Casio SK-1

 

Casio SK-1 (1986)


Roku 1986 uvedla firma Casio na trh nenápadnou maličkou dětskou hračku s klávesami. Na tom by nebylo vůbec nic divného, vždyť podobné věci vyrábělo ve světě několik firem a určitě nebyl problém si je běžně koupit (pokud jste ovšem bydleli ve správné části světa). Jenže tahle hračka znamenala poměrně velkou revoluci, dovedla totiž zaznamenat a používat jakýkoliv zvuk, neboli samplovat. Pokud nepatříte mezi znalce v oboru, vězte, že v roce 1986 běžnější klávesové nástroje v lepším případě používaly FM syntézu (Yamaha), některé klasickou subtraktivní (Roland), firma Casio pak u své „profesionální“ řady CZ tzv. PD syntézu (viz CZ-1, CZ-5000). Jakousi výjimkou byly samplery Ensoniq Mirage (od 1984), nebo třeba Roland S-50 uvedený na trh také roku 1986. Na ROMplery bylo nutno si ještě počkat. Každopádně, nic z toho si asi běžný smrtelník nepořídil domů. Hračky na doma uměly pár těžko identifikovatelných pazvuků. A teď si výrobce kalkulaček klidně začne prodávat sampler v kapesním formátu a ještě k tomu velmi úspěšně, SK-1 se prodalo více jak milion kusů!

Casio SK-1 skutečně není nic jiného než hračka, což ovšem neodradilo řadu tvůrců od jeho použití ve studiích. Dvě a půl oktávy maličkých kláves (ještě menších než mini rozměr), repráček, dva přepínače, jeden tahový potenciometr, pár tlačítek a vestavěný elektretový mikrofon. Zezadu vstup pro napáječ, mikrofon, linkový vstup a výstup na sluchátka. To je z hardware vše. Dodnes to drží pohromadě, klávesky klapou, spínače spínají atd.

Než se pustíme do samplování, asi bude fajn si říci, co všechno ještě také mašinka umí. Z panelu je možno navolit osm zvuků (piano, trumpet, human voice, pipe organ, brass ensemble, flute, synth drums a jazz organ). Většina jich je tvořena samplováním a skutečně se v hrubých rysech, daných rozlišením 8 bitů, podobají svým akustickým protějškům. Dále nástroj obsahuje aditivní syntezátor, kde je možno vytvořit zvuk pomocí 9 harmonických a 13 typů obálek. Funguje to trochu divoce, ale jedná se o další možnost nevídanou na podobných přístrojích. A nejdůležitější je samozřejmě sampling. SK-1 umí nahrát jediný 8bitový sampl o délce maximálně 1,4 sekundy při samplovací frekvenci 9,81 kHz. Tím je samozřejmě dána kvalita vzorků, nelze čekat vyšší harmonické a výsledek je poněkud, ehm… hrubý. Vzorky je možno smyčkovat a přiřadit jim jednu ze 13 obálek. Všechny zvuky je možno obohatit vibratem a pozor, SK-1 umí také portamento s fixní dobou. Kvalitu samplů lze ovlivnit připojením dynamického mikrofonu, nebo ještě lépe použitím linkového vstupu a jiného zdroje zvuku (třeba počítače). Nástroj má polyfonii 4 hlasy.

 SK-1 má vestavěného automatického bubeníka, který používá nereálné tikavé zvuky (neumím to nijak popsat). Rytmů je 11 od disca po waltz. Aby toho nebylo málo, nástroj umí hrát automatické doprovody, kdy v levé části klaviatury volíte výšku a v pravé jeden z 12 typů akordů. Hru na doprovod lze zaznamenat do sekvenceru a doplnit dalšími dvěma melodickými stopami.

Je asi zřejmé, že od takovéto hračky nelze čekat zázraky. Kromě výše popsaných limitů (rozlišení a délka vzorku atd.) je tu jeden nešvar společný asi všem modelům Casio 80. let a to je doznívání zvuku po puštění klávesy (asi to má simulovat reverb), dále je tu pomalý náběh (attack) bez ohledu na typ zvolené obálky, mdlý nebo téměř nulový účinek vibrata. Ale kdo by to u takovéhoto stroje řešil. Podstatné je, že s tím je legrace.

Řada SK čítá několik typů, jejichž hierarchie končí u modelu SK-2100, který má jako jediný klávesy normální velikosti a o kterém napíši někdy příště. Pokud sledujete vývoj na trhu, víte, že jejich cena málokdy klesne pod 100 €, což je na hračku této velikosti a navíc s takovým počtem vyrobených exemplářů nevídané. Ještě cennější jsou Yamahy VSS, konkurenti řady SK, které jsou ale vzácnější a nabízí mnohem více funkcí a zábavy. Na každý pád, jste-li příznivci lo-fi zvuku a tablehooteringu, je jakýkoliv model řady SK tou správnou volbou!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství

Tablehooters