalšího textu, nicméně byl tu vcelku dostupný, malý a lehký nástroj (téměř) pro každého. U nás se vyskytoval v prodejnách zahraničního zboží Tuzex v přepočtu za 22 000,- Kčs, tedy jakoby dnes asi desateronásobně dráž. No potěš koště... Nahrazen byl roku 1985 modelem Mk.II, který měl vylepšenou implementaci MIDI (uměl sysex data) a analogový chorus nahradila digitální efektová jednotka popsaná zde již u Korgu DW-8000. Poly 800 se údajně vyrobilo kolem jednoho sta tisíc kusů a je dodnes běžně k dostání v inzerci za velmi nízkou cenu.
Obal nástroje je celý z plastu, klaviatura nevyvážená, čtyřoktávová, 18 tlačítek, tři tahové a jeden otočný potenciometr, typický Korg joystick a tři dvouciferné displeje. To jsou veškeré ovládací prvky na panelu nástroje. Zezadu pak konektor pro napájení, MIDI IN/OUT, pár stereovýstupů, vstup pro pedál na změnu programů, výstup na sluchátka, dvojice jacků 3,5 mm pro magnetofon a několik přepínačů pro povolení a blokování zápisu do vnitřní paměti a na magnetofon. Zespoda pak kryt na baterie, neboť Poly 800 šel zavěsit na krk a hráč pak mohl skotačit po jevišti jak Michal David.
Uvnitř je 8 digitálně řízených oscilátorů, 1 LFO, tři generátory obálek ADBSSR a jeden rezonanční filtr bez možnosti samooscilace. Struktura nástroje umožňuje tvořit zvuky s jedním oscilátorem na hlas (8 hlasá polyfonie), nebo se dvěma oscilátory, kdy je polyfonie logicky omezena na polovinu. Každý z oscilátorů může hrát obdélníkovou vlnu ve výškách 16', 8', 4' a 2' současně, nebo v jakékoliv kombinaci a to buď v režimu obdélník (všechny harmonické mají stejnou úroveň), nebo je aproximována pila, takže čím vyšší harmonická, tím nižší úroveň hlasitosti. Oscilátory mohou hrát ve třech oktávových polohách, při použití dvou oscilátorů na hlas je možno jim určit vzájemný interval v krocích po půltónu a také je ve třech krocích navzájem rozladit. Oba oscilátory mají k dispozici svoji obálku ADBSSR pro VCA. Další obálkou lze ovládat hlasitost generátoru bílého šumu a filtr. Filtr zní velmi hezky, bohužel je jen jeden a to je také jeden z největších nedostatků tohoto nástroje. Jeho obálce lze změnit polaritu. LFO má jen jeden tvar (asi sinusovku) a může řídit DCO (vibrato), VCF a lze mu nastavit rychlost a intenzitu. Na konci zvukového řetězce je analogový chorus, který lze pouze zapnout a vypnout.
Celkový zvuk nástroje trochu degraduje způsob aproximace pilové vlny, ve vyšších polohách se projevují interference mezi jednotlivými harmonickými složkami, nicméně na různé plochy a jednodušší doprovodné zvuky lze Poly 800 v pohodě použít.
Kromě všech zde již uvedených funkcí má Poly 800 jednoduchý sekvencer (250 not), funkci Hold na podržení tónu a Chord Memory. Je zajímavé, že pokud zadáte byť jediný tón do Chord Memory, nástroj se chová jako monofonní. Taktéž neumí navrstvit více oscilátorů na sebe, narozdíl např. od Tiraconu 6V.
Nástroj je, jak jsem již uvedl, poznamenán léty užívání, kromě smazaných nápisů a nástřiku povrchu se také projevuje chybnou funkcí tlačítek, která buď nereagují, nebo naopak sepnou vícekrát. ALE klaviatura funguje bez údržby dodnes a nástroj je i jinak plně funkční! Klobouk dolů, neměl to lehké!
Závěrem bych rád porovnal Poly 800 s Casiem HZ-600, které ač má o oktávu kláves více, je opravdu tenkým šumítkem. Kdybych měl volit mezi těmito dvěma nástroji, určitě by to byl Poly 800. Nabízí se také srovnání s východoněmeckým Tiraconem 6V (který popíši příště), to je ale nefér, Tiracon, byť podobný, je přeci jen opravdu polyfonní a také bytelněji postavený nástroj.
Názory na Poly 800 jsou různé, někdo jej miluje, jiný nenávidí. Faktem je, že za ty peníze je to skvělý začátek se syntézou zvuků a také asi již navždy nejlevnější analogový syntezátor vůbec, nepočítám-li hlouposti jako Monotron apod.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Tablehooters

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství