Alesis Micron

Alesis Micron (2004)

Alesis Micron

A tohle je jako co? Je rok asi tak 2004 nebo 2005, koukám do nabídky klávesových nástrojů na nějakém internetovém obchodě a nevěřím svým očím. Na monitoru se objevil stříbrný kvádr s červenými bočnicemi, jehož designér se asi inspiroval cihlou. Prý evoluce VA syntezátoru Ion s přidanými efekty a možností skládat a hrát patterny. Ale zmizela oktáva kláves, knoby, a displej se smrsknul na dva řádky textu. Takovou blbost si určitě nikdy nekoupím…

Je duben 2022, covid games se chýlí ke konci a na Marketplacu je Micron za celkem rozumný peníz. A majitel je ochoten ho poslat po kamarádovi, který bydlí cca 30 kilometrů ode mne, kde si jej mohu vyzvednout. To se musí zkusit! Taková roztomilá hračička to je a nezabere moc místa, vždyť to má jen tři oktávy. A vypadá jak cihla!

Takže jsem sednul do auta a pro Microna si dojel. Autoři recenzí vrkali, jak reálný analogový feeling ze hry to způsobí, a jak tučné a znělé zvuky vydati ze sebe dokáže. Zvuky z ukázek na Youtube mě zaujaly a letmá zkouška do sluchátek v domě zprostředkovatele dojem potvrdila, bude to zajímavé. Doma to musím ihned klofnout do mixu a vyzkoušet, co to dovede.

Ale nejprve se na tu krásu koukněme hezky zvenku. Micron je plechový a působí bytelně. Bočnice s vylisovaným logem výrobce jsou z červeného plastu (poslední verze byly modré), červený je i rámeček pod slidery, které tu jsou místo modulačních koleček, červený je potisk i gumový hmatník knobu pro ovládání hlasitosti. Červeně zasvítí kolečko pitch-benderu, je-li právě použito a to v intenzitě závislé na výchylce (podobně jako Alesis Fusion či BehringerPoly D). Na panelu dále naleznete tři programovatelné knoby pro instantní přístup k Vámi určeným parametrům, sedm podsvětlených tlačítek pro posun o oktávu, tempo, ukládání a další funkce. Téměř vpravo je zeleně podsvícený dvouřádkový displej a pak už jen pět tlačítek pro přepínání režimů a bílý gumový knob enkodéru s funkcí potvrzení stlačením. Klaviatura má takový nedefinovatelný houbovitý dohmat, ale pokud si nastavíte Vám vyhovující křivku citlivosti, je její použití vlastně bezproblémové. Zezadu nepřekvapivě naleznete kromě vypínače a konektoru pro zdroj také výstupy L a R, výstup pro sluchátka, dvojici audio vstupů, vstupy pro pedál Expression a Sustain a MIDI trio. Žádné USB se ještě nekoná, výrobcům nástrojů to holt chvíli trvalo. Takže zapínáme!

Specifikace nástroje říkají, že se jedná o VA syntezátor s polyfonií maximálně 8 hlasů. Každý hlas má k dispozici tři virtuální oscilátory s možností plynulé změny tvaru a možností synchronizace a vzájemné frekvenční modulace. Dále jsou k dispozici dva filtry s 20 modely klasických i jedinečných typů filtrů, 2 LFO a jeden Sample & Hold. Vše lze také modulovat třemi ADSR obálkami a nakonec prohnat efektovými jednotkami (jedna vložená na každý part v multitimbrálu a dvě systémové). Nástroj má vestavěný vokodér a přes efekty lze také prohnat stereofonní signál ze vstupů. Kromě režimu, kdy hraje jediný zvuk přes celou klaviaturu, je zde také multirežim (zde zvaný Setups), který umožňuje použití až čtyř (poslední verze FW až osmi) zvuků najednou včetně patternů a arpeggií. Vznikne tak jakási samohrajka. Další režimy jsou Patterns (hraní patternů o jednom zvuku) a Rhythms (programovatelný automatický bubeník). Poslední režim je Config, tedy nastavení systému. Netřeba dodávat, že vše včetně patternů lze v nástroji vytvářet.

Zvuk nástroje je živelný, basy boří stěny, umí to zpívat, šustět, cinkat, bušit, zkrátka co budete jen chtít. Ale analogový nástroj mi to moc nepřipomíná. To prosím není vůbec na škodu, jsou situace, kdy takovýto chladný zvuk potřebujete. Micron umí být i celkem zlobivý co se drsnosti zvuků týče, ale v tomhle nemá na M- AudioVenom, to je přeci jenom bílé peklo. Patterny naprogramované výrobcem jsou fajn, zvuky také. Pokud ale chcete jít dál, je tu malá překážka: On ten minimalismus není vždycky ku prospěchu. Práce s Micronem vyžaduje miliony otáček a stisků jediného ovládacího knobu a orientace ve spoustě sub menu je prostě těžká. Zde se jednoznačně vyplatí PC editor.

Co dodat závěrem? Micron je roztomilý diblík, který dokáže i vycenit zuby. Vedle svého bratra Ionu i nevlastního sourozence Akai Miniak působí nepatrně, nezabere Vám příliš mnoho místa a použití si určitě najde, obzvláště nemáte-li jiný polyfonní syntezátor. Já osobně preferuji trochu větší mašiny už kvůli rozsahu klaviatury a buď jednodušší systém, nebo více ovládacích prvků.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Delicia HT-37-D (+ video)

Jmenný seznam nástrojů a příslušenství

Tablehooters